Zile de naştere

CE MONUMENT E IN POZA DE MAI JOS?

Ieri am prezentat Puțul central al Uzinei de apă "Crângul lui Bot" - PLOIEȘTI.

La propunerea inginerului șef angajat, englezul W.H.Lindley, Consiliul Comunal Ploiești a aprobat, cumpărarea a 150-200 ha de  pădure din Crângul lui Bot, pentru foraje şi uzina de apă. Aici a fost construit şi inaugurat, la 3 octombrie 1910, complexul de construcţii şi instalaţii cunoscut sub numele de “Uzina de apă Crângul lui Bot”. Complexul de la Crângul lui Bot era alcătuit din trei puţuri de captare a apei, un puţ central destinat instalaţiilor, sala maşinilor, un turn cu  rezervor pentru petrol, un post de transformare, casa pentru personalul de exploatare, un rezervor de 10.000 mc şi instalaţiile aferente. Primele trei puţuri extrăgeau apa chiar din acea „oală”, având fiecare debite ce nu au scăzut niciodată sub 200 mc/h şi nu au mai fost atinse de restul forajelor efectuate în următorii 100 de ani. Pentru protecţia puţurilor au fost construite clădiri circulare, dintre care cea mai mare, a puţului central, cu adâncime de cca. 80 m, are dublu acces, unul la nivelul terenului şi cel de al doilea la nivelul tunelului de legătură cu sala maşinilor. Accesul la pompele din puţul central se face pe o scară elicoidală din beton armat, cu trepte încastrate în zidăria de cărămidă. Soluţiile originale de aspirare a apei cu ajutorul pompelor de vid şi reducerea turaţiei motoarelor în funcţie de nivelul apelor din rezervor, ca şi cele constructive pentru realizarea puţului central, au constituit premiere în lucrările hidrotehnice din Europa. Pentru scoaterea apei era folosit sistemul de pompe cu vid (pompe Ingersol-Rand) şi pompe centrifuge verticale (pompe Schulzer şi motoare Brown-Boveri), care au funcţionat neîntrerupt timp de 75 de ani. Între puţul central şi sala maşinilor există un tunel de legătură. Există asemenea tuneluri şi între puţul central şi cele trei puţuri de captare a apei. Sistemul constructiv pentru toate componentele ansamblului este zidăria de cărămidă de cca. 1 m grosime, păstrată în stare excepţională, în ciuda celor două războaie şi două cutremure majore prin care a trecut. În interiorul sălii maşinilor, mai pot fi văzute o pompă de vid, podul rulant, tabloul electric şi centrala telefonică. Pompa de vid poate fi repusă în funcţiune, celelalte sunt utilizate şi în prezent.   

 

Vizualizări: 23

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Judecătoria Calafat (jud. Dolj) îşi desfăşoară activitatea într-o clădire construita în anul 1964 ca fiind prima clădire a primăriei oraşului, aceasta fiind compusă dintr-un corp central si un corp auxiliar.

Clădirea unde se află azi Judecătoria Calafat, are peste 120 ani de existenţă, iar turnul clădirii a fost turn de veghe pentru pompieri (un om stătea în permanenţă de veghe, iar dacă se vedea fum pe undeva plecau cu sacaua să stingă incendiul).

Fișier:Calafat.judecatorie.jpg - Wikipedia

Mai târziu, în anul 1964 s-a construit clădirea modernă a actualei Judecătorii, ca prima clădire a primăriei oraşului, aceasta fiind compusă dintr-un corp central şi un corp auxiliar.

Media – imagini din Calafat si imprejurimi – Vocea Naturii Calafat

Clădirea a fost renovată şi modernizată în anul 1994, inaugurându-se Judecătoria la data de 20 octombrie 1994.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

JUDECĂTORIA CALAFAT

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Turnul fostei clădiri a Primăriei din Calafat.
Primăria a funcționat în această clădire între anii 1854 - 1964
Din anul 1964 până în prezent funcționează Judecătoria Calafat

ora 11.08 - 2 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->