Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Prenume universale, Mihai(l) şi Mihaela au o veche tradiţie europeană creştină, transmisă din „Vechiul Testament”. Se pare că la origine, prenumele derivă din ebraicul „Mikha'el”, care înseamnă „cine e ca Dumnezeu?”, întâlnit în numeroase texte biblice. Răspândirea sa este pusă în legătură cu faptul că este considerat un arhanghel (cel mai mare dintre Îngeri), asa cum apare în „Cartea lui David”, unde este supranumit „mare conducător” şi „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel”. Etimologic, se considera că prima parte a numelui derivă din ebraicul Mikajah, un alt nume ebraic, unde particula „jah” este prescurtarea numelui divinitatii supreme „Iahve”.

Cea de a doua parte a numelui „el” derivă dintr-o altă denumire a divinitatii - „Elohim”. În cultura europeana a pătruns prin intermediul „Septuagintei”, unde aceste prenume se fac cunoscute prin forma grecească „Michael” şi prin Biblia „Vulgata” (o versiune a Sfintei Biblii, tradusă în limba latină care include ediţii variate ale textelor sacre), unde numele are aceeaşi formă.

Popularitatea numelor Mihai şi Mihaela devine marcantă în era crestină, astfel încât ajunge ca în Germania, unde numele, fiind atât de populare, au fost folosite ca un simbol pentru ţăranul german.

Arhanghelul Mihail este zugrăvit în toate Bisericile ortodoxe pe una dintre uşile laterale ale Sfântului Altar (de obicei pe cea din stânga). El este considerat un căpitan al dreptăţii, cu sabia adevărului în mână, mediatorul oamenilor cu divinitatea, cel care scrie în permanenţă într-o carte faptele bune şi rele din întreaga lume.

În onomastica noastră sunt găsite atestate încă din secolul al XV-lea, iar multitudinea de forme existente sunt o dovadă clară a răspândirii lor pe tot perimetrul României.

Dintre numeroase forme ale numelor, amintim: Mihăilescu, Mihăilaş, Mihaica, Mihăiţă, Mihu, Mihoi, Mihuţă/a, Mihlea, Mihociu etc.

Sunt întâlnite şi în alte limbi europene: Michael (în limba engleză), Michele, Micheline (în limba franceză şi italiană), Michel (în limba germană), Miguel (în limba spaniolă), Michaela (în limba maghiară), Mihaly (limba rusă) etc.

În limba română apare din secolul al XV-lea sub formele de Mihail, Mihnea, Mihăilă, Mihailo, Mihaela.

În Revelaţiile din Noul Testament, arhanghelul Mihai apare ca şi conducătorul oştilor raiului, şi, de aceea, el este considerat patronul spiritual al soldaţilor. Acest nume a fost purtat de opt împăraţi ai Bizanţului şi de un ţar al Rusiei. Cel mai cunoscut român care a purtat acest nume este domnitorul care a unit pentru prima dată principatele române, Mihai Viteazu.

[…]

 

Vizualizări: 844

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Arhanghelii, cei care lumineaza drumul oamenilor pe pamant...

 

Atat arhanghelul Mihail, cat si arhanghelul Gavriil si toti arhanghelii in general sunt considerati in traditia populara romaneasca insotitori si ajutatori ai oamenilor de-a lungului drumului pe care il strabat de la nastere catre moarte. Ei au intaietate intre ceilalti ingeri, aflandu-se in fruntea lor. In mitologia autohtona, arhanghelii sunt mijlocitori catre divinitate si se roaga pentru binele si sanatatea oamenilor. Pazesc casele, ocrotesc gospodariile, au grija de suflet pana cand acesta ajunge in Rai, ii ajuta pe oameni sa se purifice si sa lupte impotriva propriilor pacate. Tot ei vor fi prezenti in fata cetelor ceresti la Judecata de Apoi.

Mihail este dreptatea


Dintre toti arhanghelii, Mihail este perceput ca fiind cel mai drag lui Dumnezeu. Se spune ca arhanghelul Mihail protejeaza impotriva raului, conduce cetele ingeresti si calauzeste sufletele atunci cand acestea se inalta la ceruri. Arhanghelul Mihail este infatisat ca tinand intr-o mana o balanta, iar in cealalta o sabie si luptandu-se cu fortele din iad. Balanta este un simbol al judecatii finale la care vor fi supusi oamenii la sfarsitul lumii. arhanghelul mihailPe de alta parte, sabia reprezinta victoria binelui asupra raului, fiind totodata si un simbol al adevarului si al justitiei divine. Mihail pazeste capataiul celui care se afla pe patul sau de moarte. Daca bolnavului ii este dat sa moara, acesta va veghea la capul persoanei respective pentru a-i duce sufletul catre rai. Daca ii este sortit sa traiasca, Mihail va veghea la picioarele bolnavului. Odinioara, cand aveau loc eclipse, se credea ca astrele ceresti sunt furate de draci. Mihail era perceput drept eliberatorul Lunii si al Soarelui, cel care restituia lumii astrii sai vitali. Tot Mihail este cel care o impiedica pe Mamareaua, sotia lui Scaraotchi, sa elibereze gerul si frigul pe pamant.

Foarte frumoasa postarea ! Felicitari si multe multumiri !

Lamulti ani  cu bine  tuturor  ce poarta numele Mihail,Mihaela,Gabriel  sau Gabriela!

La multi ani tuturor  ce sarbatoresc  onomastica !

Multumiri pentru minunata postare..

.Deosebita  postare, nesfarsite multumiri !

MINUNAT 

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->