Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Tragedia din literatură română care se ascunde în spatele locului denumit „Fântâna lui Coșbuc"

Tragedia din literatură română care se ascunde în spatele locului denumit „Fântâna lui Coșbuc"

"Fântâna lui Coșbuc" este un loc care se află în apropierea municipiului Târgu-Jiu, în comuna Bălești. Aici s-a produs una dintre cele mai mari tragedii din literatura română, care avea să pună capăt carierei unui mare poet.

Alexandru, unicul fiu al poetului George Coșbuc, a murit într-un teribil accident, la numai o zi după împlinirea vârstei de 20 de ani. Tragicul eveniment s-a produs în vara anului 1915. George Coșbuc obișnuia să-și petreacă vacanțele în localitatea Tismana, la vila unui prieten, împreună cu familia. Profesorul Ion Mocioi a studiat acest eveniment înfiorător care a dus la o mare pierdere în literatura română: „O întâmplare totală avea însă să-l smulgă curând pe Alexandru din sânul familiei şi să-l facă nefericit pe poetul ce şi-a iubit atât de mult fiul. În ziua de 26 august 1915, dimineaţa, Alexandru Coşbuc a plecat de la Tismana la Târgu-Jiu cu maşina prietenului său bucureştean, Ion I. Alexandrescu – Stâlpeanu, urmând să se întoarcă după-amiază. La întoarcea din Târgu-Jiu spre Tismana, între Băleşti şi Corneşti, la kilometrul 9, maşina, după ruperea barei de direcţie, s-a aruncat în şanţul din stânga şoselei, accidentul afectându-i pe pasageri. Şoferul a murit la locul accidentului. Alexandru Stâlpeanu şi Alexandru Coşbuc au fost luaţi în stare gravă cu o căruţă cu boi şi duşi spre Spitalul din Târgu-Jiu. Prietenul-proprietar al maşinii, a murit pe drum. Alexandru Coşbuc, lovit la cap, a decedat după intrarea pe poarta spitalului, în aceeaşi zi, la orele 20:31. (…) Părinţii lui Alexandru l-au aşteptat neliniştiţi la Tismana şi, neavând nicio veste, au pornit seara, târziu, pe jos la Târgu-Jiu. Au ajuns la prietenul lor Nicu Miloşescu şi au aflat cu durere imensă, pierderea unicului copil. Nefericita întâmplare a întunecat pentru totdeauna sufletul marelui George Coşbuc, grăbindu-i sfârşitul”.

Poezie despre moartea fiului

După aceste eveniment nefericit, George Coşbuc nu a mai putut să scrie vreo poezie şi, după trei ani, a murit. George Coşbuc a scris, totuşi, câteva versuri despre pierderea suferită:

Ah, cumva să nu mi-o spuie

Vreun duşman cumplit

Că băiatul meu azi nu e

Şi că a murit,

Că-n schimbarea bruscă-a minţii

Eu l-aş omorî cu dinţii

Ca pe-un câne care muşcă Pe furiş …

În locul în care fiul său a suferit accidentul rutier, poetul a ridicat o fântână, în memoria fiului său. Locul în care a avut loc teribilul accident de circulaţie din urmă cu peste 100 de ani este cunoscut de toţi gorjenii ca „Fântâna lui Coşbuc”. În locul respectiv funcţionează un restaurant, iar patronul acestuia, Ion Vârţanu, a amplasat o placă comemorativă cu fotografia lui Alexandru Coşbuc.

ION PETRE

Vizualizări: 108

Fişiere Anexate :

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Mulțumesc frumos Aurelia pentru semnul de lectură și imaginile sugestive!♥️

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->