Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

          Jocuri de cuvinte – golf

          Geografie lingvistică (pamflet)

          (postarea precedentă)

Golf

          Moto: „Golful este un joc care prelungește în mod inutil viețile unora dintre cetățenii noștri cei mai inutili." (Bob Hope)

          Fiind eu de câțiva ani (vezi „Dor de acasă”) și fiu de țăran muscelean (vezi „Jocuri de cuvinte - muscel”), am luat act că există cuvântul golf de la pantalonii domnului Mazilu, vecin cu noi și funcționar pe la ocolul silvic unde tata era pădurar și amândoi, vânători împătimiți.

         Erau pantaloni largi, doar de sport pentru domni, care acoperă piciorul sub genunchi. După ce am împlinit 9 ani m-au luat și pe mine la vânătoare printre gonaci. Domnul Mazilu avea „dăi buni” numai pantaloni golf, cu care mergea și la ocol la vânătoare.

Golf

          Și a apărut prima profesoară de geografie din Stâlpeni, domnișoara Arsene, care era și instructorul unității de pionieri unde făceam doar lucruri nobile, oricât ar înjura unii. Strângeam hârtie, sticle, plantam puieți, aduceam frunze de dud pentru viermii de mătase ai școlii. Nu ne spunea nimic de Gheorghiu Dej și Ana Pauker.

          La orele de geografie ne-a lămurit ce e o hartă și că golful este acea parte a unui ocean, a unei mări sau a unui lac care „pătrunde” în uscat. Pe urmă am aflat că l-am moștenit din francezul golfe. La liceul militar domnul Paul Leu, la română, acum scriitor pe două continente și doamna Maria Wetter, la franceză, nu se supărau când la consultații îi întrebam despre etimologie.

          Ulterior aveam să descopăr că la golfurile geografice s-au referit și Arghezi (cu luneta, începem să deslușim de pe bord o mișcare, ca și cum pămîntul golfului scobit în mal se frămînta singur, fierbînd), Vasile Alecsandri (mă aflam de o lună la Biariț, oraș mic, pierdut în fundul golfului de Gasconia) sau metaforic Grigore Alexandrescu (Urmează-mi în ocolul acestor golfuri line;/ Să-ntoarcem pașii noștri pe țărmul cunoscut/ ...).

          Vremea și-a urmat cursul. Știam eu ce e țurca, ce e oina, jocuri jucate pe izlaz când mergeam cu vaca la păscut și cu cele 4-5 oi până le „dădeam la cioban”, mieii rămânând acasă, că noi nu mulgeam Cora sau Auchan.

          Am citit și despre jocul de golf prin gazete când construiam socialismul și comunismul, că la Ineu eram abonat la revista Paris Match și la un ziar francez și comandantul mă întreba ce am mai citit. Locțiitorul politic știa că am aprobare să le consult... Duduman strângea informații de la turnători..., pe care mi i-a deconspirat când am luat calea capitalei.

          Am citit că golful e acel joc sportiv, între doi sau patru „domni mari”, care constă în introducerea unei mingi mici și dure în mai multe găuri succesive (aflate pe un teren special) prin lovirea ei cu o crosă. Și am citit eu că am moștenit denumirea jocului „din englezul sau francezul golf”. Cu toate că am predat GIS și cartografie computerizată la facultatea de geografie, las totul la o parte și mă ocup doar de joc.

          Englezii explică cuvântul golf ca joc că ar fi cunoscut din secolul al XV-lea de la scoțieni. Totuși etimologia este nesigură, cea mai probabilă origine ar fi de la medievalele neerlandeze colve, colf, „club”, în final moștenit din protogermanicul *kulbô, „club”, rudă cu germanul Kolben, „piston, tijă”, suedezul kolv, „piston, tijă”, vechiul englez clopp, „stâncă; stei”. Francezii au împrumutat cuvântul tot de la englezi.

