Unul dintre cele mai frecvente şi răspândite nume romaneşti, cu variante în toate limbile europene, Nicolae reproduce un vechi nume grecesc - Nikolaos. Acesta era folosit în Grecia antică cu multe secole înainte de Cristos.

Un argument în acest sens îl reprezintă opera timpurie a istoricului Tucidide (460-396 i. Hr.). Nikolaos se încadrează în familia bogată de compuse al căror prim element este „nik”, care provine de la verbul „nikao”, adică „a învinge” (de aici şi substantivul „victorie” - „nike”). Semnificaţia se explica în mare măsură prin favoarea de care se bucurau cei care purtau acest nume. La greci numele s-a răspândit şi datorită legăturii cu zeiţa Nike, zeiţa victoriei, care la romani este identificată cu zeiţa Victoria. Nume ca Nikator sau Nikephotos (în limba română Nichifor) era supranume pentru Zeus.

Există numeroase derivate ale numelui, ca Nikandros (rege al Spartei, cunoscut mai ales în istoria lui Herodot), Nikanor, Nikarchos, Nikodoros, Nikokles, Nikokrates sau Nichifor, Nichita, Nicodim (folosite la noi în ţară). A doua parte a numelui Nikolaos este „laos” sau „leos”, care are înţelesul de „popor”.

Trecut în limba latină sub formă de Nicolaus, numele a fost continuat în limbile moderne, fiind folosit şi pe timpul romanilor. Odată cu apariţia creştinismului, Nikolaos şi Nicolaus au fost purtate şi de persoane care au îmbrăţişat treptat noua religie. Printre aceştia amintim pe epsicopul de Myra din secolul al IV-lea, sanctificat de Biserică, care este învăluit în aura mai multor legende şi care a devenit unul dintre cei mai populari sfinţi din Evul Mediu.

În calendarul popular al românilor, Sfântul Niculai sau Sannicoară („san” vine de la „sfânt”) este sărbătorit în luna mai şi decembrie, fiind urmate de o serie de credinţe şi practici păgâne, care au popularizat numele (ca şi în cazul numelor de Gheorghe sau Ion). Cercetătorii romani au considerat multă vreme ca formă veche de Nicoară continua latinescu Nicolaus, însă acum se crede că este un derivat greco-latin (în sudul Dunării, limba greacă este strâns legată de limba română, înlocuind latina, care până atunci fusese limba oficială a Imperiului şi a Bisericii).

 

 

Vizualizări: 604

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Povestea lui Moş Nicolae

A fost odata ca niciodata un nobil, bun la inima, ce avea trei fete, dar a carui sotie a murit, lasandu-l prada deznadejdii. Dupa ce si-a pierdut toti banii investindu-i in inventii nefolositoare, a fost nevoit sa-si mute familia in casuta unui taran. Cele trei fete trebaluiau toata ziulica gatind bucatele, carpind straiele si curatind “luna” cascioara. Cand le-a venit timpul de maritis, nimeni n-a vrut sa le ia, pentru ca nu aveau nici un fel de zestre, zero bani si zero proprietati. Tatal lor isi petrecea zilele chinuindu-se sa gaseasca o solutie si plangand amarnic pentru neputinta lui si nefericirea fetelor.
Intr-una dintre seri, dupa ce fetele si-au terminat treaba, au agatat sosetele proaspat spalate pe semineu la uscat, apoi s-au dus la culcare. In acea noapte Sfantul Nicolae, stiind despre disperarea tatalui, a trecut pe la casa lor si…uitandu-se pe fereastra, a vazut sufrageria goala si sosetele atarnand la uscat. Intr-un moment de inspiratie, a luat trei pungi cu galbeni pe care le-a aruncat pe rand in cosul casei, umpland in acest fel trei dintre sosete. A doua zi de dimineata, nu mica a fost surpriza fetelor, cand au gasit in sosete indeajuns de multi bani pentru maritis. Ceea ce l-a facut fericit si pe iubitorul lor tata, care a trait multi ani in veselie si indestulare.
Obiceiul de a atarna “sosetele de Craciun” in asteptarea cadourilor de la cei dragi s-a raspandit in toata lumea. In unele tari, cum ar fi Franta, copiii isi aseaza pantofiorii in fata semineului, aceasta traditie datand de pe vremea cand se purtau saboti de lemn. In Olanda copiii isi “captusesc” pantofii cu fan si nu uita sa puna si un morcov pentru calul “mosului”. In Ungaria prichindeii isi lustruiesc cu ravna incaltarile inainte de a le aseza langa usa sau pe pervazul ferestrei. Copiii din Italia isi lasa pantofiorii afara in noaptea de 4 spre 5 ianuarie, noaptea Epifaniei, pentru “La Befana”, vrajitoarea cea buna. In Spania cei mici primesc cadourile in ianuarie de la “Cei Trei Regi”. Noi il asteptam pe mos Nicolae in dimineata de 6 decembrie cu pantofii lustruiti si asezati la usa. Si in plus l-am si clonat, schimbandu-i numele si dandu-i o punga mai mare de cadouri, ca sa ne fericeasca si de Craciun.
(poveste primita prin mail)

Interesantă postare, felicitări !

