Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

mini-concurs – ediţia a 5-a – Tu cum îţi bei cafeaua?  – mini-inter...

Rodica Bogdan

Interviu cu o cafea matinală

(reportaj-interviu)

 

M-am întâlnit cu Cafeaua, într-o dimineaţă, normal, la o masă retrasă, undeva, pe un trotuar. Normal, matinală, tocmai ieşise din patul de nisip încis ce a ferchezuit-o. Am acostat-o, purta o aromă autumnală, cu broderii aburinde, presărată ici-pe-colo cu nestemate lucioase de caimac.

– Draga mea Cafea neagră, mică, şi fierbinte, cum se face că te-ntâlnii aci, singurică?

– O, voi oamenii, indiferent, femei, bărbaţi, cu toţii sunteţi un pic ingraţi. Priveşte şi tu în jur: într-un declin al nopţii către zi rodul verii prinde a se coace, tot mai multă viaţă pe care moartea tot o cheamă prinde frunze de aramă, poleite în căderi amoroase...Prins-am cu parfum de gutui în pârg zbuciumul cu revoltele din târg, am alergat prin nisipuri fiebinţi, m-a luat cu călduri, cu friguri îndeajuns, tu îmi vii acum cu întrebări fără răspuns...

 

– Eşti un pic grăbită. Te-a părăsit, aici sub palida umbrelă, vreun năştruşnic amorez fugărit de-un soţ gelos, sau nu, ea, Ea, fata din vis şi-ntrezărit iubitul după colţ...?

– Ei, uite nu. În loc să te mulţumeşti că mai găsit tocmai bună de sorbit, acum în al naturii prinos de frumuseţe tu-mi pui întrebări de bine sau de rău despre amoruri ce-au trecut ca fumul peste noapte. Priveşte: rândunelele, în zbor, pleacă. Vezi cum duc libertăţile din noi? cum eu simt cum printre geamurile întredeschise de peste drum se-ascunde o crimă, aud, în surdină, bătăi de cătuşe – cineva a rămas cu legături nedezlegate de pat, în miros de părăsire, de dulce amintire sau jalnică uitare...?

 

– Ah, am priceput: avem o poveste, cu un poet timid, o nimfă mai focoasă...

– Măi, dar tu, cu întrebările tale stupide eşti mereu cu gândul la amoruri? Nu poţi respira şi tu natura-n-apoteoză? De ce ar fi banal o Cafea însingurată, pe o masă, dosită cumva de văzul lumii? Uita, aşa îmi e de bine să mă resfir în aburi risipite, aşa, lin, către primul etaj, de-aici de lângă dugheană. E-a colo un duet de armonie, el va veni primul, mă va găsi pe mine, mă va săruta fugar, apoi, şăgalnic o aduce şi pe soră-mea mai mică, va aşeza un trandafir micuţ lângă ceaşcă, o ciocolată şi apoi... apo va aştepta şi el...

 

– Crezi că vine cineva?

– N-o vezi? Uite, uite, are-o rochie străvezie, vezi? vezi? are numai rochia pe ea, largă, aproape transparentă...

 

– Eşti grozavă! Tu chiar aşa, în fiecare dimineaţă te laşi sorbită de nişte puştani?

– După nişte vremuri cu amor, acum uitate, pierdute, pe măsuţa mică din sufragerie, acum am coborât în stradă...

 

– ... şi-ţi cauţi regăsirea în durerile pierdute ale tinereţii?

– ...  mă durea fericirea şi clipa ei nu o simţi atuci, cât efemer trăieşte, o simţi cumva când nu mai e...

 

– Draga mea Cafea, dragă, te simt, mă umplii de-o magie pe care o ador atât de mult...

– ... şi mă amestec cu sărutările tale. Îţi place să mă savurezi şi mă simt atât de bine când pur si simplu îţi plimbi limba pe toata licoarea corpului meu fără să-mi mai laşi vreo clipă de...

 

 

**********

500 cuvinte

7 întrebări, 7 răspunsuri

Vizualizări: 422

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Îmi place felul în care ai abordat interviul cafelei cu aromă autumnală!

Felicitări, Rodica!

La concursul anterior la care am participat am avut la un moment dat o îndoială (după primul text). Comentariile tale, dragă Aurelia, întotdeauna m-au remontat şi în "rebeliunea mea" m-am hotărât să mă şi să intervievez tot ce se poate! Aşa că oricând te poţi aştepta cu o propunere de la mine! (Ai văzut ce-a făcut Marin - l-am convins să vină şi el a profitat şi a plusat: vin, dar... şi uite-aşa s-a ales el cu interviu pe spatele meu!)

Este de apreciat puterea ta de convingere, nu o consider o manipulare,

ci o conexiune ce a dat roade.

Pentru această realizare meriți toată aprecierea mea! 

Rodica, am uitat mereu să-ți mulțumesc, poate te întrebi, care ar fi motivul?

Dar, în urmă cu ceva ani, mi-ai recomandat să-mi îndrept unele greșeli în a scrie un text, o poezie... poate ai uitat, dar eu nu am uitat! Când îmi scriu o idee, acele sfaturi prietenești, fără să mă cunoști, îmi revin în minte mereu și încerc să le aplic cât mai corect posibil, chiar dacă îmi mai scapă câte ceva, nu uit ce mi-ai dăruit atunci! Îți mulțumesc! 

Nu ai de ce să mulţumeşti. Pe atunci, împreună cu echipa de pe acel site ce se pretindea literar, încercam să acordăm mai mult respect limbii române. Pentru îndrăzneala noastră de atunci, unii am fost... nu, nu maziliţi... am fost "invitaţi" să nedespărţim, ca apoi, un personaj madubios de acolo să ne tot atace pentru aş motiva neputinţele lui.. 

Dar de atunci, campania de scriere corectă o desfăşor, cel puţin eu mai mascat. Puţine persoane am întâlnic ca tine care să accepte un ajutor dezinteresat. Aşa că eu trebuie să-ţi mulţumesc!

Mi se pare de bun simţ să "socializăm" în această perioadă de postări. Aşa poate ne cunoaştem mai bine (dacă nu cumva chiar ne cunoaştem, ca în cazul nostru, Rodica). Mă bucur că ai îndrăznit să mă inviţi la acest mini-concurs, şi mai mult la a-ţi lua un interviu!

Mă bucur, Marian, că ești pentru socializare, așa vom avea multe de comentat!

Să înțeleg că Rodica, față de noi ceilalți, a avut succes în a aduce un nou concurent! 

Rodica, îți mulțumim!

Mariane, trebuie să recunoşti că am ştiut cum... "se te manipulez"! Bine ar fi să participi şi la următoarele mini-concursuri (deşi cu poezia nici eu nici tu nu ne prea împăcăm)...

Şi dacă acum zic că m-am lăsat manipulat?...

Felicitări doamna Rodica! Un interviu inedit luat unei cafele și încă unul unde se dezbate despre amor! În interviul dv. îmi place cum în aburii și culoarea cafelei se combină izul și nuanțele toamnei!

Doamnă Maria, sunt din nou onorată să-mi citiţi "progeniturile" mele literare şi mai mult să puneţi aici un cuvânt de alint! Vă mulţumesc din suflet!

Rodicuțo, la câte vizualizări ai, la felul în care ai pus cuvintele în frază și la ce ai dorit să ne transmiți, ce-aș mai putea adăuga?? Nu-mi rămâne decât să-ți mulțumesc că ai răspuns la provocare și să îți ofer un maxim de steluțe!

* * * 

© 2018   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support