Zile de naştere

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat o clădire despre care nici eu nu sunt clar edificat ce este. Din această cauză am întârziat cu răspunsul. E Spitalul TBC din Câmpulung Muscel - ARGEȘ, sau o secție a acestui spital?  E fosta Vilă Stătescu sau fosta Vilă Drăghiceanu?  Eu zic că este Vila Drăghiceanu. Dvs ați avut altă părere dar ați specificat că azi are legătură cu Spitalul TBC. Propun să vă acord fiecăruia  câte un punct. Dacă sunt obiecții, vă rog să-mi scrieți și revin. Cu scuzele de rigoare.

Vila Drăghiceanu din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, este considerată cea mai mare şi cea mai frumoasă vilă din acest oraș. Ea este localizată în partea de Nord-vest a oraşului, într-un parc foarte frumos, chiar pe creasta platoului Grui, Strada Lascăr Catargiu, nr.38.  Edificiul a aparţinut lui Matei Drăghiceanu, personalitate marcantă a vieţii publice din România, fiind primul inginer minier din ţara noastră. Vila Drăghiceanu este de o măreţie rar întâlnită, având ornamente ce amintesc de marile palate. Ea se află acum într-un stadiu de deteriorare îngrijorător, iar micul turn de pe acoperişul foişorului a fost dărâmat şi ornamentele sunt parţial distruse. În prezent, în Vila Drăghiceanu funcţionează actualul Spital TBC al orașului.

***

Sitalul de Pneumoftiziologie (TBC) acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice necesare pentru asigurarea de servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici sau servicii medicale într-o singură specialitate, avand în dotare echipamentele şi aparatura medicală necesare pentru furnizarea serviciilor medicale corespunzătoare specialităţilor aprobate în structura organizatorică aprobată. Proporţia bolnavilor externaţi din Spitalul de Pneumoftiziologie Campulung care se reinternează, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, este sub 5%. Proporţia bolnavilor transferaţi din Spitalul de Pneumoftiziologie Campulung într-un alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare este mai mica de 0,05%.Conform Ministerului Sanatatii, Spitalul de Pneumoftiziologie Campulung este incadrat la clasificarea V conform ordinului ministrului sanatatii nr. 323/2011, modificat de ordinul nr. 441/2015.

https://muscel-info.ro/viziteaza/vile-de-renume-in-campulung/

Dați click pe linkul de mai sus!

Vila Eugen Stătescu din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, este una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, situate pe Dealul Grui, Stada Lascăr Catargiu, nr. 43.Este o clădire monument istoric construită în perioada anilor 1898 – 1900, fiind opera arhitectului Cristofi Cerkez (1836 - 1905). Fațada principală este asimetrică, intrarea principală este marcată printr-un volum în rezalit, la etaj decorația balconului-pridvor fiind mai bogată, cu stâlpi de lemn, discuri ceramice. De remarcat prezența unui turn cu baza dreptunghiulară și partea superioară poligonală, acoperiș ascuțit în partea dreaptă care imprimă o verticalitate de colț clădirii. Ulterior, aceste elemente (balconul-cerdac cu stâlpi de lemn și turnul-foișor) se vor regăsi sub alte forme și la alte construcții, mult mai pronunțat tributare elementelor tradiționale. Vila a aparținut lui Eugen Stătescu (1821 - 1905), important jurist, om politic, membru fondator al Partidului Liberal în anul 1875 și prieten și colaborator al lui Ion C.Brătianu (1821-1891). În perioada anilor 1876-1903 Stătescu a fost de mai multe ori ministru al Justiției și, între anii 1881-1882, a fost ministrul Afacerilor Străine. În anul 918, soția sa, Cecilia Petrescu Stătescu a donat clădirea Eforiei Spitalelor Civile pentru a se înființa Azilul Stătescu-Petrescu. În prezent aici se află Secția de pneumologie a Spitalului T.B.C. din Câmpulung Muscel.

https://muscelpedia.ro/aboutus/index.php?pid=145

Dați clik pe linkul de mai sus!

Vizualizări: 41

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

1. sunt de părere în continuare că e vorba de Vila Eugen Stănescu - fotografiile postate de dl. Muntean din mai multe unghiuri sun edificatoare.

şi adaug şi alte argumente:

1.Vila Eugeniu Stătescu, Câmpulung Muscel (http://cristoficerchez.blogspot.com/2012/09/1vila-eugeniu-statescu-...)

În partea de nord-vest a Câmpulung-ului

Str. Lascăr Catargiu nr. 38/43

1898-1900 cu modificări ulterioare

Cod L.M.I. AG-II-m-B-13521 Vila ( înc. sec. XX, plăcuța monument istoric de pe stâlpul de intrare atribuie 1900 ca an de construcție)

Primul imobil cunoscut a fi atribuit lui Cristofi Cerchez este vila din Câmpulung Muscel a lui Eugen Stătescu (1836-1905). Proprietarul a fost un important jurist, om politic, membru fondator al Partidului Liberal în 1875 și prieten și colaborator al lui Ion C.Brătianu (1821-1891). În perioada 1876-1903 Stătescu a fost de mai multe ori ministru al Justiției și, între 1881-1882,  al Afacerilor Străine.