          Bogații lumii au importat imediat jocul și cuvântul, denumindu-l în diferite limbi ca:

֎ gailf în irlandeză;

֎ gāo'ěrfū qiú - 高爾夫球 în chineză;

֎ gholf în afrikaans;

֎ gkolf - γκολφ în greacă;

֎ góf - กอล์ฟ în thai, gòf în haitiană creolă și în hausa;

֎ golʹf - гольф în mongolă și în rusă, Golf în germană, golf - голф în bulgară, macedoneană, sârbă, sârbocroată și tadjică, golf - գոլֆ în armeană,‎ golf - گولف în urdu, golf - جُولْف‎,‎ gulf - جُولْف,‎ golf - غُولْف,‎ gulf - غُولْف,‎ ḡūlf - غُولْف în arabă, golf - گلف în persană, golf – गोल्फ़ în hindi, golf în asturiană, bască, bosniacă, catalană, cehă, croată, daneză, engleză, estonă, feroeză, finlandeză, franceză, galică scoțiană, galiciană, indoneziană, islandeză, italiană, luxemburgheză, malai, neerlandeză, norvegiană, poloneză, provensală, română, slovacă, slovenă, sorabă, spaniolă, suedeză, turcă și vietnameză, golfe în portugheză, golff în velșă, golfo în esperanto și în ido, golfs în letonă și în lituaniană, golph - गोल्फ în hindi, gōḷph - ഗോൾഫ് în malaialam, golpi - გოლფი în gruzină;

֎ golf topi - گولف توپى‎ în uigură;

Cuvântul golf în diferite limbi (unitate în diversitate)

֎ golpeu - 골프 în coreană;

֎ gorufu - ゴルフ în japoneză;

֎ gouffe în franc-comtois;

֎ gowf în scots;

֎ holʹf - гольф în bielorusă și în ucraineană;

֎ jooł yázhí náás yikalí în navajo:

֎ kali-joko în bască;

֎ kōlf - கோல்ஃப் în tamilă;

֎ qolf în azeră;

֎ גולף în ‎ebraică.

          Jocul de golf în viață și în (c)arte

          Moto: „Am jucat turneul în 1967, mi-am spus glumele și nimeni nu a râs. Apoi am câștigat (US) Open în anul următor, am spus aceleași glume și toată lumea a râs ca dracu.” (Lee Trevino, campion)

Echipa națională de golf a României

          Veni îngrămădeala aia din decembrie, împinși fiind românii în stradă de cine trebuie, că vreo 24.000 de ruși au plecat doar în septembrie 1990, după care fostul securist ce răspundea de comercializarea produselor forestiere, Cataramă, deveni liberal, om de afaceri și creator al primului teren sudist de golf, pe la Breaza.

          Că atunci când lucra la Forest Import-Export, dispărută ca prin ceață în 1990, nu prea exportam bușteni în vrac nici în Austria și nici în alte imperii. Și nu m-a invitat niciodată la joc... E ăla care s-a dus să se infecteze cu Covid...

Golfu-i frate cu românul

          Ardelenii, oameni isteți, au deschis un teren de golf pe un imaș din Pianul de Sus, localitate prin care treceam anual de două sau trei ori când mergeam prin Arad, că din muscelean devenii ardelean după nevastă, că dacă te întreabă cineva „ghe inghe iești?”, îi răspunzi scurt, „de unde-i muierea!” Și proprietarul de case fu și pe acolo la deschidere.

Țăran la golf cu liberalii la conducere (după Răscoala, de Octavian Băncilă)

          M-am lămurit cel mai bine ce e jocul ăsta mai zilele trecute, când președintele meu de bloc, provenit din liberal, a fost invitat la alt „imaș” de golf unde eu iar n-am fost invitat. Iar președintele meu de bloc, navetist săptămânal de vineri până luni la căminul conjugal unde stă nevasta, că stă singur în apartamentul din bloc format prin unirea a trei apartamente ceaușiste.

Președintele meu de bloc s-a făcut că plouă când la spartachiada dintre blocuri și cartiere luarăm cel mai mic număr de medalii. O fi statul eșuat? Ne tot îndeamnă să jucăm golf pe imașurile dintre blocuri, dar care fură cam desființate din București, că la mine pe stradă dispăru și locul de joacă pentru copii.

