Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Force One

 

 Suntem în luna de miere; o lună mai întârziată dat fiind faptul că ne-am căsătorit în urmă cu 25 de ani, dar    mai bine mai târziu decât niciodată!

-Parisul, situat în partea central-nordică a ţării, pe fluviul Sena -citeşte soţul de pe net, eu şofez- are o suprafaţă de 1450 de km pătraţi…turism…turism, aşa …ce vizităm noi : Turnul Eiffel, uite-acolo tre să ne pupăm, toţi îndrăgostiţii se pupă la Turn …cum e Poarta Sărutului de la noi, dacă-ai ajuns în Paris şi nu te-ai pupat la Turn eşti un nimeni…treci pe banda 2 că vine o bijuterie din spate …vâjjjj! …mda! aşa da şofer!

 

Noapte. E trecut de ora 1 când intrăm în Paris. Spectacolul îţi fură ochii: un furnicar de maşini  aşezate pe mai multe benzi intră în oraş, alt furnicar, alte benzi, situate însă la înălţime faţă de noi, ies. Mă bucur din plin de privelişte, deoarece de multă vreme am făcut schimb, şofează el.

-Hotel, hotel, da cum să opresc? unde ? aş face-o româneşte, numai să întreb cât costă, da rămânem fără maşină…ăştia nu se joacă …c-un 50 de lei de-o bere, dl. poliţist !

Orbecăim vreme de-o oră, hotel Force One, nu putem opri în uşa lui, mergem încetinel Parcare! Virare la dreapta, am intrat în parcarea hotelului, situată la subsol.

-Te trec pragul în braţe, ca la nuntă! îmi spune soţul în liftul ce ne duce la  etajul camerei noastre.

Un hol luuung, semiîntuneric, când trecem se mai aprinde câte o lumină, totul e numai senzori, Paris, ce vrei !  Aştept emoţionată, cu gândul că mă trece pragul în braţe şi mă aşteaptă o noapte de vis, lângă uşa care se deschide cu o cartelă ce trebuie introdusă într-o fantă.

-Da cum puiii mei, că am băgat-o în toate felurile şi nu vrea …gata, s-a deschis, din a unşpea încercare, da s-a deschis, vezi ce deştept e băiatu?

Nu prea îl văd fiindcă  a intrat în cameră, eu mai aştept pe hol, să mă treacă pragul.

-Vino să vezi ce frumuseţe, ca-n armată…

Intru pe picioarele mele  ( ca după nuntă, de altfel );  camera, două ţâruri mai mică decât baia noastră de la dormitorul conjugal; în partea stângă, lipit de perete, un pat de armată, în dreapta, altul, tot aşa ; după uşă o chiuvetă cu oglindă şi un dulap antic.

Scot două prosoape din valiză, unul îl aşez pe perna mea, celălalt pe perna lui. Păturile de pe pat sunt gri cu dungi albastre, da nişte dungi leit dungile de pe pătura lui din armată;  armată pe care a făcut-o la termen redus acu 28 de ani .

Bate cineva  la uşă; musafiri? deschide .O tânără, aş zice fără vârstă şi fără culoare la păr, că le-avea pe toate, îşi desface gecuţa de piele :

-Aleluia ! glăsuieşte bărbatul meu cu doi copii mari acasă, la vederea cerceilor din sfârcurile domnişoarei.

-Amor, amor! Cheap, cheap! 50 euro!

Arunc cu pantoful prăfuit în uşa care s-a închis la timp; păcat de praf!

Mergem la baia unisex  situată la capătul holului; senzori, toată-i numai senzori : uşile se deschid singure, apa se trage singurică, folia de pe colac -tot, apa la chiuvetă, ce mai, dotaţi !

Aşa dotare n-am văzut de când mi-s, au ieşit doi negri de la duşuri dotaţi până la genunchi, de mi-au ieşit ochii din orbite ca la melc .

-Hai, hai  mai repede, că ăştia ne fac fetiţe pe-amândoi ! mă smunceşte soţul din peisaj.

Ne culcăm; facem şi dragost ; eu, în gând, pe patul din stânga cu Steven Segal, el, adică soţul, nu ştiu, după sforăit  nu cred că a făcut .

Sunt o somnoroasă, îmi place să mă bucur de dimineaţă în pat, să lenevesc, să mă foiesc pe toate părţile; ei, multe îmi place să fac dimineaţa ! Da te poţi foi pe pătura aia scorţoasă? Adică dacă-ţi dă mâna, poţi s-o faci ; nu mi-a dat. Cobor din pat, mă duc la fereastră să admir priveliştea: frumos, cruci , cruci, cruuuuci!

-Scoală, cap sec, scolăăă! M-ai adus la cimitir, ăştia au curve şi pentru morţi! Scoală!

Sforăiala se opreşte, da nu toată odată ; aţi văzut om să se uite la tine şi să sforăie ? eu da!

În restaurant la micul dejun; unul franţuzesc, elegant, de clasă : un croissant, o lingură de ceva -pe la ei se cheamă altfel, pe la noi se cheamă scrob -cu design pe o felie de un fel de pâine.

