Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Andrei/Andreea [greacă] provine din Andreas, aner = al omului Andrei, Andreea - din greacă: bărbăţie, curaj, acest nume amintindu-ne că viaţa este o luptă cu ispitele de tot felul cu greutăţi sau neputinţe, cărora trebuie să le facem faţă cu bărbăţie şi curaj. Dar creştinul nu se lupta doar cu ispitele ci şi cu sine însuşi, încercând prin tot ceea ce face să fie un om tot mai bun - „Unde este sfinţenie, acolo este şi curaj.” - Sfântul loan Gura de Aur.

Numele au pătruns în limba latină şi chiar în limba ebraică, de unde s-au răspândit în toată lumea creştină, datorită cultului unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul Apostol Andrei, fratele Sf. Pavel, prezenţi în „Noul Testament” în „Evanghelia după Matei”, a propovăduit credinţa în Iisus Hristos şi a sfârşit prin răstignirea sa pe o cruce în formă de X (de aici şi simbolistica acestei forme care se traduce prin „pericol iminent”, „pericol de moarte”, denumit şi „Crucea Sfântului Andrei”).

Sf. Andrei este cel care a creştinat zona Mării Negre şi Dobrogea, fiind considerat creştinatorul României. În cultura populară există o serie întreagă de credinţe păgâne, credinţe şi rituri magice, datorită faptului că 30 noiembrie este considerat „cap de iarnă”, iar noaptea de Sf. Andrei este o noapte a lupilor şi a strigoilor, a vrăjitoriilor şi a farmecelor.

Numele de Andrei s-a fixat din vremuri străvechi la noi în ţară, cu forme latine că Andrea, Indrea sau Undrea (ultimele două au rămas până astăzi ca denumiri populare ale lunii decembrie).

Există multe alte variante ale prenumelui, folosite şi că nume de familie: Andri, Andrieş, Andriţă/a, Andreicuţ, Andruşca, Andreica, Andreescu, Adrei, Andre, Andres, Andruţu, Andreoiu, Andreuca, Druţul, Draia, Andraie etc. 

Derivate: Andries, Andru, André, Andrew, Andrey – popular în Rusia, Aundres (AWN-dray) în engleza americană, Adem, Aindrea, Aindreas, Analu, Anders, Andie, Andonia, Andor, Andrae, Andras, Andre, Andrea, Andreas, Andrei, Andrej, Andres, Andresj, Andreus, Andrewes, Andrews, Andrey, Andrezj, Andrian, Andriel, Andries, Andrij, Andrija, Andris, Andrius, Andro, Andros, Andru, Andruw, Andrzej, Andy, Antero, Aundray, Dandie, Dandy, Deandre, Dray, Dre, Drew, Dru, Drud, Drue, Drugi, Mandrew, Ohndrae, Ohndrae, Ohndre, Ohnrey, Ondre, Ondre, Ondrei, Ondrej, Ondrey, Ries, ş.a.

 

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, fratele lui Petru (Simon), cel mai vârstnic dintre Apostoli. Sfântul Andrei se bucura de o cinstire deosebită pe teritoriul şi în întreaga istorie a neamului nostru, deoarece - după ce Mântuitorul le-a dat Apostolilor îndemnul său de a merge şi de a boteza toate neamurile, crestinându-le sau altfel spus, de a le duce vestea cea minunată a iubirii lui Dumnezeu - Sfântul Apostol Andrei a ajuns şi în părţile noastre, anume în Dobrogea de azi, unde a întemeiat primele comunităţi creştine de aici. Există numeroase mărturii: Peştera Sfântului Apostol Andrei, lzvorul Sfântului Apostol Andrei, colinde şi cântece populare şi multe alte dovezi. După ani de zile în care Sfântul Andrei a propovăduit credinţă creştină, în cele din urmă a fost omorât de necredincioşi fiind răstignit pe o cruce în formă literei X numită de atunci „Crucea Sfântului Andrei

În întreaga sa viaţă, Sfântul Apostol Andrei nu a încetat nici un moment să le vestească oamenilor învăţătura creştină. Este pentru noi toţi un exemplu de dăruire şi curaj, de izbândă şi biruinţa împotriva răului.