          Acolo s-a construit întâi un restaurant unde mi-am adunat neamurile bune acum 10 ani, la aniversarea de 70 de ani. Anul ăsta, la 80 de ani fix, nu-i adun, că e pandemie! Ne felicităm prin videochat, am evoluat! Și cum to(n)ți liberalii sunt cu golful, le anmintesc că în 1907 nu prea i-au lăsat pe țărani să se antreneze pentru jocul de golf.

          Rămânând la liberali, înaintașii ăstora parcă l-au bătut la golf pe domnitorul Cuza când l-au trădat și au optat pentru aducerea în țară a unui prinț străin (vezi Dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen). Carol a devenit rege și și-a însușit destule averi din averile coroanei, care erau ale țării și nu personale ale regilor.

          Dar Dragnea și Tăriceanu le-au dat mai ieri câștig de cauză, inventând Casa Regală! Li s-au dat averile țării, adică ale coroanei regale, nu ale lor (vezi „Jocuri de cuvinte - socoteli funciare), li s-a construit o nouă catedrală. Li s-au adus moaștele în țară, Ana a fost declarată în fals regină (vezi „Onoruri militare moaștelor lui Carol al II-lea”). Doar numele lor se dau multor instituții, de parcă n-ar exista Bălcescu, Tudor Vladimirescu și alții pe care îi știți, unii interziși de legea propusă de fugarul sau fugăritul Crin Antonescu.

          Despre meciul de golf liberali-țărani din 1907, ultima răscoală din Europa, am prezentat doar imaginea prelucrată a unui pictor celebru. Răscoala din 1907 s-a declanşat pe 21 februarie, în localitatea Flămânzi, din Botoşani, şi s-a răspândit apoi în toată ţara. Mişcarea a fost reprimată de guvernul liberal, iar acţiunile armatei s-au soldat cu uciderea a circa 11.000 de ţărani. Unii ziariști și istorici proliberali dau vina pe „forțele străine”

          Au luat și liberalii un avantaj în 1926 în meciul de golf cu principele Carol, cu toate că principele chiar își părăsise unitatea militară pe care o comanda. Chipurile în capitală şi în ţară s-ar fi produs mari agitaţii, datorită chestiunii Carol, despre care noi am scris (vezi „Regele Carol al II-lea – amoruri scandaloase, corupție și crime”).

          Prin 1933, tot liberalii fiind la conducere, i-au îndemnat la golf pe muncitorii de la atelierele Grivița. Dar să-i lăsăm pe liberali în sptembrie 2021 tot la conducere, în joc cu pandemia și cu jocul lor de golf de la pavilionul central din Complexul Expozițional pe care un liberal ieșean a încercat să-l privatizeze. Avantaj Cîțu, dezavantaj noi!

          Despre jocul de golf

          Moto: „Numai făcând sport în fiecare zi poţi muri sănătos.” (Vasile Ghica)

          Originea golfului se pierde în negura timpului. Acest joc de prinți (acum sport), n-ar fi existat dacă francmasonii englezi, jucători de golf pasionați, nu l-ar fi susținut și dezvoltat între 1750 și 1850. De atunci, acest sport, plin de tradiții, a evoluat în timp fără a-și pierde identitatea profundă.

          Terenurile, regulile, echipamentele, competițiile sunt domenii delicate, fiecare evoluând în felul său, urmând o cale individualizată de-a lungul a două secole de istorie. De unde vine golful nu se știe precis. Dacă ar crede cineva, bârfele zic că după poetul latin Martial, din secolul I d.Hr., a existat în timpul Imperiului Roman paganica, un joc popular care trebuia jucat cu o minge de piele umplută cu pene și cu un băț. Să fi fost golful sau oina noastră?

          Regulile jocului de golf au fost stabilite în 1764 de celebrul club regal vechi St. Andrews, acum și hotel, care este într-un fel „Mecca golfului”. În Franța, cel mai vechi curs este cel din Pau, creat în 1856 și este și primul curs apărut în Europa, de dincoace de Canalul Mânecii.

