Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Festivalul Enescu, ediția 2019, se va desfășura simultan în cinci țări

Festivalul Enescu, ediția 2019, se va desfășura simultan în cinci țări
Sapte orase si cinci tari – Germania, Franta, Italia, Canada si Moldova – vor gazdui in acest an reprezentatii asociate Festivalului International „George Enescu”, onorand astfel extraordinara mostenire muzicala a marelui compozitor roman. Editia 2019 devine astfel cea mai extinsa si bogata din istoria de pana acum a evenimentului.
Un Festival Enescu „la puterea a doua”: unele dintre cele mai renumite orchestre ale lumii si artisti de talie mondiala, straini si romaniprezinta publicului din Florenta (Italia), Berlin si Dresda (Germania), Liège (Belgia), Toronto si Vaughan (Canada) si Chisinau (Moldova) compozitii esentiale de George Enescu sau concerte dedicate marelui compozitor, simultan cu interpretarile ce vor avea loc la Bucuresti intre 31 august si 22 septembrie, si alaturi de concertele programate in alte zece orase din tara. 
Simfonia a III-a in Do major Op.21 de George Enescu, una dintre cele mai importante lucrari ale compozitorului roman, mesajul sau pentru omenire la finalul tragediei Primului Razboi Mondial si „una dintre cele mai dificile simfonii pentru orchestra din intreg repertoriul”, cum o numeste dirijorul Vasily Petrenko, se va auzi la Florenta si la Berlin, pe 8 si, respectiv, pe 22 septembrie. Va fi interpretata de doua orchestre-reper ale muzicii clasice internationale: Orchestra si Corul Maggio Musicale Fiorentino cu Fabio Luisi la pupitru si Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Ambele interpretari ale simfoniei enesciene vor putea fi ascultate si pe scena Salii Palatului de la Bucuresti in datele de 17 septembrie (Orchestra si Corul Maggio Fiorentino) si 5 septembrie (Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin).

„Este o onoare sa putem duce mai departe muzica si numele lui George Enescu in lume pe unele dintre cele mai importante scene mondiale. Multe dintre orchestrele internationale au interpretat mai intai Enescu in cadrul Festivalului, la Bucuresti si, astazi, intr-un efort deopotriva meloman si diplomatic reusim sa il readucem pe George Enescu in interpretari de top publicului din intreaga lume, asa cum merita cel mai mare compozitor roman si sa extindem astfel Festivalul cu o editie Enescuinternationala.“, 
a declarat pentru presa Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu.

La Dresda, cunoscuta violinista Sarah Chang va interpreta Enescu pe 8 septembrie, iar soprana Kristine Opolais va aduce publicului cele sapte cantece pe versuri de Clement Marot, Op.15, de George Enescu, in timp ce la Liège dirijorul Gergely Mandaras conduce pe 2 septembrie Suita pentru orchestra Nr.2, Op.20, de George Enescu. Pe 20 septembrie la Chisinau, va avea loc un concert dedicat Festivalului, in viziunea Orchestrei Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici”. In cadrul concertului programat la Toronto sunt incluse in seria intitulata „Tribut lui George Enescu” Toccata din Suita pentru pian Op. 10 si Impromptu concertant. Acelasi Impromptu concertant se va auzi si la Vaughan, pe 15 septembrie. Pe 22 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu interpreteaza, tot la Toronto, in cadrul unui program mai amplu care include si lucrari de Bach, Beethoven, Kriesler sau Piazzolla si compozitia „Scripcarul” de George Enescu.

Bilete pentru concertele din cadrul sectiunii Festivalul Enescu International pot fi achizitionate de pe site-urile orchestrelor si salilor de concert respective. 
Festivalul Enescu 2017_imagine de ansamblu_credit foto Catalina Filip
Festivalul Enescu 2017 credit foto Catalina Filip
Despre Festivalul International „George Enescu”
Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala. Editia 2019 a Festivalului International George Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Mica a Palatului, la sala George Enescu de la Universitatea Nationala de Muzicasi Teatrul Excelsior la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.


Vizualizări: 15

© 2020   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->