Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Regulament mini-concurs Cronopedia 3 – genul epic scurt, cu tema „O carte estivală într-o filă”

Regulament mini-concurs 3 – genul epic scurt, cu tema „O carte estivală într-o filă” (AICI!)

proză foarte scurtă - Căutare Google

Acest Regulament specific este o completare a Regulamentului general postat AICI! REGULAMENTUL GENERAL AL MINI-CONCURSURILOR 3 (de socializare) .

 

Pentru luna această ediţie vă propunem, în cadrul mini-concursului 3 un mini-concurs de lucrări e specifice genului epic (scurt).

 

1. Genul abordat: Genul epic (scurt)

 

Genul epic cuprinde totalitatea operelor e, populare și culte, în proză sau în versuri, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor antrenate în derularea evenimentelor plasate într-un anumit timp și spațiu. Genului epic îi corespunde, ca mod de expunere predominant, narațiunea.

Structura operei epice

Expozițiunea (fixează spațiul, timpul, unele personaje și împrejurările acțiunii)

Intriga (momentul în care se declanșează conflictul între personajele narațiunii) ***

Desfășurarea acțiunii (prezintă întâmplările cronologic)

Punctul culminant (momentul cel mai tensionat al conflictului)

Deznodământul (sfârșitul conflictului)

 

*** În unele cazuri, intriga poate fi plasată înaintea expozițiunii.

 

Există și termeni noi pentru structura genului epic:

Situația inițială (momentul actual)

Evenimentul care schimbă situația inițială (cauza ce declanșează acțiunea)

Desfășurarea acțiunii

Depășirea situației dificile sau punctul de maximă tensiune (situația tensionată)

Sfârșitul (momentul final)

 

Narațiunea este un termen care caracterizează procesul, arta sau tehnica prin care autorul comunică direct cu cititorul.

Cuvântul narațiune este un neologism împrumutat din limba franceză (narration), unde provenea din latină (narratio = povestire).

Termeni sinonimi: povestire, relatare, expunere, diegeză.

 

Specii ale genului epic abordabile la acest miniconcurs: autobiografie, jurnal, povestire, schiţă, basm, poveste cu tâlc (se specifică în paranteză, după titlu).

Modul de expunere de folosit: naraţiunea, descrierea, dialogul.

2. Tema generică: O carte estivală într-o filă. Fiecare text va avea un titlu; din care cel puţin un cuvânt să sugereze ideea de estival;

 

3. Număr de texte: maxim 10 texte;

 

4. Condiţii speciale ale ediţiei:

4.1. – formatarea textului: 2 pagini A4 cu margini de 2 cm, font Arial 12, text indent 1 cm, titlu font 16 îngroşat

4.2. – textul va avea minim 12 paragrafe, structurate pe 80-85 de rânduri (se admit maxim 3 paragrafe marcate cu asterix - * -  de câte 1 rând)

 

5. Organizatorii ediţiei: Ioan Muntean, Lenuş Lungu, ***

 

6. Valoarea premiilor (diplomă tipărită şi în plus):

- premiul I – 60 lei (pachet 3 cărţi)

- premiul II – 40 lei (pachet 2 cărţi)

- premiul III – 20 lei (pachet 1 carte)

 

Textele participante se vor reuni într-o culegere editată de Biblioteca în format electronic. Culegerea poate fi şi în format tipărit în măsura în care sunt asigurate tipărirea a 50 exemplare (15 lei pe exemplar).