          Se pare că acest joc s-a dezvoltat simultan în Scoția și Olanda. Cele mai vechi arhive relatează că se practica sub numele Kolf la începutul secolului al XIV-lea în Olanda și sub numele de Cambuc în Anglia. În evul mediu au apărut jocurile cu mingi și cu lilieci destul de asemănătoare golfului în Europa, cu diferite nume, Hurley în Irlanda, Shinty în Scoția, Chole în Flandra, Soule, versiunea sa franceză și mai ales Pall Mall care se naște în Italia. Curat populare!

          Era jocul prinților! Un mare pasionat de golf, James al IV-lea, regele Scoției, tradus în română ca Iacob, a cumpărat în 1502 cluburi „sub acoperire”. Clubul însemna atunci setul de crose și mingi și locul unde erau depuse.

          El se dedică golfului cu atâta pasiune, încât în anul următor împrumută 42 de șilingi scoțieni de la marele său trezorier pentru a achita o datorie la jocuri de noroc! Pe cealaltă parte a frontierei, Ecaterina de Aragon, prima dintre cele șase nefericite soții ale lui Henric al VIII-lea, regele Angliei, menționează golful într-o scrisoare adresată cardinalului Wolsey în 1513.

          Dar acest joc devine obicei în 1603, când James al VI-lea al Scoției a devenit și James I al Angliei. Acest suveran a stabilit curtea la Londra, cu familia și „crosele” sale. Golful și-a cucerit apoi locul în nobilime. Se juca pe bani, pe proprietăți, pe bunuri, chiar pe amante!

          Jocurile de noroc erau la modă printre aristocrați. Doamnele și domnii în costum de curte se leagănă în centrul orașului, joacă golf pe străzi, se distrează spărgând uși și ferestre, rănesc trecătorii. Autoritățile iau măsuri pentru protejarea publicului, respectiv la început purtarea unei jachete roșii de către jucătorii de golf, apoi îi expediază pe coclauri, adică pe imașuri.

          Datorită costului său ridicat, la început golful era jucat exclusiv de nobilime și de vârfurile clasei de mijloc pe care politicienii noștri n-o prea vor. Jucătorii foloseau apoi mingi de pene, care puteau valora în acele vremuri destul de mult. Era nevoie de timp ca să devii „expert” în confecționarea de mingi.

          Era o artă să faci o minge, cu răbdare și în mult timp. Penele de găină sau de gâscă erau fierte, uscate și ambalate într-un petec din piele de vacă, prin coasere cu un ac. Apoi mingea era impermeabilizată cu vopsea de plumb. Un meșter bun făcea doar 3 mingi pe zi, iar jucătorii ar fi trebuit să aibă 4 sau 5 în orice moment. Foarte eficiente, acestea erau din păcate fragile și se pierdeau rapid în iarba înaltă. În ceea ce privește „bețele”, crosele de azi, erau realizate din lemn, cu excepția unui exemplar din fier, folosit în situații disperate. Negustorii își instalau tarabele cu mingi și bețe la capetele de start ale „traseelor” de golf.

          Olanda era expertă în fabricarea mingilor din pene și le expedia cluburilor din Scoția. Schimburile comerciale pe mare erau frecvente în acel moment între cele două țări și au continuat până în secolul al XVIII-lea. Datorită Olandei, golful se răspândește în toată lumea.

          Mare putere maritimă, care acum are pe la noi șantiere navale și mai vrea și portul Constanța, această țară era putere colonială. Negustorii bogați își luau crosele în călătorii. Așa a apărut jocul în Italia, Germania și statul Nex York, cu o sută de ani înainte ca golful scoțian să fie menționat acolo. Au fost găsite crose într-un galion scufundat la începutul secolului al XVII-lea în timp ce naviga spre Indonezia.

          Brusc, fără niciun motiv aparent, golful a dispărut din Olanda în secolul al XVIII-lea. Dispare apoi și în Anglia, dispărând apetitul suveranilor domnitori pentru golf. În ceea ce privea clasa de mijloc, aceasta încă nu avea mijloacele de a se răsfăța cu acest joc pe care azi îl recomandă populației din colonie președintele meu de bloc.