Mos Nicolae este cunoscut in Transilvania si sub numele de San’ Nicoara. Distanta de numai sase zile care separa Sant Andreiul de San’ Nicoara a favorizat o vie circulatie a motivelor si practicilor rituale.
Sant Andreiul este plasat intr-un timp sumbru, invaluit de spiritele malefice care devin extrem de violente in "Noaptea Strigoilor". Puterea fortelor potrivnice incepe sa scada dupa miezul noptii, la cantatul cocosilor.
Lumea ce parea ca merge spre prabusire este salvata insa in fiecare an de San’ Nicoara, personaj mitologic imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre Apus, pe unde incearca soarele sa se strecoare in tinuturile de miaza-noapte.
Mos Nicolae este o personificare, la varsta senectutii, a timpului imbatranit care a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sfantului Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra), aparator al dreptei credinte in Iisus.In traditiile romanesti, Mos Nicolae are atributii straine de statutul sau ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miaza-noapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Necuratul, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu.
Mos Nicolae imparte astazi, asemenea lui Mos Craciun, daruri celor mici. Mai veche este insa traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5-6 decembrie.
Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. autor:Laura Moise

Traditii diferite în fiecare țară -Moș Nicolae
Legenda s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.Germania, Franta si Olanda celebreaza ziua de 6 decembrie ca o sarbatoare religioasa si ofera cadouri copiilor si saracilor si ajuta fetele sarace sa se marite oferindu-le o zestre.Cand colonistele olandeze au calatorit in America, au adus cu ele un episcop care purta un costum rosu si mergea calare pe un cal alb. Imaginea americana a episcopului va evolua treptat pana la cea a unui batran spiridus vesel. A fost descris ca un batran olandez vesel si bucalat din comedia "Istoria New York-ului", a lui Washington Irving. Anul 1823 a continuat povestile cu Mos Nicolae cu publicarea poemului "O vizita a lui Mos Nicolae" al lui Clement Moore. Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae. In unele culturi, Sfantul Nicolae calatoreste impreuna cu un insotitor care il ajuta.
In Olanda, episcopul navigheza pe un vapor sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare care ii spune cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu cateva lovituri de nuia.In Italia, La Befana este zana buna care se imbraca in negru si aduce daruri copiilor la 6 ianuarie. In multe tari latine: Spania, Puerto Rico, Mexic si America de Sud, copiii ii asteapta pe cei trei regi sa le aduca daruri de Craciun.

autor:Laura Moise

Imagini pentru Nicolae

Etimologie și statistici pentru numele Nicolae


Răspândire: 94% prenume, 6% nume de familie.
Prenumele Nicolae a fost găsit de 125542 ori în 39 țări.
Numele de familie Nicolae este folosit de cel puțin 7803 ori în cel puțin 28 țări.
Originea acestui nume este: Greek.
Genul prenumelui Nicolae este 0% feminin și 100% masculin.
Numele scris cu litere chinezești: 尼克莱 (pinyin: Ní kè lái)

