Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

mini-concurs Cronopedia – ediţia a 7-a – fotopoem cu tema „Prăbuşire în ploaia de cuvinte”

mini-concurs Cronopedia – ediţia a 7-a – fotopoem cu tema „Prăbuşire în ploaia de cuvinte”

 

Pentru luna noiembrie 2018 vă propunem, în cadrul mini-concursului Cronopedia – ediţia a şaptea – un mini-concurs def fotopoeme cu tema „Prăbuşire în ploaia de cuvinte”.

 

1. Genul literar abordat: poem în proză sau proză poetică (prozopoem)

 

Un poem în proză este un poem care are caracteristica de a nu se supune nici unei reguli structurale precise privind rima, numărul de silabe al fiecărui vers, ritmul etc. Cu toate acestea un poem în proză se recunoaște ușor prin forma sa elaborată: calitatea imaginilor, jocurile de sonorități, efectele rimelor îi dau o poeticitate imposibil de negat chiar dacă uneori folosește o limbă prozaică. El se distinge de proza poetică prin unitatea și lapidaritatea sa.

 

PROZOPOÉM s. n. poem în proză. (< proză + poem), proză poetică

 

POÉM ~e n. 1) Creație literară de proporții mari, de obicei în versuri, cu caracter epic, având conținut bogat în evenimente. ◊ ~ în proză creație literară în proză caracterizată prin lirism, ritm și limbaj metaforic. 2) Compoziție muzicală cu caracter lirico-narativ. ◊ ~ simfonic compoziție muzicală de proporții mari pentru orchestră, cu bază literară. /<fr. poeme, lat. poema

 

PRÓZĂ s.f. 1. Scriere, vorbire care nu este supusă regulilor de versificație, care nu este redată în versuri; scriere în limbaj obișnuit. Proză poetică = proză ritmată și rimată. 2. (Fig.) Scriere lipsită de elemente artistice; banalitate; vulgaritate. [< fr. prose, it., lat. prosa].

 

2. Tema generică: Prăbuşire în ploaia de cuvinte. Fiecare poem va avea un titlu individual de maxim 5 cuvinte; atât tilul cât şi textul vor ilustra în cuvinte imaginea aleasă.

 

3. Număr de texte pe un participant: organizatorii pun la dispoziţia concurenţilor 6 fotografii – fără titlu; participarea în concurs presupune postarea unui set de 4 texte, astfel:

- 3 texte pe baza alegerii a 3 din cele 6 fotografii (aceste texte se vor posta de către autor în intervalul destinat postărilor, îm preună cu fotografia aleasă şi împreună cu un ataşament conţinând postarea transpusă pe şablonul de verificare pus la dispoziţie de organizatori)

- 1 text pe baza unei fotografii alese de autor din creaţii proprii sau preluări de pe internet (acest text constituie şi textul-pilot ce va fi trimis iniţial pe adresa concursului pentru validarea înscrierii);

- cele 4 texte participă individual la concurs!

- suplimentar orice concurent poate posta opţional (după postarea integrală a primului set de texte), încă un set de 4 texte, constituit în aceleaşi condiţii abordând pentru fiecare text celălalt gen literar abordat (dacă textul 1 din primul set a fost poem în proză,, textul 1 din al doilea set va fi proză poetică); imaginile folosite pot fi repetate o singură dată.

- cel de al doilea set de texte nu aduce beneficii suplimentare concurentului (concursul este pe texte, nu pe autori).

 

4. Condiţii speciale ale ediţiei:

- fiecare text va avea un titlu inspirat de tema concursului, iar ca subtitlu genul literar abordat

- fiecare text va avea minim 35 sau maxim 100 de linii (conform modelului trimis în ataşament);

- imaginea folosită pentru fotopoemul la alegere va avea o rezoluţie de minim 800 pixeli şi o dimensiune printabilă de 8 x 5 cm sau 5 x 8 cm; poate fi imagine proprie sau cu sursă specificată de pe internet;

- fiecare text postat pe site va avea un ataşament cu o copie pe şablonul pus la dispoziţie (lipsa ataşamentul este motiv de descalificare a respectivului text);

- se admite un singur rând liber (opţional) între paragrafe/strofe;

- textele care sunt sub limitele minime impuse vor fi descalificate;

- textele care depăşesc limitele maxime vor fi trunchiate în partea de final şi depunctate în raport cu depăşirea realizată;

- în cazul folosirii celui de al doilea set opţional de texte, o imagine folosită în primul set poate fi repetată cel mult odată în al doilea set.

 

5. Juriul va fi format din: Ioan Muntean, Gabriela Mimi-Boroianu, Matei Ioaniţiu.

 

6. Valoarea premiilor (diplomă tipărită plus):

- premiul I – 50 lei (pachet 3 volume România, eterna poveste)

- premiul II – 20 lei (2 exemplare din revista Taifas literar pe luna octombrie 2018)

- premiul III – 10 lei (1 exemplar din revista Taifas literar pe luna octombrie 2018)

- menţiune.

