Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Marin Anghelescu - Cafele exotice cu barista Mihai (interviu) (19)

mini-concurs – ediţia a 5-a – Tu cum îţi bei cafeaua?  – mini-interviu

Cafele exotice cu barista Mihai

(interviu)

 

Cafeaua preparată proaspăt are o aromă unică, pe care cu greu ţi-o poţi imagina. Sunt milioane de oameni care îşi încep activitatea cu o ceaşcă de cafea revigorantă. Printre ei, cum era normal se află şi baristi, acei artişti ai cafelei. Cu un astfel de barista voi vorbi azi, dar nu despre latura profesională a activităţii sale ci despre modul în care un barista îşi bea, dimineaţa, cafeaua sa.

– Mihai, mai întâi să lămurim ce e un barista?

– Barista, şi la masculin şi la feminin, este cuvantul în italiana pentru barman. Pluralul în italiană este baristi (la masculin sau bariste la feminin). Barista prepară băuturi doar pe bază de espresso. Acesta este, de asemenea, un specialist şi în „latte art”, el creează modele pe cappuccino prin turnarea spumei de lapte în espresso.

 

– Tu, ca barista, acasă, îţi prepari cafeaua după aceste reguli?

– Nu neapărat. Poate doar la evenimente în familie sau grup sau pentru o mică demonstraţie. În principiu eu îmi prepar cafele mai exotice...

 

– Şi atunci începem cu...?

– Cafeaua cu ardei iute! E recomandată pentru a te încălzi în nopţile de iarnă, dar crede-mă, dimineaţa pe răcoare e o adevărată desfătare. Folosec un pliculeţ de cafea pentru preparare rapidă, unul de ciocolată caldă, tot pentru preparare rapidă, un ardei iute – îmi cresc pe terasă proprii mei ardei iuţi, picanţi – două căni de lapte şi până la o jumătate de linguriţă de scorţişoară. Torn laptele într-un ibric mare, pun ardeiul iute tăiat pe jumătate, adaug praful de scorţişoară, cafeaua şi ciocolata, le fierb circa 10 minute. Apoi o consum caldă!

 

– Îmi dă fiori de „ardere”. Ia să vedem... cafea cu usturoi?

– Continuăm pe iuţeli? Este o cafea turcească, ei o numesc „Reţeta Bătrânului Maur”. Se prăjesc proapăt boabele şi se macină foarte fin, apoi cafeaua se firbe într-un mic vas tradiţional din cupru sau aramă (eu folosesc un ibric mic din cupru). La final se adaugă miere şi usturoi pisat dar nu cu instrument metalic.

 

– Ia să trecem pe lichide... cafea cu vodcă?

– E mai exotică şi un pic periculoasă pentru sistemul cardiovascular. Dar la nebunii o concum. Pun 2-3 bucăţi de zahăr, adaug 3 linguri de vodcă şi adaug cafea foarte fiebinte. Apoi cine vrea poate adăuga un pic de smântână. Nu beau mai mult de o porţie pe zi.

 

– Hai să ne răcorim un pic: Ce-mi propui?

– Cafea cu gheaţă. Foarte simplă, recomandată în verile călduroase. Fac mai multă cafea seara şi o pun în frigider. Dimineaţa arunc nişte cuburi de gheaţă în ea (dacă sunt tot de cafea e şi mai bine). Eventual pot adăuga puţin lapte.

 

– În final, cafeaua cu amor?

– Ha, ha, ha... Există. E cu şi pentru. Într-un bol în care pui 150 de mililitri de cafea fierbinte, o lingură de cacao naturală, două linguri de lapte de cocos, o lingură de miere, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de pudră de maca (vezi în magazine tip plafar).. Amestecă bine preparatul şi astfel vei obţine cafeaua care creşte apetitul amoros, crede-mă!

**********

500 cuvinte

7 întrebări, 7 răspunsuri

Vizualizări: 264

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Imagine similară

Presupun că ai talent de barista! Mulţumesc, dar sunt pentru mâine dimineaţă!

Pentru acum...

Imagini pentru Cană

(Un designer coreean a inventat o cană de cafea care imită sărutul)

Parcă vorbisem să nu te laşi tu cel din urmă, dar... s-a întâmplat. Ai privilegiul de a fi încheiat cu cele 2 interviuri ale tale acest mini-concurs! Aşa că eu te felicit pentru acceptarea provocării. Uite că n-a fost greu (poate nici uşor) dar ai realizat ceva interesant. Eu, personal, sunt mândră, iarăşi, de tine...

Decât usturoi, ardei iute sau vodcă, prefer puțină gheață. Am citit cu plăcere și ofer două steluțe și o cafe frappe.

**

Imagini pentru cafe frappe

După părerea mea e un interviu (imaginar) care a vrut să scoată în evidenţă diferitele stiluri exotice de a prepara o cafea. Ai ştiut să manipulezi informaţiile astfel încât să răspunzi temei concursului: modul de a consuma o cafea. Pentru efortul acesta dar şi pentru năstruşnicie îţi ofer cele trei steluţe de promovare!

***

Wow... Inedit! Felicitări! De la mine *** cu plus!

Şi eu tot wow! Nu mă aşteptam, sincer... Mulţumesc!

Eu am sesizat că interviul (iniţial) ne-ar fi plimbat prin mai multe taine ale modului de a bea o anume cafea sau de a o pregăti în stiluri personale, Limita celor 7 a făcut, cred, să elimini unele "curiozităţi" dezvăluibile... Dar şi aşa a reuşit să mă convingă că merită calificarea în finală. Aşa că îi acord cu dragă inimă cele 3 steluţe! ***

Matei - fără cuvinte!

Aaagghh!

Un interviu, se pare, picant şi la propriu şi la figurat. Şi interesant. Chiar mi-a plăcut. Aveţi toate cele trei steluţe de la mine! ***

Interesante sunt şi pentru mine cele trei steluţe, pentru care nupot decât să mulţumesc!

Tea for a Wizard's Apprentice - Follow me on <a href="<a href=https://instagram.com/dinabelenko">; my Instagram page</a>! Here you can find the most recent photos and work in progress, check it out :)" class="align-center"/>

© 2019   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support /********* ********/