Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul seriiO legendă foarte veche spune că Adam , după ce a fost alungat de Dumnezeu din Paradis, a fost înconjurat de animale sălbatice, în fruntea cărora se afla un câine uriaş. Primul om a cerut ajutorul Divinităţii, care l-a sfătuit să se apropie de câine şi să-l mângăie.


Adam i-a ascultat sfatul, iar câinele s-a întors împotriva fiarelor, apărându-l. În felul acesta, câinele a devenit primul prieten şi protector al omului pe pământ.


În România se spune că atunci când abandonezi un câine o să ai parte de o bătrâneţe lipsită de dragostea şi ajutorul copiilor şi că moartea te va găsi singur şi amărât. Dacă loveşti un câine bunicii spun "cum il baţi tu şi copiii tăi or să te bată pe tine". Dacă pe lângă casa ta vin pisici şi tu le laşi să moară de foame se spune că "acea casă o să fie plină de greutăţi şi nefericiri" ; dacă însă ai milă şi drag de ele se spune că "alungă relele şi aduc numai zile bune şi bătrâneţi lungi şi linistite".


Zâmbim în coltul gurii atunci când bunicii dau din cap şi spun aceste vorbe însă în spatele lor sunt nişte adevăruri grele şi mai ales...greu de acceptat. Dacă disecam vorbele de mai sus ajungem la concluzia "ce semeni aia culegi".Răutate şi învrăjbire, egoism? păi dacă asta ai făcut toată viaţa cum ai vrea să ai parte de ceva bun? este legea firii pe care bunicii o mai ştiu...sau măcar o parte din ei.

Caii, creaturi puternice, independente, dotate cu inteligenţă şi spirit deosebit, fac obiectul multor basme fiind cel ce-l însoteşte pe om în victoriile şi în munca lui. Calul se numără printre cele mai îndrăgite animale. Vreme de sute de ani, pentru oameni, caii domesticiţi au fost foarte preţioşi. Erau folosiţi pentru călărie, pentru a trage căruţele, caleştile sau carele de război.


Unele legende spun că primii cai au fost creaţi de Poseidon, zeul mărilor. Pe timp de furtună, valurile înspumate puteau fi comparate cu nişte cai de spumă albă. Carul de aur al zeului grec Helios, Soarele, era tras de 9 cai albi, înaripaţi, care vărsau foc pe nări. Despre Odin, cel mai important dintre zeii popoarelor nordice, se spune că avea un cal cu 8 picioare, iar Selene, zeiţa Lunii, calărea în înaltul cerului pe calul său alb-strălucitor.


Unul dintre cei mai faimoşi cai înaripaţi, Pegas, a creat "izvorul inspiraţiei" lovind cu copita în pământ. Blând şi credincios, a fost de folos mai multor eroi din mitologia greacă. În cele din urmă a fost primit cu onoare în "grajdurile cerului" şi a fost transformat în constelaţie.


Printre caii fermecaţi se numără şi unicornul. Una dintre cele mai frumoase făpturi fantastice - are înfăţisarea unui cal alb şi elegant, având pe frunte un corn lung şi spiralat. Se spune în poveşti că acest corn are puterea de a vindeca şi de a transforma o apă otrăvită într-una bună de băut. De aceea vănătorii sunt mereu pe urmele unicornului încercând să-l ademenească cu ajutorul unei fete foarte frumoase.


Legenda spune că Unicornul ar fi părăsit Raiul o dată cu Adam şi Eva, colindând primăvara pădurile umbroase sprinţar stropite cu violete. Numai sufletele curate puteau să-l vadă şi să atingă lacri­mi­le lui ce se transformau în pietre preţioase ce re­flectau fiecare în parte câte o culoare a curcubeului.


Grecii erau convinşi că unicornii trăiesc în fa­buloasa Indie şi merita să înfrunţi toate pericolele unui astfel de drum lung doar pentru a vedea o astfel de fiinţă magică. În alte legende, un unicorn ar fi apărut în faţa armatei mongole a lui Genghis Khan, forţând-o să se întoarcă din drum, India păstrându-şi astfel în continuare secretele.


Unicornul nu putea fi îmblânzit şi niciodată prins de către vânători, dar cădea pradă inocenţei şi purităţii tinerelor fete, culcându-şi capul în poalele lor, visând la eterna reîntoarcere.


Prin întreaga lume circulă o mulţime de poveşti, proverbe, superstiţii şi legende despre aceste îndrăgite creaturi, reflectând atitudinea oamenilor faţă de pisici de-a lungul istoriei. Primele pisici îmblânzite au fost în Egiptul antic, pisica fiind considerată animal sacru, cei ce omorau o pisică erau pedepsiţi cu moartea.

În Egipt, în secolul 6 î. C., armata persană, sub conducerea lui Cambise, a asediat Pelusium-ul (Thisseh-ul de azi), însă au întâlnit o rezistenţă înverşunată a egiptenilor. Atunci Cambise a ordonat soldaţilor să captureze cât mai multe pisici, iar după aceasta au atacat din nou, folosind pisicile pe post de scut. Pentru a nu răni pisicile, egiptenii s-au predat şi astfel armata persană a câştigat bătălia.Vechile documente situează Egiptul ca fiind prima ţară din lume în care a fost domesticită pisica, ea bucurându-se de o protecţie specială şi de toate onorurile posibile.


O legendă vine din Arabia. Se spune că pisica preferată a lui Mahomed a adormit pe mâneca hainei sale, iar acesta a preferat să taie o bucată de material decât să o trezească. Drept recunoştinţă, pisica i-a facut o plecăciune, iar profetul, mângăind-o pe spate de 3 ori, a dat privilegiul tuturor pisicilor să cadă întotdeauna pe cele 4 labe.

În Japonia, pisica, a fost chemată împreună cu toate celelalte creaturi pentru a asista la intrarea lui Buddha în Nirvana. Deoarece aceasta a adormit pe drum şi a întârziat la ceremonie, Budismul antic îi învaţă pe oameni să ocrotească toate animalele, în afară de pisici.

În Europa circulă o altă legendă, numită “legenda podului diavolului”. Aceasta spune că locuitorii unui sat i-au promis diavolului că dacă acesta îi va ajuta să construiască un pod, sufletul primei fiinţe care va trece podul, va fi al lui. Episcopul satului, reuşeşte să salveze sufletele credincioşilor, convingând o pisică să treacă prima peste pod.


În Polonia, una din legendele naţionale, spune că deoarece stăpânul i-a aruncat puii în râu, o pisică şi-a exprimat disperarea printr-un mieunat sfâşietor. Văzând durerea pisicii, sălciile şi-au întins ramurile în apă, pentru ca pisoii să poată ieşi pe mal. De atunci, în fiecare primăvară, sălciile nu înfloresc, dar, în amintirea acelei întâmplări, acestea se umplu de un puf moale, ce seamănă cu blăniţa pisoilor. Din acest motiv, li se mai spune şi “mâţişori”.
sursa:adevaruriuniversale.blogspot.com

Vizualizări: 661

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Superbă postare...Felicitări!
Multumesc frumos Lenus!

Felicitari ,Mihaela ,interesante legende !

Multumesc Elena,superbe imagini
Superbe imagini d-na Elisabeta...multumesc frumos!

Felicitari pentru postare! Foarte interesanta!

© 2018   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support