 

Textele participante se pot reuni într-o culegere editată de Biblioteca Cronopedia în format electronic sau/şi în format tipărit în măsura în care sunt asigurate tipărirea a 50 exemplare (600 lei).

 

Adresa de comunicare pentru mini-concursul Cronopedia este:miniconcurs.cronopedia@gmail.com.

 

Etapele mini-concursului:

1. perioada de înscriere: 15-19 noiembrie;

2. preselecţia autorilor: 20 noiembrie;

3. perioada postărilor: 21-25 noiembrie (de la START POSTĂRI la STOP POSTĂRI); pot începe comentariile fără vot;

4. preselecţia textelor, comunicare texte eliminate, START VOT;

5. perioada aprecierilor: 26 noiembrie START VOT până la 30 noiembrie STOP VOT (comentarii şi vot prin steluţe);

6. perioada de centralizare a datelor şi vot de specialitate: 30 noiembdrie STOP VOT până pe 3 decembrie; în final se afişează nota membrilor votanţi, nota statistică, nota juriului şi în final clasamentul primelor 10 lucrări şi premiile.

Fotografiile propuse:

foto 1:

foto 2:

foto 3:

foto 4:

foto 5:

foto 6:

fişier şablon: Titlu fotopoem (subtitlu)

 

Vizualizări: 686

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Wow! Ce tematică?!  Domnule Muntean, mă surprindeți mereu! Sunteți atât de imprevizibil...

La așa ceva nu mă gândeam!

Acum rămâne de văzut cum ne vom descurca! Sper să fim intuitivi și să reușim să trecem și de această lună!

Mulțumim pentru provocare!

Da, tematica trecerii spre catargul înălțat în interiorul nostru. Îi atingi vârful cu degetele sufletului, aduni marginile imaginii încet, încet, o lipeşti pe retina ochilor întredeschiși şi îi oferi posibilitatea de a desena prin cuvinte, apoi... te-ntinzi pe raza luminii interioare și-ți contempli setea de inspirație. În final respiri satisfăcut prin ploaia de cuvinte.

Bună dimineața, dragilor!


Am citit, am recitit ,regulamentul tematicii...

În ceea ce privesc imaginile ce trebuie folosite în afară de cele propuse, fiind mai descurcăreață în a le procesa, mi se pare că e cam greoi pentru cineva care n-a mai încercat termenii ce trebuie îndepliniți. Să cauți astfel de imagini, apoi să le dimensionezi în funcție de cerințe, știu eu dacă e atât de ușor cum s-ar părea?Să zicem că prin prăbușirea ploii de cuvinte ne-am descurca toți, dar ce ne facem cu imaginea textului pilot?

... putem culege imagini de pe internet... la căutare putem solicita să fie de mărime mai mare de 800 pixeli! Astfel se realizează  şi condiţia de printare (eventual se poate redimensiona). Rezoluţia minimă este necesară pentru a asigura o claritate sporită imaginii.

Eu nu asupra imaginilor mi-aş face probleme ci mai degrabă asupra textelor...

De scris texte s-au mai scris,

poze oferite și mai ales atașate pe tematică, nu s-a mai cerut! 

Am vrut să spun: PAS! însă... o ploaie de cuvinte nu mă poate ține într-un con de umbră. Nu știu cum mă voi descurca cu imaginile și integrarea lor în pagină, probabil voi solicita o „consultanță” fiicei, dar... momentan am o nedumerire raportată la dimensiunea textului. Să fie acele „linii” sinonime cu cuvântul rânduri?

Și apoi: 

- fiecare text postat pe site va avea un ataşament cu o copie pe şablonul pus la dispoziţie (lipsa ataşamentul este motiv de descalificare a respectivului text); - solicit apăsarea tastei 1, pentru limba română. Glumeam sau... nu?

Pupici fără... rezoluția de 800 pixeli!

La finalul postării de mai sus se află

fişier şablon: Titlu fotopoem (subtitlu)

Descărcaţi acest fişier şablon şi pe el aveţi marcată zona pentru poză (la dimensiunile solicitate, precum şi rândurile numerotate din 5 în 5. Copiaţi-vă textul pentru concurs pe acest şablon, salvaţi fişierul cu numele autorului şi titlul/subtitlu şi îl trimiteţi ataşat postării (sau pe mail). În acest mod scăpoaţi de inconvenientuil mărimii fotografiei. Pe aceasta o puteţi ataşa separat dacă nu reuşiţi să o postataţi la finalul şablonului .

Numărul minim şi maxim de linii impus este determinat de spaţiul editorial disponibil.

© 2019   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support /********* ********/