          Cu golful în letargie, exista excepția Scoției, unde golful a renăscut din propria-i cenușă, în primul rând din motive economice. Fabricarea croselor a devenit una dintre resursele importante ale țării până la sfârșitul secolului al XVI-lea. Le făceau amatorii mai mult sau mai puțin talentați.

          De îndată ce regele și nobilimea au reînceput să joace, s-a dezvoltat comerțul cu crose. Primii făcători de crose („clubmakers”) au fost fabricanții de arcuri, mai experți în flexibilitatea și elasticitatea lemnului decât tâmplarii. Apariția de noi jucători rămânând limitată din motive pecuniare, jocul a început să se deterioreze din nou. Fără francmasoneria din secolul al XVIII-lea, el nu ar fi supraviețuit...

          Revenind la ziua de azi, golful este un joc sportiv în care adversarii, folosind mai multe tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri. O rundă standard de golf implică parcurgerea pe jos a unei distanțe de circa 10–15 km, uneori mai mult. Pentru comozi sau vârstnici s-au inventat mașinuțele de golf pentru orice teren.

          Se poate practica de la vârstele cele mai mici, până la cele mai înaintate, „de la cel cu țâța-n gură, pân-la cel cu barba sură”. Regulamentul jocului nu impune un teren de joc standardizat, ci doar trasee de golf, fiecare având o formă particulară, conform reliefului pe care este construit. Un traseu are în general 9 sau 18 găuri. La nivel internațional și de concurs sunt luate în considerare doar terenurile cu 18 trasee/cupe (golf courses  în limba engleză).

          Reglementarea jocului de golf este atribuția "The R&A" The Royal and Ancient și USGA U.S. Golf Association . Cele două organisme conlucrează, iar reglementările lor nu se contrazic, ci țin doar de specificitatea jocului din diverse regiuni. Pe fiecare teren sunt impuse reguli locale (Local Rules), aplicabile doar pe terenul respectiv, elaborate în funcție de particularitățile terenului, starea acestuia și afluxul de jucători.

          Nu există limitări legate de condițiile meteorologice sau starea terenului, golful putând fi teoretic practicat tot timpul anului, singura condiție fiind existența luminii diurne, terenurile dotate cu nocturnă fiind foarte rare, având în vedere suprafața foarte mare pe care o ocupă (între 15 și 100 hectare, uzual 70 hectare).

          Pe terenul de golf nu se face antrenament, acesta fiind destinat exclusiv jocului. Pentru antrenament și instructaj sunt amenajate facilități de „driving range", formate din standuri și terenul de aterizare a mingilor. Dimensiunile uzuale ale traseelor/cupelor sunt 300 x 100 m și pe acesta pot exista ținte (targets). Pentru punere (putting) sunt amenajate "putting greens" cu mai multe trasee/cupe, uzual 9.

Elementele zonei de lovire de pe un traseu de golf

          Pentru jocul scurt există zona de lovire (chipping area) care include o zonă de verde (green), zona de joc (fairway) și una sau mai multe gropi (bunker(s)), întotdeauna umplute cu nisip (vezi figura de mai jos). Un teren de golf are amenajată și rază de acțiune (driving range) pentru antrenament, dar aceste driving ranges pot exista și în afara terenurilor de golf și sunt de obicei amplasate mai aproape de zonele urbane, exclusiv pentru antrenament.

          Pentru a trimite o minge spre o gaură, se începe așezând mingea în zona de start (tee area, tee box sau tee), și lovirea ei cu o crosă. Când prima lovitură trebuie să fie lungă, se obișnuiește ca mingea să fie așezată pe un suport (tee) pentru o mai bună lovitură. Un suport (tee) este folosit pentru a ridica mingea câțiva centimetri deasupra solului. În locul unui suport special mingea poate fi ridicată și așezând-o pe un smoc de iarbă sau o grămăjoară de nisip.

Când lovitura inițială este la distanță mare, aceasta este de obicei numită „drive". Jucătorul lovește apoi mingea de câte ori este necesar cu diferite crose până o aduce în zona verde (green), de unde aceasta este introdusă în gaură cu ajutorul putter-ului.