-Mai ai pârjoale-n maşină?

-Mai am; or mai fi bune?

-Aşa le mănânc.

Aşa le-a mâncat. Plecăm .

-Force One la cimitir …cap sec ce eşti ! îl laud eu .

-Când ajungem acasă te duc la Săpânţa, la Cimitirul Vesel ; poate te las acolo!

- De ce?!

După privire l-am înţeles, ştiu că sunt cupluri armonizate perfect care se înţeleg din priviri ; privirea asta am priceput-o. Tac.

 

 

Ajungem la Turnul Eiffel. Lume, lume peste lume, care mai de care mai pestriţă: albi, creoli, negri, înalţi şi blonzi, scunzi şi cu ochii lunguieţi, mişună la poalele lui.

Semeţ ca un munte, turnul se lasă în bătaia vântului, curtat noaptea de lună şi stele, iar ziua de soare şi puzderia de oameni .

-Aici este o fărâmă de Românie ! în mijlocul Parisului! Neam de ţigani, hoţi, moravuri uşoare, proşti şi cum ne-au mai făcut occidentalii, da uite că fără noi, fără mintea şi sufletul unor românaşi, mândreţea asta de turn n-ar mai fi fost astăzi ! Să vezi că scrie pe plăcuţe Made în Reşiţa – România” , oţelul este de la noi, îmi povesteşte soţul istoria turnului. Un inginer, Gheorghe Pănculescu, a inventat o tehnologie specială a oţelului, iar Gustave Eiffel a utilizat tehnica inventată de Pănculescu, folosind subansambluri metalice confecţionate la sol şi asamblate progresiv, pe măsura înălţării construcţiei.

Urcăm pe scări primele două etaje. Din pricina curentului îmi pun pe cap o eşarfă portocalie, găsită în maşină de la ultimele alegeri: Votaţi Vasilică Costăchescu! Eu brunetă, scrisul verde pe portocaliu, ne asortăm!

-Aici, iarna este patinoar ; suntem la etajul 2.

Panorama ne dezvăluie frumuseţea Parisului, frumuseţe care ne taie respiraţia .

-Uite-o plăcuţă! Made în Reşiţa -România ; o mângâi cu sfială şi drag  ca pe o icoană :

-Binecuvântează-i, Doamne, pe toţi românaşii de-au lucrat aici! Dă-le pace în suflete şi bucurie, că talent, Doamn , văd că le-ai dat ! Îmi vine să pup tăbliţa aia, aşa sunt de încântată, aşa că vorbesc din ce în ce mai tare, să audă şi alţii că mi-s româncă!

-Bună dimineaţa, domnu inginer, sărmâna doamnă!

-Marcel? Marcel! se îmbrăţişează soţul cu el . Ce faci aici ? tot cu sportul?

-Tot, tot, sunt în echipa lor de rugby, locuiesc cu toată familia aici. Dumneavoastră, văd că staţi bine cu politica, râde el făcând cu ochiul eşarfei mele .

-Da,da,  bine-rău, îi arătam soţiei tăbliţa, ăsta-i oţel românesc!

-Nu doar oţelul şi renovarea tot de români a fost făcută; 19 alpinişti utilitari l-au vopsit, zburau în jurul Turnului de ziceai că-s fluturi. Da, băieţi curajoşi românii noştri !

Ne despărţim de Marcel; el coboară, noi urcăm. Sus, sus, în vârful Turnului ochii, mintea şi sufletul sunt furaţi de minunea dumnezeiască ce se numeşte Paris. Sena pare un danteluţă albăstruie, Arcul de Triumf şi Luvrul -buzunăraşe ale unei rochii împărăteşti. Ne lăsăm desfătaţi de vrajă :

-Hai să te pup, păpuşă, că doar suntem în luna de miere !

Eu, păpuşa, zâmbesc  emoţionată în aşteptarea pupăturii care a trecut ca acceleratul, unul franţuzesc de mare viteză . Îmi aşez eşarfa electorală la loc pe cap, bucurându-mă iar de priveliştea oraşului şi de semeţia Turnului cu iz românesc : Binecuvântează-i, Doamne, pe românaşi!

Vizualizări: 88

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


INACTIV
Comentariu publicat de IONITA GABRIELA pe Ianuarie 28, 2015 la 5:56pm

-mulţumesc de popas!

-acuşica intrăm în vacanţă, să fie plăcută!


ACTIV
Comentariu publicat de Emilia Popescu Rusu pe Ianuarie 28, 2015 la 3:39pm

Cu bucuria lecturii!


decedat
Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Ianuarie 28, 2015 la 2:03pm

Lectirat cu placere. Sincere aprecieri.


ACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Ianuarie 28, 2015 la 11:55am

A ”atins” ceva și la suflețel... Faină!


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Ianuarie 28, 2015 la 11:36am
Superbă! Am partajat!

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Ianuarie 28, 2015 la 5:54am
Lecturat cu drag!

© 2020   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->