Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Povestea lui Moş Crăciun 

Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci.


Legenda spune că el a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace înainte de a se mărita pentru ca acestea să nu ajungă să se prostitueze. Mulți sunt de părere că Sfântul Niculae este de fapt adevăratul Moș Crăciun. Potrivit legendei creștine, Moș Crăciun este un personaj rău care i-a tăiat mâinile soției, Crăciuneasa, pentru ca o primise in gazda pe Fecioara Maria, fără știrea lui și îi oferise adăpost în grajd. Maica Domnului îi lipește mâinile la loc, iar minunea îl convertește pe Crăciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug in curtea casei sale si incinge o hora cu toate slugile.
După joc, Crăciun, care era cioban, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, cas, urda si smântână. De aici transfigurarea lui Mos Craciun într-un sfant, care aduce în ajunul nasterii lui Iisus daruri copiilor. În cartea sa, "Nicholas: The Epic Journey from Saint to Santa Claus", Jeremy Seal scrie că Moș Crăciun a început să devină un simbol al comercialismului în anii 1800 când i s-au atribuit elemente ca sania, clopoțeii, renii, etc.


În 1860, cotidianul american Harper's Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale. Nast este şi cel care a stabilit în 1885 că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. Această idee a fost preluată anul următor de scriitorul George P. Webster.
Mult timp s-a crezut că Moș Crăciun este o invenție. Imaginea lui Moș Crăciun așa cum îl știm noi astăzi s-a născut înainte de al II-lea război mondial, în 1931, în reclamele pentru compania Coca-Cola. El este creația lui Haddon Sundblom care l-a închipuit ca pe un moșneag dolofan și vesel, cu o față joviala si o barbă foarte mare, care vine într-o sanie trasă de reni tocmai de la Polul Nord si coboară pe hornul caselor în ajunul Crăciunului, pentru a lăsa cadouri atât celor mici, cât și celor mari.

Preluat din https://www.romaniatv.net

Vizualizări: 10

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Cinci lucruri pe care NU trebuie sa le faci cadou de Crăciun

1. Să nu oferi bani drept cadou de Crăciun
Este poate cea mai mare greşeală pe care poţi să o faci de sărbători. Chiar dacă ţi se pare rezonabil şi corect să oferi o sumă de bani celor dragi cu gândul că mai bine îşi cumpără ei ce îşi doresc, nu face asta. De Crăciun, toată lumea aşteaptă să vină Moşul. Emoţia descoperirii cadoului aşezat sub brad este, poate, cel mai semnificativ moment al sărbătorii.
2. Evită, pe cât posibil, cadourile sub formă de încălţăminte şi îmbrăcăminte
Dacă nu eşti sigur că persoana căreia vrei să îi faci cadou de Craciun o pereche de pantaloni, un pulover sau o pereche de cizme se încadrează în măsurile standard, mai bine renunţă la idee. Să îi oferi cuiva un lucru care să nu-i vină se poate transforma într-o mare dezamăgire.
3. Încearcă să eviţi parfumurile şi deodorantele
Să îi oferi unui bărbat un parfum drept cadou de Craciun poate fi o misiune riscantă. S-ar putea să nu-i placă mirosul, să îl considere prea dulce sau prea puternic etc. Este valabil şi pentru femei. Decât să te duci cu un parfum pe care ea să-l urască, mai bine cumpără-i o trusă de machiaj.
4. Nu oferi ornamente de Crăciun
Fiecare îşi împodobeşte bradul după propriile gusturi. Să te duci de Crăciun şi să oferi drept cadou, de exemplu, nişte globuri roşii, iar ei să aibă bradul pe argintiu e cel puţin straniu.
5. Evită să oferi părinţilor cadouri exclusiv pentru copii
E cel puţin ciudat să te duci la cineva în vizită şi să ai jucării, hăinuţe şi alte surprize pentru cei mici şi nimic pentru cei mari.

Dacă Moș Craciun nu vine,

înseamnă că s-a oprit la mine,

stăm la un pahar de vorbă,

bem un vin,

poate chiar “îl și combin”.

Dacă Moșul cu barba sură,

vine mai târzior,

să știți că l-am combinat

să vă dăruiască daruri de suflet

sănătate cât cuprinde,

inspirație printre cuvinte,

bucurie și fericire-n decor de sărbători!

Eu vă doresc: 

Sărbătoarea nașterii Domnului Isus Cristos 

să vă dăruiască pace în suflet bunătate, îngăduință, istețime

și iubire cât cuprinde, pe care să le dăruiți celor dragi vouă!

Aceasta este o noapte în care putem întâlni o persoană specială... copilul care am fost.

Să uităm pentru o noapte grijile și trăirile vârstei pe care o avem

și să sărbătorim noaptea ca pe un miracol în care Crăciunul este universul copilului din noi!   

© 2019   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support /********* ********/