          Gaura sau cupa este marcată cu un steag (flag) pentru a putea fi văzută de la distanță. Regulile jocului de golf nu permit atingerea sau reașezarea mingii în afara tee-ului decât în cazuri speciale prevăzute în regulament. În cursul jocului, jucătorii pot merge („per pedes”) sau pot conduce mașinuțe speciale de golf. Avantaj românii cu salariul minim pe economie!


Jucători profesioniști de golf

          Jocul se poate desfășura fie de unul singur, fie în grupuri (flights). Jucătorii pot fi însoțiți de „caddies" (persoane care se ocupă cu transportul echipamentului jucătorilor), dar fiind și singurii care pot oferi sfaturi jucătorului în timpul rundei. Un jucător nu poate avea mai mult de un caddie la un moment dat. Sunt ca șerpașii pentru un alpinist prin Nepal!

          O caracteristică specială a jocului de golf este că jucătorul nu joacă împotriva unui adversar care trebuie învins. Concurenții și colegii de „flight" nu pot interveni sau influența performanța jucătorului. Acesta joacă exclusiv cu mingea lui, cu crosele proprii. În jocul de golf jucătorul ține cont exclusiv de terenul pe care joacă, condițiile meteo, de propriile abilități și limite. Pentru a nu influența jocul celorlalți jucători, există reguli legate de etichetă, ținută și conduită.


Românii au pregătit crosele

          Și ca să n-avem vorbe, îl ascultați pe președintele meu de bloc, acum când facturile cresc și omul matrafoxat al președintelui de bloc ajunse președinte de scară pe 25 septembrie, iată ce echipamente trebuie să cumpărați sau să închiriați. Pentru lovirea mingii se folosesc crose de golf (clubs). Crosele sunt formate din tijă (shaft), în trecut din lemn, iar azi din metal sau fibra de carbon, mâner (grip) la un capăt, și cap (head) la celălalt capăt.

          Vă trebuie și mai lungi și mai scurte, în funcție de distanța la care se dorește a trimite mingea. Un "driver" este crosa cea mai lungă și cu capul cel mai mare. Urmează crosele de tip wood, ceva mai scurte, însă având de asemenea un cap voluminos și folosite pentru lovituri de distanță mare.

          Vă trebuie și următoarele ca distanță, crosele tip iron (metalice), destul de numeroase, folosite pentru diferite tipuri de lovituri. Wedges sunt asemănătoare cu irons, dar mai agresive ca înclinare, fiind utile în jocul scurt (approach). Crosele hibride îmbină caracteristicile wood și iron (lemn și metal) în diferite moduri, și tind să fie folosite din ce în ce mai frecvent, întrucât sunt mai ușor de folosit, față de echivalențele lor în irons, în special de către amatori.

          Crosele de tip putter sunt folosite de jucători pe green, oferind precizia necesară pentru a rula mingea spre gaură. Pe parcursul unei runde, un jucător are voie să transporte maxim 14 crose la un moment dat, alegerea acestora fiind la discreția insului. Jucătorul poate lovi mingea cu orice crosă crede de cuviință, funcție de modul în care se află mingea (lie) și distanța dorită. Prețul? Interesați-vă!


Românul gospodar

          Ca să nu stați cu crosele nefolosite, chiar acum când crește și prețul căldurii la bloc, vă trebuie și oarece mingi, sferice, că învățarăți despre sferă la România Educată, chiar și online, de obicei albe, acoperite în întregime cu gropițe (dimples), care îi permit mingii să zboare o distanță mai mare sau să adopte o traiectorie anume în zbor (nașpa?).

          Dragi români plătitori de taxe, ca în orice sport, echipamentele sunt de mare importanță. Există o mulțime de echipamente ieftine, bune pentru inițiere și începători, și echipamente de performanță, care beneficiază de tehnologii înalte și materiale speciale. Inclusiv mingile utilizate sunt de categorii foarte diferite de la cea mai simplă, dintr-o singură bucată, utilizate doar pentru antrenament, la mingi cu 2, 3, 4 sau 5 straturi. Echipamentele care pot fi folosite în golf sunt supuse reglementărilor R&A și USGA și sunt atent monitorizate.

