Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

mini-concurs – ediţia a 5-a – Tu cum îţi bei cafeaua? – mini-interv...

Dorina Pop: Îmi permiteți să vă ofer o cafea turcească, domnule Levy?

Marc Levy: Până-mi sosește editorul, am putea comunica la o cafea.

D.P.: Credeți că cer prea mult dacă doresc să vă iau un interviu, așa ca într-o joacă?

M.L.: Nu știu ce să vă spun, sper să ne înțelegem... nu prea pronunțați bine cuvintele în limba franceză. Cum vă numiți și pentru ce publicație doriți să realizăm acest interviu?

D.P.: Numele meu este șters, nu are rezonanța pe care și-a căpătat-o numele dumneavoastră, iar interviul este pentru un concurs on line despre cum îți bei cafeaua. Acceptați să-mi oferiți ajutorul?

M.L.: Desigur. Pentru mine cafeaua e ca o muză... prolifică. Dacă ideea interviului are un gram de adevăr eu vă cer permisiunea să vă sărut mâna, simțindu-vă ca o soră în arta mânuirii condeiului.

D.P.: Exagerați, însă nu puteam rata momentul de a vă cunoaște personal. De obicei, aveți timp să stați la taclale cu fanii?

M.L.: Uneori, serile le dedic fanilor, lângă o cafeluță cu mult lapte. Atât licoarea obținută din boabele de cafea, cât și emoția obținută din comunicarea cu fanii mei îmi hrănesc sufletul cu prospețime și magie. Dumneavoastră, doamnă, cum vă beți cafeaua?

D.P.: Aș vrea să cred că-n cafeluța mea plutesc muze benefice actului creativ, de aceea în momentul când am timp și dispoziție pentru scris îmi fac inițial o cafea mare, în care adaug puțin lapte. Iau o gură călduță din licoarea maronie și simt cum muzele din interiorul ei se bat între ele, dorind să-mi șoptească fiecare cuvinte elegante. Uneori competiția lor e așa de mare încât fac o gălăgie de nu mai înțeleg nimic. Eu, neputincioasă, sfârșesc prin finalizarea cafelei și... zilnica plictiseală on line. Dumneavoastră cum vă beți cafeaua?

M.L.: Optimismul pe care-l degajați mă determină să ridic ștacheta răspunsului, afirmând pentru prima oară public că gustul cafelei diferă de la roman la roman. Dacă personajele în pielea cărora intru se plimbă pe o plajă însorită simt nevoia unei café-frappé. În cazul în care acțiunea își consumă clipa în Orient, de ce n-aș consuma o cafea la nisip? Când procesez prologul unui viitor roman, dimineața „semnez condica” lângă o cafea tare, mare și amară. Cappuccino consum când punctul culminant își caută cuvintele ce se evaporă precum cafeaua.

D.P.: Ați putea să descrieți o zi din viața lui Marc Levy?

M.L.: Nici o zi nu seamănă cu precedenta, m-ar cuprinde monotonia. Și gustul cafelei îl schimb periodic, precum modelez caracterul personajelor. În prezența unei femei frumoase, ador cafeaua preparată de un barista, iar când sunt în campanie de lansare de carte, prefer un expresso lung.

D.P.: Unul dintre romanele dumneavoastră am simțit că l-ați scris pentru mine. E vorba de: „Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus”. Care a fost scânteia care a declanșat acțiunea?

 M.L.: Mă flatați. Câți dintre noi, în momentul când am devenit adulți, am avut puterea de caracter de a discuta „fără frontiere” cu proprii părinți? Mesajul romanului e ca o răzbunare în timp.

**********

500 cuvinte

7 întrebări, 7 răspunsuri

Vizualizări: 335

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Ei, cine zicea că nu se poate! Uite acum am aflat cum îşi bea cafeaua un romancier! Dar şi o poetă, recunoscută în mediul nostru de socializare. Dorina, acest interviu mă bucură cel mai mult! Felicitări!

Nu știu cât de „poetă” sunt eu, domnule Anghelescu, însă Marc Levy, scriitorul meu preferat, care m-a ajutat să-mi cizelez scrisul (prin lectură) e cel mai bun scriitor francez contemporan, chiar dacă-i stabilit la New York. Pentru cuvintele dumneavoastră călduroase ofer o cafea călduță.

Imagine similară

Și cafeluța a fost selectă. Arăta cam așa:

Imagine similară

„Toamna este o simfonie, artă vie, în mii de culori.” - definiţie aforistică de Valeria Mahok
Imagine similară

Uite-aşa toţi 4 ştim despre toţi 4 cum îşi beau cafelele... N-am fi aflat cu siguranţă fără acest mini-concurs! Eu sunt un pic tristă că s-a terminat...

Îţi respect tendinţa spre mai multă intimitate, Dorina, numai la sfârşit ne-ai dezvăluit din tainele stilului tău de a consuma o cafea... Eu, am fost mai slobodă la gură, că aşa mi-e firea... Dar m-am simţit minunat în compania tuturor!

Fiecare cu stilul său, dragă Rodica. Și cum nici cafeaua nu-i transparentă, am considerat că nu-i prea bine să fiu nici eu. Am apreciat însă deschiderea ta spre... o îmbrățișare totală a cafelei, ceva de genul; Rodica și cafeaua, pentru care ofer și aici o cafea virtuală. Poate o bem împreună:

Imagine similară

Îți mulțumesc pentru cafea și pentru steluțe, dragă Aurelia.

Imagini pentru cafea si flori

Nu se putea ca Dorina să nu "intre pe făgaş" şi să ne ofere, chiar şi imaginar, imaginea felului în care se poate bea cafeaua! Că cel care ne destăinuie acest lucru e reporterul, asta e! Oricum, acest text merită pe deplin cele 3 steluţe!

***

Sunt onorată pentru cele trei steluțe pe care mi le-ați oferit, domnule Anghelescu. Ofer, cu drag, o cafea virtuală.

Imagine similară

Dorina, cred că Marin are dreptate. Este interviul care se încadrează perfect în tema mini-concursului şi singurul tău interviu din care aflarăm şi noi cum îţi bei tu cafeaua! Este şi interviul care mie mi-a plăcut cel mai mult de la tine. De aceea cu toată dragostea şi bucuria îţi ofer cele trei steluţe!

***

Ce să-ți spun? Îți mulțumesc!

Cu cafea, azi, te... cinstesc.

Imagini pentru cafeluță cu aromă de prietenie

© 2019   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support /********* ********/