Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Cugetări, curiozităţiAdaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Calendarul zilei !


moderator
Comentariu publicat de AureliaAlbAtros pe Iunie 10, 2017 la 9:09pm

*** *** ***
Comentariu publicat de Elena Benea pe Mai 11, 2012 la 12:47pm

Stiati ca?!!!...

In Statele Unite antenele de telefonie mobila sunt plasate mai nou in turnuri ce au fost construite astfel incat sa para a fi copaci (dar nu sunt), in acest fel acestea fiind mascate si nealterand vizual mediul. Pentru a le vedea trebuie sa te uiti atent, vedeti poza alaturata. In acest fel antenele functioneaza fara probleme si in acelasi timp se protejeaza sensibilitatile estetice ale locuitorilor. Mai raman de rezolvat doar reclamatiile locuitorilor din zona, indreptatite sau nu, in legatura cu nivelul radiatiilor...


*** *** ***
Comentariu publicat de Elena Benea pe Mai 11, 2012 la 12:42pm

Curiozitati.....

Fără legătură cu evoluţia orei de vară sau a orei de iarnă. În 1444, oraşul fortificat Basel era pe cale să fie atacat. Afară se aflau duşmanii, iar unii se infiltraseră şi în oraş. Paznicii i-au prins pe unii dintre asediatori şi au aflat că atacul trebuia să înceapă la prânz. O santinelă a dat cu o oră înapoi ceasul din piaţă (pe atunci nu existau ceasuri de mână şi nici prin case). Astfel că atacatorii inflitraţi în oraş au început atacul cu o oră mai devreme, fără să fie ajutaţi de cei de afară, fiind arestaţi cu toţii.
Se pare că a fost pentru prima oară când a rămas consemnat în istorie faptul că cineva a dat ora exactă înapoi cu o oră.


*** *** ***
Comentariu publicat de Elena Benea pe Martie 28, 2012 la 11:13am

Stiati ca?!!!.............

Broasca raioasa aurie
O broasca deosebita prin coloritul ei, aceasta a fost declarata specie disparuta in mod oficial in anul 2004. Broasca raioasa aurie a fost descoperita in anul 1966, insa a disparut doar in cateva decenii.

Broasca raioasa aurie
Una dintre cauze a fost urganul El Nino care a distrus larvele de broasca raioasa aurie.


*** *** ***
Comentariu publicat de Elena Benea pe Martie 21, 2012 la 5:52pm

  Stiati ce contine o tigara?

........................................................

In cazul in care nu stiati, intr-o tigara sunt continute 43 de substante chimice care cauzeaza cancerul. Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida.
Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon. Probabil veti spune: poti face cancer de la o mie de alte lucruri, oricum nu percepi boala ca un pericol real decat daca ajungi la doctor si iti spune ori renunti la fumat ori mori. Atunci, constient de iminenta pericolului te poti lasa.
Efectul cancerigen si toxicitatea genetica constituie un alt aspect important.

Stiati ce contine o tigara?

Gudroanele din fumul de tigara exercita puternice efecte mutagene asupra AND-ului din nucleele celulelor tractului respirator. In ultimele doua decenii a devenit limpede faptul ca fumul de tigara contine puternici factori cancerigeni. Dintre cele peste 43 de substante cancerigene, cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii, etc.), etilen-oxidul, arseniu, poloniu, cadmiu, crom, etc.


*** *** ***
Comentariu publicat de Elena Benea pe Martie 20, 2012 la 2:25pm

Zapada.Stiati ca....?

Zapada reflecta peste 90% dintre razele UV inapoi in atmosfera? Din acest motiv, persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor (mancarimi, lacrimare intensa etc) denumit oftalmie (orbirea zapezii).

Zapada este foarte benefica in agricultura? Stratul de omat protejeaza culturile de temperaturile scazute ale iernii iar topirea acestuia la inceputul primaverii asigura un nivel optim de apa.

Cel mai mare Palat de Gheata din lume este construit anual in Kemi, Finlanda? Acesta are un hotel, o capela, restaurant precum si spatii de joaca pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turistii dorm in saci de dormit speciali, din lana.

Uneori zapada poate fi rosie, portocalie sau galbena? Aceste fenomene sunt foarte rare si sunt cauzate de contaminarea zapezii cu praf, nisip sau alte reziduuri. In 2007, in Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii importante de zapda portocalie.

Igloo defineste, in limba de provenienta, orice tip de casa, indiferent de materialul folosit pentru contructia ei? Termenul provine din limba inuita si el a fost preluat de majoritatea populatiei cu sensul de “casa din zapada/gheata”.

Temperatura din interiorul unui igloo poate atinge si 16 grade Celsius doar folosind caldura degajata de corpurile locuitorilor lui? Un igloo ii proteja pe inuiti de temperaturi care coborau constant chiar si pana la –45 grade Celsius.

Tunurile de zapada care creeaza zapada artificiala au fost inventate in 1950 si au inceput sa fie utilizate pe scara larga in anii 70? Consumul mare de electricitate si pretul echipamentelor limiteaza folosirea lor pe scara larga desi din ce in ce mai multe statiuni montane se bazeaza pe aceste utilaje pentru a-si multumi clientii si a prelungi sezonul de iarna.

Sunt necesari 190 de metri cubi de apa pentru a acoperi o suprafata de 1.000 de metri patrati cu un strat de zapada avand o grosime de 0.30 metri? Aceasta este cantitatea de apa pe care un tun de zapada artificiala.

© 2018   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support