          Fiindcă vă lămurirăți de ce echipamente vă trebuie, să știți că golful pentru amatori e foarte popular în lume. În SUA, Marea Britanie, Irlanda, Austria, Australia, Africa de Sud, Coreea și Japonia procente semnificative ale populației practică golful. Golf amator se practică din ce în ce mai mult în Europa inclusiv cea de Est și în Asia.

          Există un mare număr de cluburi și terenuri publice care oferă condiții excelente pentru golf. La noi doar particulare! Pentru a practica golful competițional de amatori, jucătorul trebuie să fie membru al unui club de golf. Statutul jucătorului amator este bine definit, permite intrarea jucătorilor în competițiile destinate acestora în baza unui sistem de evaluare care favorizează jucătorul mai slab, numit (na, drăcie!) handicap (HCP). Așa că unii ne vor handicapați!?

          Jucătorii de nivel diferit pot juca cu șanse egale pentru trofeu. Clubul, prin comisia de administrare a „handicapaților”, ține evidența scorurilor fiecărui jucător și ajustează nivelul de handicap al acestuia, conform cerințelor EGA (în Europa). Același statut al amatorului, nu permite primirea premiilor în bani ci doar în produse și trofee a căror valoare să nu depășească suma de 500 EUR (detalii: http://www.randa.org/en/Rules-and-Amateur-Status/Amateur-Status.aspx).

          De ce vrea președintele meu de bloc să ne îndrepte pe la terenuri ca să câștige proprirtarii de terenuri, că o altă componentă a golfului amator este turismul. O mare diversitate de destinații turistice vor include și la noi golful în oferta de agrement, ca la alții. Destinații pe la noi, ca la alții, ar trebui să îmbine zone de litoral cu golful, dar și multe zone lipsite de atracții naturale (deal, munte, că avem) pentru a face din golf și o atracție turistică.

          Dar cel mai bănos e golful profesionist, dezvoltat ca tenisul de câmp. Cei mai mulți dintre cei care obțin venituri din acest sport lucrează la un club, sau sunt profesori de golf, participă doar la competiții locale. O mică parte din elita profesioniștilor își pot permite să participe, ca ocupație permanentă, la competiții internaționale de golf. Turneele de golf sunt organizate de [PGA] sau alte organizații independente, responsabile în a găsi sponsori, a defini regulile specifice fiecărui turneu și a asigura în general o bună desfășurare.

         În general aceste turnee au „membri" cu drept de participare, dar sunt invitate și persoane nemembre. O categorie aparte sunt însă turneele de tip Open la care pot participa profesioniști dar și amatori, în urma unor turnee de calificare.

          Cel mai cunoscut organizator de competiții este PGA Tour din Statele Unite. European Tour este organizat de țările europene, la care au aderat și țări de pe alte continente. Competițiile cele mai puternice sunt cele patru majore: Mens Golf Major Championships.

          Așa că, dacă urmați spusele autorului „României Educate”, nu uitați că puteți ajunge la: Masters Tournament, desfășurat la Augusta National Golf Club, Georgia, SUA, în sistem invitațional; U.S. Open Championship, organizat de USGA în diferite locuri din SUA; The Open Championship (fost British Open) - organizat de The R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scoția); PGA Championship, organizat în Statele Unite ale Americii de PGA of America (USPGA), în al patrulea weekend după The British Open.

          Aici ( http://www.youtube.com/watch?v=efk2GL7goRg) puteți vedea relatarea lui Lee Trevino despre turneul din 1971, „My U.S. Open”.

          Câștigătorul acestor patru turnee majore în același an se spune că a realizat Grand Slam. Bobby Jones a realizat Grand Slam ca amator în perioada în care erau doar trei turnee majore, el însuși contribuind apoi la înființarea turneului Masters și a terenului de la Augusta National care a devenit al patrulea ca importanță.

