Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

„O timp, care macini lucrurile, fiinţele şi tu, vechime invidioasă, pe toate le distrugeţi şi stricate de dinţii vârstei le consumaţi treptat pe toate printr-o moarte lentă...”


(Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona/Aquila - d. 17 sau 18 d.Hr., Tomis, azi Constanţa) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecţiunii formale a stilului, umorului fin şi fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Virgiliu. Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepţia Metamorfozelor, scrise în hexametru dactilic, după modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer.)


Vizualizări: 36

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Intre operele poetului latin Ovidius – am putea spune:primul cîntaret cunoscut al teritoriului dintre Dunare si Marea Neagra de o pretuire unanima s-au bucurat întotdeauna Metamorfozele. Ele sunt un lung sir de povestiri mitologice, variate ca subiect si actiune dar având toate un sfârsit asemanator: metamorfoza personajelor. Poetul cauta sa dea naratiunilor sale o înlantuire unitara, o succesiune cronologica. Povestirea începe cu creatia universului si a primilor oameni si, dupa un sir de întâmplari în care personajele principale sunt zeii si eroii mitologiei grecesti sau ai legendelor homerice, ajunge la întemeierea Romei, încheindu-se cu metamorfoza lui Caesar în stea.
În afara de valoarea ei literara, aceasta opera are si o deosebita valoare documentara, ea constituind cea mai însemnata colectie de mituri transmisa de scriitorii antici. Opera oglindeste în chip artistic diferite aspecte ale societatii sclavagiste, fiind, alaturi de izvoarele istorice, o pretioasa sursa de informatie, asupra vietii, obiceiurilor si relatiilor sociale din lumea antica.
Asadar, între 2 si 8 d.Ch., Ovidius a compus, în cincisprezece carti, o epopee de factura cu totul originala. în aproximativ 12.000 de hexametri dactilici, Ovidius prezinta aproape 250 de legende privitoare la metamorfoze.

© 2020   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->