Trebuie sa ne trezim, aceasta este prigoana… este prigoana Ortodoxiei. Unde vor ajunge copiii vostri? Vor ajunge sa se drogheze; este pacat! Atunci cand Ortodoxia e lovita… ce putere ne va apara? Pana si lui Putin, pe care l-am vazut timp de 2 ore, i-am spus:

Domnule presedinte, puterea voastra nu este gazul pe care il are Rusia, nu este petrolul ci este Ortodoxia. Asa sa stiti!

Si mi-a facut asa:

Da, da“ si „harasho“

Recunostea acest lucru ….si acest lucru este adevarat. Ce are Grecia azi sa arate lumii? Care e puterea Greciei? Ce este Grecia? Grecia este capitala Ortodoxiei. Acest lucru trebuie constientizat. Pe noi cei de la Sfantul Munte, pe Gheronda de aici de la Sfantul Dionisos, cati batrani din afara Greciei vin si ne intreaba si vor sa afle despre viata duhovniceasca autentica? Foarte multi. Nu e aceasta spre cinstea Greciei?

Am fost chemat de Medvedev si de Putin si am fost, desigur. Mi-au spus unii: “De ce sa te duci la rusi? „E rau sa merg? E rau daca m-au chemat? Am fost si m-au omenit … E rau sa vorbesti cateva lucruri cu ei? Nu sunt si ei oameni? Ce sunt?” Si sa va spun adevarul: m-au tinut 2 ore, 2 ore si jumatate ca ma simteam si prost cand am vazut cati oameni asteapta in audienta! I-am spus lui Putin sa plec, dar el mi-a zis: “Nu plecati, am si eu nevoie de odihna mea duhovniceasca” De ce nu? E lucru rau sa spui doua cuvinte duhovnicesti unui om care te-a invitat in casa lui? Nu te duci sa il oblige sa te asculte. Si am mai facut ceva; i-am spus: “As dori sa va rog ceva, sa ajutati Grecia din punct de vedere economic”. Si mi-a spus: “Am sa fac si acest lucru!”.

(15 decembrie 2011)

Traducere: E.P.

Nota noastra:

Intalnirea staretului Efrem cu premierul rus Putin, al carei scurt dialog a fost redat pe site-ul oficial al acestuia, contine cateva replici date publicitatii care, avand in vedere desfasurarea evenimentelor din Grecia, capata un interes anume.

Astfel, Staretul Efrem s-a adresat lui Putin, afirmand ca ortodoxia si credinta profunda a poporului rus constituie “cea mai mare putere a natiunii dvs., o putere care aduce laolalta tarile noastre”.

Mai departe, staretul Man. Vatopedi a aratat ca “Grecia trece printr-o perioada dificila si va cer sa ne acordati ajutorul dvs. oricand este posibil in aceste circumstante provocatoare”.

Raspunsurile premierului Vladimir Putin au fost mai degraba laconice, acesta exprimandu-si speranta ca aducerea Braului Maicii Domnului in Rusia ar putea fi… solutia miraculoasa la marea problema demografica a tarii (numarul populatiei rusesti fiind intr-un puternic declin).