 

7. Etapizarea miniconcursului:

a) Perioada de înscriere (2-5 august), perioadă în care vor trimite câte o lucrare pilot pe adresa de mail  cronostaifas@gmail.com.

b) perioada postărilor (de la START POSTĂRI la STOP POSTĂRI – 20 august 2019, ora 20.00); (în perioada postărilor autorii pot trimite tot pe aceeaşi adresă de mail creaţiile lor, urmând a fi postate de organizatori care pot formata textul la condiţiile impuse, la cerinţa concurentului)

c) perioada 21 – 28 august (odată cu mesajul STAR VOT până la afişarea mesajului STOP VOT – perioada aprecierilor); aprecierile se fac cu 1-3 steluţe atât de concurenţi – pentru lucrările celorlalţi concurenţi, cât şi de orice altă persoană doritoare; voturile pot fi trimise pe aceeaşi adresă de email centraliza)

d) perioada de la STOP VOT- 280/29 august până la data de 31 august 2019, perioada de centralizare a datelor şi de vot al organizatorilor.

e) pe întreaga perioadă de la STAR POSTĂRI la STOP VOT concurenţii dar şi doritorii pot posta (şi nota cu steluţe de la 1-3) replici personale sub formă de texte pentru extra-bonus (în afară de concurs, fără a respecta obligatoriu condiţiile de concurs de mai sus, dar în condiţiile precizate de organizatori până pe 5 august!)

 

8. Fiecare lucrare participantă va fi cotată astfel:

A) - nota membrilor votanţivotul popular (totalul steluţelor, pe fiecare categorie se transformă în note de la 1 la 10);

B) - nota statistică (de la 1 la 10, acordată pentru următoarele criterii: 1 total comentarii, 2 număr aprecieri „Îmi place”, 3 coeficient apreciere concurenţi (nr. voturi concurent/lucrări ceilalţi concurenţi), 4 nota tehnică (respectarea condiţiilor pt numărul de paragrafe şi numărul de rânduri); (se transformă în note de la 1 la 10 în funcţie de abaterea faţă norma impusă);

C) - nota organizatorilor (fiecare membru organizator va acorda steluţe lucrărilor participante şi va efectua un clasament al primelor 10 lucrări care au minim 2 steluţe în ordine valorică, după opinia sa, cele trei clasamente se însumează şi se transformă în note de la 1 la 10); organizatorii pot participa la votul popular şi la probele bonus în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi membri;

 

- cele trei note astfel acordate se însumează, totalul obţinut, în ordine descrescătoare determinând clasamentul concursului.

 

Adresa de comunicare pentru mini-concursul este: cronostaifas@gmail.com, cu menţiunea Proză scurtă.

 

proză foarte scurtă - Căutare Google

 

În ataşament aveţi o mostră de aspect al textului prezentat în concurs.

O carte într-o filă - model

 

 

 

 

Vizualizări: 279

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Nu știu dacă o să mă încadrez cu textul pilot până la finele zilei de 5 august, însă: DA! voi participa cu drag la acest concurs. Mulțumesc pentru provocare, domnule Muntean.

P.S. Două argumente solide stau ca o barieră în actul creativ - zilele orașului de pe Bega și musafiri invitați pe mâine (pentru care trebuie să „bucătăresc”). 

Am trimis textul-pilot.

Am trimis un material. Nu sunt acasă și nu știu dacă a ajuns. Mulțumesc.

@Pop Dorina, @Nicoleta Mija şi @ ceilalţi care aţi comunicat că doriţi să vă înscrieţi (Rodica Bogda, Matei Ioaniţiu, Marin Anghelescu, Ivan Watson): confirm înscrierea şi în cazul primelor 2 şi primirea textului pilot.

Dar, la fel ca la concursul de sonete, fiind vacanţe şi concedii printre degetele membrilor noştri prelungim până la 20 august 2019 şi trimiterea textelor pilot şi a textelor participante (în primul rând din dorinţa de a avea cât mai mulţi autori participanţi cu cât mai multe texte). Şi probabil că pe viitor la toate viitoarele mini-concursuri vom renunţa la perioada de 5 zile pentru textele pilot, ele pot fi trimise de la 1 la 20 ale lunii (condiţia este ca numai după apariţia textului pilot postat de mine să se posteze celelalte texte, postările mele fiind confirmarea înscrierii în consurs. Eu zic că e mai bine aşa... ce ziceţi?).

Pentru că şi eu am avut o perioadă mai aglomerată şi paginile de autor ale tuturor celor care s-au înscris vor apare mâine, mai către seară. Doamnele Pop şi Mija pot însă să posteze din această seară pe propriile lor pagini care sunt deja create!

