Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Giordano Bruno
(1548-1600)

Filozof, poet, teolog și umanist italian.
A studiat literatura, logica și dialectică la Napoli. La vârsta de 18 ani, a devenit călugăr dominican la mânăstirea San Domenico Majore, din apropierea orașului Napoli, luându-și numele de Filippo. În ciuda poziției sale clericale, a început să-și exprime în mod deschis îndoielile cu privire la principalele dogme ale creștinismului. La scurt timp după aceasta, a fost nevoit să fugă la Roma și apoi în nordul Italiei, temându-se de persecuții din partea Inchiziției.
A predat filozofie, în principal doctrinele lui Platon și Pitagora, ajungând, în cele din urmă, la ideile lui Nicolaus Cusanus.
Ulterior, s-a mutat în Elveția, apoi în Franța. I-au fost publicate comedia Candelabrul și poemul satiric Arca lui Noe, precum și un ciclu de sonete. Regele Angliei, Henric al |||-lea, l-a invitat pe Bruno să viziteze Anglia.
Filozoful a început să predea la Universitatea Oxford. A scris tratatele Despre infinitatea universului și a lumilor, Despre cauză, început și unitate, respingând viziunea ptolemeică despre lume. Bruno era un susținător înfocat al doctrinei lui Copernic, care socotea că soarele este centrul sistemului planetar. Filozoful a fost nevoit să părăsească Anglia și să se întoarcă acasă, instalându-se la Veneția. Aici a scris ultimul său tratat, Despre nemărginit și infinit, după care, la scurt timp, a fost arestat de Inchiziție. Bruno a fost ținut închis opt ani plini de suferințe și în ciuda torturilor la care a fost supus, nu a retractat niciunul dintre cuvintele sale. A fost declarat eretic și ars pe rug.
Giordano Bruno a devenit simbolul omului de știință pentru care fidelitatea față de adevăr este mai scumpă decât viața.

• Voința care tinde către cunoaștere nu se mulțumește niciodată cu un lucru gata făcut.
• Arta completează defectele naturii.
• Adevărul nu poate fi contrazis.
• Picătura găurește piatră nu prin forță, ci prin tenacitatea picurării.
• Mai bine o moarte demnă și eroică, decât un triumf necinstit și mârșav.

@ Lenuș Lungu

Vizualizări: 36

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Mulțumesc frumos Aurelia!♥️

Arta completează defectele naturii.

Giordano Bruno

Cine vrea să filozofeze, trebuie ca mai întâi să se îndoiască de orice.

Giordano Bruno

Specificul unei minți vii constă în faptul că acesteia îi trebuie să vadă și să audă numai puțin, pentru ca să poată apoi judeca îndelung și înțelege multe.

Giordano Bruno

© 2019   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support /********* ********/