Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Cazina națională din municipiul Deva - HUNEDOARA.

 

Cazina națională din municipiul Deva, județul Hunedoara, este o clădire veche a orașului, având statut de monument istoric și fiind situată în centrul istoric al orașului pe Strada Unirii la nr.9. La începutul anului 1868, un grup de intelectuali din orașul Deva, în frunte cu avocatul Lazăr Petco, au înființat Societatea română de lectură din Deva. Conform statutului, scopul societății era “cultivarea limbii materne, perfecționarea în literatură, distracțiunea socială și înființarea unei biblioteci.” Societatea română de lectură din Deva a luat ființă ca o reacție la Casina maghiară din Deva, care funcționa din anul 1842 și care îi excludea pe români de la activitățile ei. După 1918 funcționarea Casinei maghiare a încetat prin dezagregarea consiliului ei de administrație. În anul 1847 societatea românească a construit o clădire proprie, care inițial avea doar parter. În anul 1894 s-a construit și etajul ce conferă clădirii aspectul de astăzi. La parterul clădirii funcționa o cafenea și un restaurant, iar la etaj o sală pentru reprezentații teatrale, conferințe, cinematograf, concerte și baluri, precum și o bibliotecă cu sală de lectură și o sală de jocuri distractive. În perioada comunistă în clădire a funcționat Restaurantul Bachus, care după anul 1990 s-a desființat. În anul 2010 clădirea a fost restaurată și s-a deschis din nou un restaurant, cu numele Casina, un local de renume din municipiul Deva. Important de reținut că în această clădire își are sediul și Cercul Militar din Deva.      

Vizualizări: 24

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Târgu Lăpuș, Maramureş

Biserica ortodoxă din centrul localității Târgu Lăpuș a fost construită între anii 1906-1911 de credincioșii greco-catolici, pe terenul donat de parohia reformată.

Sfântă liturghie arhierească în prima biserică românească din Târgu Lăpuş — eMaramures

Biserica de mari dimensiuni, cu trei turnuri a fost ridicată în locul unei biserici de lemn construite în 1848 în cimitirul romano-catolic.

 

După interzicerea religiei greco-catolice, în anul 1948 și această biserică a trecut la ortodocși. Din tot ce a fost se mai pot admira icoanele din iconostas, fiind schimbată doar partea lemnoasă a iconostasului.

 

Între anii 1998 și 2003 interiorul bisericii a fost repictat. Pictura actuală a fost realizată de Daniela și Cornel Bănică și Florin Tudorache. Tot între anii 1998-2003 a fost extins balconul central prin construirea balcoanelor laterale. În exterior a fost construit porticul de la intrare.

 

Biserica a fost zidită între anii 1904-1912, prin jertfa materială a credincioșilor din Târgu Lăpuș și a fost târnosită în 2003 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian și Preasfințitul Părinte Iustin, la acea vreme Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Resfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Târgu Lăpuș 148748

Biserica ortodoxă din Târgu Lăpuş - Maramureş

ORA 11.02 - 2 RASPUNSURI

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->