Vă doresc succes la postări!!! 

Mulțumesc!

Am luat modelul și am început povestirea. Ce-i însă cu acel text-pilot? Cum este el?

Textul-pilot nu e ceva diferit de textul pentru concurs. Este primul text  cu care un autor se înscrie în concurs şi care se trimite pe adresa indicată (cronostaifas@gmail.com); acest text este analizat de organizatori şi dacă respectă cerinţele de bază ale concursului este postat de organizatori în numele autorului pe pagina de concurs a autorului (creată cu acest prilej). 

Rezultă din aceasta că dacă textul-pilot nu este postat de organizatori, autorul respectiv nu este admis în concurs din start! El poate încerca cu alt text-pilot trimis în aceleaşi condiţii în perioada de înscriere. Necesitatea acestui tex-pilot a fost dată pe de o parte de faptul că unii autori nu scriau corect româneşte, lăsând organizatorilor obligativitatea de corectare a textului, sau nu respectau tema şi condiţiile concursului şi pe de altă parte organizatoric, pentru a permite astfel crearea paginii personale a autorului în cadrul fiecărui concurs.

Există posibilitatea ca şi după aprobarea textului pilot autorii să solicite organizatorilor postarea textelor lor de către organizatori (se face în aceleaşi condiţii grafice în care textul este trimis), sau în continuare autorul îşi postează singuri textele pe pagina lor de concurs.

De reţinut: la toate concursurile organizate acordăm atenţie specială respectării normelor de scriere DOOM dar şi aspectului grafic al postărilor.

Mulțumesc frumos! Mă pot culca liniștit acum... 

Să-nțeleg că vom avea un al treilea concurent în concursul de proză scurtă, domnule Constantin Preda?

Da, acum fac pagina noului concurent ce va semna sub pseudonimul Condei

A sosit şi ora mult aşteptată pentru începerea votării. Este o oră cu suprize însă!

Afară e cald, în case e la fel... lumea e încă în vacanţe, în concedii... Unii poate tocmai s-au întros în cotidian, alţii (poate şi organizatorii, nu? - urmează să plece şi acum pe final în mult-aşteptatelor lor vacnanţe sau concedii)... Dar concursurile noastre merg mai departe! Aşa că...

START VOT!

Începând cu 20 august 2019 şi până la 25 septembrie la STOP VOT! concurenţi şi cititori pot vota (unii lucrările coechipierilor de concurs, ceilalţi toate lucrările)!

În acelaşi timp, pentru că am constatat interesul pentru tema noastră de concurs am decis să lăsăm deschisă posibilitatea înscrierii de noi texte în concurs (am mărit doza până la maxim 20 de texte de autor) pe toată durata perioadei de votare! Desigur, la unele criterii de apreciere statistică sunt favorizaţi cei înscrişi mai întâi, dar primii veniţi - primii sosiţi, nu?

Aveţi posibilitatea să votaţi cu steluţe (una, două sau trei, una însemnând că dv. apreciaţi că lucrarea nu merită a se califica în finală, iar 2 şi trei steluţe promovează lucrarea în finală). Aşteptăm de la dv. cât mai multe steluţe! Cât mai multe lucrări în concurs! Cât mai multe lucrări apreciate!

Şi pentru că perioada "de lucru" a crescut, şi premiile oferite se "îmbogăţesc", la numărul de cărţi anunţate deja pentru fiecare premiu, adăugânduse un supliment semnificativ (surpriză)!

Votaţi!

Ei, se apropie în cele din urmă şi termenul! la care să spun STOP POSTĂRI, START VOT! - va fi în această seară la ora 20.00 (dacă nu uit  - trebuie să văd ce se întâmplă cu emoticoanele, că nu mai sunt toate vizibile!!!). În consecinţă: mai postaţi acum ce mai aveţi de postat în concurs şi de mâine începeţi votarea celorlalţi concurenţi (cu steluţe bineînţeles!!!)

© 2020   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

--> /********* ********/