Ziua Sfântului Apostol Andrei - 30 noiembrie. Zilele altor Sfinţi ce poartă şi ei acest frumos nume: Sfântul Andrei Criteanul- 4 iulie, Sfântul Andrei Rubliov - 4 iulie, Sfântul Mucenic Andrei - 9 iulie.

Alte Sărbători:

    • în calendarul ortodox: 30 noiembrie şi 20 iunie (aducerea moaştelor)
    • în calendarul romano-catolic: 30 noiembrie şi 9 mai (această din urmă dată se sărbătoreşte doar în Scoţia, ca amintire a datei primirii unor relicve ale sfântului Andrei)
    • în calendarul lutheran: 30 noiembrie
    • în calendarul anglican: 30 noiembrie

 

Vizualizări: 1396

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii


LA MULTI ANI , tuturor PRIETENILOR, ce poarta numele Sfantului Andrei  Spor la frumoase inspiratii si multa, multa sanatate  Doamne ajuta!

 

 

                 Extrem de documentată, chiar erudita interventia dvs. dle Muntean, demna de o cauză mai buna, de ex, ziarul LUMINA... Imi pare rau, dar eu nu cred ca apostolul Andrei ar fi la originea crestinarii geto-dacilor, în ciuda afirmaţiei lui Origen, a celei oficiale a BOR, a unor înalţi prelaţi ortodocşi sau cărturari..Cel mult, să fi fost în trecere prin Sciţia MInor,,, Este revendicat ca sfânt patron al Scoţiei, dar şi de oraşul italian Amalfi,al cărui Duomo conţine în criptele sale relicvele primului chemat sau PROCLETOS.Sper sa nu va fi supărat....Cu profund respect, Geo

Magie in noaptea de ajun a Sfantului Andrei

Cum isi afla fetele ursitul si cum se alunga strigoii

 


 

Despre noaptea sfanta a Sfantului Andrei se crede ca ar fi vrajita si - ca in toate noptile vrajite de peste an - cerul deschide, animalele graiesc, spiritele mortilor se intorc acasa, strigoii haladuiesc si se aduna in cete, vrajitoarele au puteri de nestavilit. Santandreiul este considerat ''cap de iarna'' - si ca orice zi hotar care aduce cu sine moarte unui anotimp si renasterea altuia nou - este guvernat de amintirea haosului primordial. 

Din aceasta cauza, actele magice, indeosebi cele apotropaice si de divinatie, sunt la loc de cinste. Mai mult, etnologul Ion Ghinoiu sustine, perfect argumentat de altfel, ca ,,sarbatoarea de Ovidenie, impreuna cu Filipii de Toamna, Noaptea Strigoilor, Santandrei si Sannicoara (Sfantul Nicolae), formeaza in perioada de 13 noiembrie - 6 decembrie un scenariu ritual de innoire a timpului, probabil Noul An dacic''. Tot el avanseaza teoria potrivit careia Santandrei este o straveche divinitate geto-daca, al carui nume s-a pierdut in timp, peste care s-a suprapus Sfantul Apostol Andrei. Astfel se explica reminescenta unor practici stravechi de aflare a sortii, al ursitei, a rodului noului an, multe dintre acestea mai putand fi inca intalnite prin satele noastre uitate de vreme. 

Farmecele si practici magice 

Cele mai bune pastratoare ale actului magic, se pare ca au fost de asta data, tinerele fete, care dintodeauna incearca sa dezlege misterul ursitului lor. Pentru aceasta, in noaptea premergatoare sarbatorii, coborau o verigheta si o lumanare in fantana pana in dreptul galetii pentru a-i vedea chipul oglindit, isi puneau grau sub perna pentru a-l visa, citeau urmele vantului in zapada, ... iar daca nu erau multumite de semnele aratate, mergeau la femeile batrane pentru a le face farmece de ursita, de petire, de dragoste sau de despartire. Unul dintre cele mai interesante ,,scenarii'' de aflare de ursita este consemnata de Tudor Pamfile, la inceputul secolului trecut. ,,Fetele mari, care se aduna la casa uneia pentru facerea turtei de Andrei, aduc apa cu gura, apa neanceputa. La turta se pun in aceeasi masura apa, sare si faina, masurandu-le cu o coaja de nuca. Fiecare fata isi coace turta sa pe vatra si apoi o mananca, asteptand peste noapte voinicul care va veni sa-i dea apa pentru astampararea setei ce-i pricinuieste turta''.