          Ryder Cup este o competiție pe echipe, fără premii, doar pentru trofeu și glorie sportivă, între jucătorii americani și cei europeni, se desfășoară o dată la 2 ani alternativ în SUA și Europa. În cadrul Ryder Cup este posibilă egalitatea între cele două echipe. În acest caz trofeul rămâne în posesia deținătorului.

          Echivalentul Ryder Cup în golful feminin este Solheim Cup, organizat în onoarea lui Karsten Solheim (fondatorul PING) și are loc în același format, la intervale de doi ani, alternativ cu Ryder Cup.

          Sistemul de clasificare mondial al jucătorilor de golf este World Golf Rankings (vezi Official Golf Rankings). Acest sistem alocă puncte pentru fiecare performanță obținută de către fiecare jucător. Pentru turnee mai puternice se alocă mai multe puncte. Acestor puncte li se aplică un sistem de corecție astfel încât punctele obținute în prezent se depreciază până la zero în decurs de trei ani.așa că ponderea cea mai mare o au rezultatele de dată recentă, la care se adaugă cele din trecut în funcție de timpul scurs de la obținerea lor.

          Golful a făcut parte din programul oficial al Jocurilor Olimpice din 1900 și 1904. La sesiunea Comitetului Olimpic Internațional de la Copenhaga, din octombrie 2009, s-a decis ca acest sport să fie reintrodus ca sport olimpic începând cu Olimpiada de vară din 2016.

          Așa că, români, din Republica Fantastică România sau de prin Absurdistan, deșteptarea! Că al nostru președinte ne recomandă golful (http://www.youtube.com/watch?v=TbREmiGBLRU), printre alte cele, dar nu spune unde, declarație de ținut minte! Că fac ăștia și socoteli!


În fundul golf

          Pătraru nu pierde timpul și face un studiu sociologic, „Românii și GOLFUL!” cu răspunsuri la doar două întrebări: „Ce știți despre golf?” și „De ce ne-a recomandat președintele Iohannis să jucăm golf?”, doar printre românii matrafoxați ca Cîțu, Orban și Petrov (http://www.youtube.com/watch?v=xYqZ3o0GeAk)  sau treziți din realitate! Trăiască Vox populi!

          Starea Nației ne invită, de lângă o pubelă, să alegem un sport. Și omul alege golful, evidențiind bine avantajele și dezavantajele acestui sport (http://www.youtube.com/watch?v=JINvnWuuMFQ), pe un teren de nu se știe unde. Eu nu mă pronunț, mă rezum la președintele meu de bloc... Care nu zice „A trebuit să moară oameni ca să ....”, că e Cîțu, nu Ponta. Și „statul a eșuat”! Că Cîțu a spus că nu învățământul și sănătatea sunt prioritatea zero, ci privatul! De privata din grădină nu zise matrafoxatul nimic! Pârvulescu (http://www.youtube.com/watch?v=gHSfwJI30uU) cam prea bine îl caraterizează! Dar la spitalul din Constanța, muriră doar 7 și nu nouă! Așa că... mai suportați-i!

          (continuare)

Vizualizări: 113

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Octombrie 3, 2021 la 9:18am

Să fiți iubiți într-o lună octombrie de vis!

Sănătate!

CADOU: Jocuri de cuvinte – octombrie

http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-octombrie


ACTIV
Comentariu publicat de Aurora Luchian pe Octombrie 3, 2021 la 3:57am

Vă mulțumim pentru postare.


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:59pm


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:59pm

Smiley face playing golf emoticon | Emoticons and Smileys for Facebook/MSN/Skype/Yahoo


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:57pm

Emoji Universe™ Set of 12 Golf or Ping Pong Balls | LTD Commodities


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:52pm

Foreplay' Poster by jerry lofaro | Displate in 2021 | Golf photography, Golf, Golf course photography


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:51pm

21 Tabla1 ideas | metal chairs, backyard putting green, green backyard


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:50pm

3 inch Nude Woman Sexy Lady plastic golf tees| | - AliExpress


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 2, 2021 la 7:49pm

sexi/erotic golf...

Pin on Sports

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->