Donat în 1918 de doamna Cecilia Petrescu Stătescu Eforiei Spitalelor Civile pentru a se înființa Azilul Stătescu-Petrescu, în prezent aici se află secția de pneumologie a Spitalului T.B.C. din Câmpulung Muscel.

 Carte poștală din primul deceniu al sec. al XX-lea
Colecția Gheorghe Chiță

cât priveşte varianta prezentată de dv.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Vila Drăghiceanu. Câmpulung
Carte poştală ilustrată, Editura N. Manolescu, Câmpulung (1911)

Vila, construită de meşteri italieni între 1900 şi 1903, i-a aparţinut inginerului Mathei Drăghiceanu (1844-1939), fondatorul învăţământului minier din România, membru fondator al Societăţii de Geografie din România. La inaugurare au participat mai mulţi miniştri.

Vila se afla în Câmpulung, pe drumul spre Grui... acum este secţie spital T.B.C.... modificata interior foarte mult.... dar exteriorul s-a mentinut destul de bine.

A se observa că Vila Drăghiceanu nu are turn conic cum are Vila Eugen Stătescu

Sincer fazele de răspunsuri şiprovocări din 1 octombrie mi-au plăcut enorm (sunt un pic mâhnit că nu prea sunt "gustate" şi de alţi participanţi la acţiune, dar...

Răspunsul zilei de 2 octombrie:

Ineu (în maghiară Borosjenő, în trad. „Inăul Vinos“ din judeţul Arad) - Biserica Ortodoxă ''Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil'' (s-a construit între anii 1864-1868 actuala biserică)

De acord cu Matei (în toate cele prezentate).

Biserica Ortodoxă ''SfArhangheli Mihail şi Gavriil'' - Ineu - Arad

În parohia din Ineu sunt atestate documentar două biserici din lemn: „Până la mijlocul secolului al XVIII-lea exista o biserică, probabil edificată din lemn, în care exista un potir cu iniţialele „M.KO” (Matei Corvin?), donatorul şi protectorul cu chipul lui de armură medievală sculptat pe potir şi chipul Mântuitorului pe cruce.

Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail si Gavril din Sacadat - Director web articole, Portal ortodox servicii religioase Episcopiaoradiei.ro, Promovare, Articole Publicitare, Advertoriale, biserici, credință, tradiții, firme, afaceri, servicii ...

La 28 noiembrie 1755 episcopul Sinesie Jivanovici sfinţeşte o nouă biserică de lemn, cu hramul „Sf. Arhangheli”, construită în mijlocul târgului, pe proprietatea baronului Peterfy, acoperită cu scândură de stejar, având turle clădite deasupra şi prevăzute cu clopote.”

În anul 1864, comunitatea parohială a Ineului primeşte aprobarea de la Arad pentru a
construi o nouă biserică din zidărie, vechea biserică de lemn fiind ameninţată cu surparea,
deoarece se afla pe malul Crişului Alb. 

Astfel, s-a construit între anii 1864-1868 actuala biserică, ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pe un loc donat de comitele Petru Atczel. Construirea bisericii s-a realizat în stilul baroc târziu din piatră şi cărămidă, cu şarpante de lemn de brad şi acoperiş de ţiglă solzi, iar la turn şi la cele patru cafasuri laterale cu tablă. Planul bisericii este sub formă de navă cu patru abside laterale având următoarele dimensiuni: 35m lungime, 13 m lăţime (16 m la nivelul absidelor) şi 35 m înălţime totală (13 m înălţime boltă). Sfinţirea ei a fost săvârşită în anul 1869, de episcopul Procopie Ivaşcovici (1853-1873) al Aradului.

Iconostasul a fost adus de la Viena în anul 1881 şi a fost împodobit cu pictură de pr. Gheorghe Bila. Între anii 1923-1925 s-a pictat bolta bisericii de către pictorul Kabadaeff din Craiova, care a căutat să imite pictura de pe iconostas. De asemenea, au fost zugrăviţi pereţii cu figuri geometrice tradiţionale şi imitaţie de marmură. Între anii 1956-1957 s-a curăţat pictura şi s-a înnoit zugrăveala de către zugravul Martincek şi fiii din Ineu.

Între anii 2006-2012 au fost efectuate lucrării de restaurare (la pictura murală veche şi iconostas) şi pictură nouă în tehnica encaustică (acrilică) executate de către pictorul bisericesc categoria I Paşcanu Corneliu din Bucureşti.

Biserica Ineului deţine un crucifix, o colecţie de icoane vechi pictate de renumitul pictor Tenetzky, un manuscris (diptic) de la 1908 şi mai multe cărţi de cult cu valoare de patrimoniu, astfel: Didahiile 1809 (chirilică), Apostol 1851, din timpul Sf. Ier. Andrei Şaguna (chirilică), Biblia 1856-1858 (chirilică), Evhologhion (Molitfelnic) (chirilică), Evanghelie 1859 (chirilică), Penticostarion 1859 (chirilică), Octoih Mare 1890, Triod 1890, Minei 1891, Euchologiu 1893, Octoih Mic 1894, Triodiu 1897, Apostol 1899, Ceaslov şi Octoih Mare 1901, Mineie 1908-1910, Evanghelie 1907.

undefined

undefined

Premiile mele pentru ziua de ieri le postez aici.

Frumos!

Mie sa-mi spuneti daca scorul de 1 -1 e rezonabil.

ora 11.04 - 2 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->