Noaptea Strigoilor si Pazitul Usturoiului 

In noaptea de Santandrei toti oamenii sunt vigilenti, se stie de cand lumea ca e noaptea in care bantuie strigoii, se bat intre ei si incearca sa intre in case. Acolo unde dau de usturoiul pus in locurile de trecere, ratacitoarele spirite malefice cauta sa-i cheme afara pe cei aflati inauntru sau macar sa intre in vorba cu ei. ,,Ai mancat usturoi, daca omul raspunde, il muteste, iar daca tace, se indeparteaza'' (T. Pamfilie). Pana la inceputul secolului trecut, in Moldova se organizau petreceri de veghe rituala, asemanatoare revelionului, ce purtau numele de ,,Pazitul Usturoiului'', fiind singurele manifestari de acest gen ingaduite de postul Craciunului. Usturoiul era adus de fete in ,,Noaptea Strigoilor'', depus intr-o covata de lemn si pazit de o batrana la lumina unei lumanari. A doua zi dimineata tinerii scoteau usturoiul in curte, jucau cu el in mijlocul horei, apoi il imparteau tuturor celor prezenti. Femeile ii pastrau la icoana si il considerau un leac pretios la toate bolile de peste an, iar descantatoarele il foloseau la farmece si dezlegari.

Prevestiri de vremuri noi 

In vechime nu-i lipseau acestei zile nici prevestirile meteorologice si astrologice. ,,Cetitorii in stele'' vedeau intregul an ce urma sa vina pe cerul noptii de Santandrei, interpretau semne numai de ei stiute si le spuneau oamenilor daca va fi sterp ori roditor, daca va aduce razboaie sau va pune pace intre imparatii. Din Gromovnicul din Batrani aflam ca ,,in ziua de Sfantul Andrei, adica la 30 ale lunii noiembrie, se umple un vas cu apa si se pune pe masa sau pe un alt loc neted ca sa nu se clateasca nici intr-un chip si, daca apa singura se varsa, inchipuie anul ploios; iar daca apa din vas nu se varsa si sta in ce chip s-a pus, se anunta un an secetos''. Unele practici de ghicire ale belsugului noului an s-au pastrat pana in zilele noastre chiar si in mediul urban, incoltirea graului semanat intr-o oala cu pamant in ajunul sarbatorii sau inflorirea crengutei unui pom fructifer pus intr-o cana cu apa tot atunci, fiind semne vrednice de luat in seama.

Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei

Despre Sfantul Apostol Andrei se povesteste ca a fost stapanul animalelor salbatice, ca a fost cioban si ca de turma lui nu s-a atins nici un lup. De aceea se spune ca Dumnezeu l-a invoit sa dea apa lupilor si - in ajunul praznicului sau - sa le ingaduie sa manance animalelor celor ,,care n-au pazit sarbatoarea''. I se mai zice si Andrei pescarul, pentru ca ,,dupa cuvantul lui, niste oameni care se necajeau cu pescuitul au tras cu voloacele si au prins peste mult'' (Th. D. Sperantia). Se mai spune ca Sfantul Andrei l-a urmat cu tot sufletul pe Mantuitorul Iisus Hristos, ca a fost primul dintre apostoli chemat la invatatura Lui, fiind numit ,,Intaiul chemat'' si ca a primit puterea de a lega si de a dezlega pacatele oamenilor. Sfantul Andrei, cel care i-a crestinat pe vechii traci, este numit ocrotitorul Romaniei.  

de Iulia Gorneanu

sursa: www.jurnalul.ro/calendar/ ..........


 

 

La multi ani. celor ce poarta, numele Andrei sau Andreea!

Felicitari!

Mulţumiri pentru interesanta lecţie de istorie creştină! 

La mulţi ani, tuturor celor care-şi serbează azi ziua numelui!

© 2020   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->