Nume de botez
Ion Nicolae (382)
Gheorghe Nicolae (340)
Constantin Nicolae (301)
Maria Nicolae (240)
Elena Nicolae (215)
Nicolae Nicolae (203)
Dumitru Nicolae (165)
Marin Nicolae (143)
Vasile Nicolae (141)
Alexandru Nicolae (109)
Stefan Nicolae (90)
Marian Nicolae (77)
Ioana Nicolae (73)
Mihai Nicolae (64)
Petre Nicolae (64)
Ioan Nicolae (59)
Georgeta Nicolae (56)
Ilie Nicolae (55)
Ana Nicolae (54)
Florea Nicolae (54)
Mariana Nicolae (50)
Viorel Nicolae (46)
Adrian Nicolae (42)
Vasilica Nicolae (42)
Ionel Nicolae (42)
Florin Nicolae (39)
Tudor Nicolae (39)
Aurel Nicolae (39)
Victor Nicolae (36)
Florica Nicolae (35)
Mircea Nicolae (35)
Eugenia Nicolae (34)
Viorica Nicolae (32)
Elisabeta Nicolae (32)
Stelian Nicolae (31)
Floarea Nicolae (31)
Niculina Nicolae (31)
Constanta Nicolae (29)
Mihaela Nicolae (27)
Cristian Nicolae (26)
Aurelia Nicolae (26)
Iulian Nicolae (26)
Florian Nicolae (26)
Gabriel Nicolae (26)
Aurica Nicolae (24)
Daniela Nicolae (24)
Cornel Nicolae (23)
Victoria Nicolae (23)
Anghel Nicolae (23)
Nicoleta Nicolae (23)
Ecaterina Nicolae (22)
Daniel Nicolae (22)
Cornelia Nicolae (22)
Doina Nicolae (22)
Stan Nicolae (22)
Radu Nicolae (20)
Emil Nicolae (20)
Rodica Nicolae (20)
Liliana Nicolae (20)
Costel Nicolae (19)
Dan Nicolae (19)
George Nicolae (19)
Ileana Nicolae (18)
Traian Nicolae (18)
Aurelian Nicolae (18)
Grigore Nicolae (18)
Gherghina Nicolae (18)
Gabriela Nicolae (18)
Iuliana Nicolae (18)
Valentin Nicolae (18)
Virgil Nicolae (18)
Teodor Nicolae (17)
Alexandrina Nicolae (17)
Constantina Nicolae (17)
Sorin Nicolae (16)
Eugen Nicolae (16)
Dumitra Nicolae (16)
Gheorghita Nicolae (16)
Tudora Nicolae (15)
Anica Nicolae (15)
Valeriu Nicolae (15)
Petrica Nicolae (14)
Marioara Nicolae (14)
Marcel Nicolae (14)
Marius Nicolae (13)
Paul Nicolae (13)
Andrei Nicolae (13)
Emilia Nicolae (13)
Margareta Nicolae (13)
Teodora Nicolae (13)
Aneta Nicolae (13)
Camelia Nicolae (12)
Luminita Nicolae (12)
Stere Nicolae (12)
Nicu Nicolae (12)
Iordana Nicolae (11)
Cristina Nicolae (11)
Valentina Nicolae (11)
Mihail Nicolae (11)
Emilian Nicolae (11)
Lenuta Nicolae (11)
Alexandra Nicolae (11)
Ciprian Nicolae (11)
Angela Nicolae (11)
Catalin Nicolae (11)
Lucian Nicolae (10)
Stancu Nicolae (10)
Veronica Nicolae (10)
Anton Nicolae (10)
Liviu Nicolae (10)
Octavian Nicolae (10)
Filofteia Nicolae (10)
Radita Nicolae (10)
Valerica Nicolae (10)
Tudorel Nicolae (10)
Dorina Nicolae (9)
Dorel Nicolae (9)
Danut Nicolae (9)
Valeria Nicolae (9)
Anisoara Nicolae (9)
Costica Nicolae (9)
Nicolita Nicolae (9)
Laurentiu Nicolae (9)
Paula Nicolae (9)
Rada Nicolae (8)
Paraschiva Nicolae (8)
Ovidiu Nicolae (8)
Niculae Nicolae (8)
Doru Nicolae (8)
Florentina Nicolae (8)
Stefania Nicolae (8)
Sandu Nicolae (8)
Irina Nicolae (8)
Silvia Nicolae (8)
Monica Nicolae (8)
Corneliu Nicolae (7)
Toma Nicolae (7)
Bogdan Nicolae (7)
Smaranda Nicolae (7)
Marita Nicolae (7)
Sultana Nicolae (7)
Angelica Nicolae (7)
Trandafir Nicolae (7)
Ionut Nicolae (7)
Steliana Nicolae (7)
Adriana Nicolae (7)
Gica Nicolae (7)
Tudorita Nicolae (7)
Stela Nicolae (7)
Marilena Nicolae (6)
Paulina Nicolae (6)
Napoleon Nicolae (6)
Sanda Nicolae (6)
Sabina Nicolae (6)
Panait Nicolae (6)
Zoia Nicolae (6)
Romeo Nicolae (6)
Fanica Nicolae (6)
Dobrita Nicolae (6)
Titu Nicolae (6)
Rita Nicolae (6)
Lucia Nicolae (6)
Simion Nicolae (6)
Iulica Nicolae (6)
Carmen Nicolae (6)
Claudia Nicolae (6)
Stefana Nicolae (6)
Misu Nicolae (6)
Mandica Nicolae (6)
Marcela Nicolae (6)
Laura Nicolae (5)
Dorin Nicolae (5)
Leonida Nicolae (5)
Frusina Nicolae (5)
Sergiu Nicolae (5)
Sofia Nicolae (5)
Georgel Nicolae (5)
Violeta Nicolae (5)
Iulia Nicolae (5)
Paun Nicolae (5)
Fanel Nicolae (5)
Matei Nicolae (5)
Mioara Nicolae (5)
Roman Nicolae (5)
Lucica Nicolae (5)
Alina Nicolae (5)
Silviu Nicolae (5)
Mirela Nicolae (5)
Tanase Nicolae (5)
Milica Nicolae (5)
Zina Nicolae (5)
Georgian Nicolae (5)
Cristea Nicolae (5)
Raluca Nicolae (5)
Dobre Nicolae (5)
Gicu Nicolae (5)
Razvan Nicolae (5)
Petruta Nicolae (5)
Nicusor Nicolae (5)
Mariea Nicolae (5)

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->