Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

  Neastâmpărul m-a dat jos din pat şi am ţâşnit afară..

- Bună dimineaţa, bunicule!

- Bună dimineaţa, nepoate! Tare mi-era drag de el, dar şi eu îi eram şi în fiecare seară, când mergeam la el în cameră, îmi povestea aventurile lui: de bucătar la curtea imperială de la Viena, despre războiul la care a participat, de prizonieratul în Siberia ....Îmi spunea că acestea sunt departe, departe!...Nu prea pricepeam atunci decât frânturi din cele povestite, dar îl credeam, că şi pe mine tare mă mai dureau picioarele când mergeam până la bunica ce locuia lângă Biserică. Dar satul era mare! Spunea că ştie cinci limbi străine, dar eu nu am auzit nici un aminal sau pasăre din curte ca să vorbească. Nu pricepeam cum se înţelege bunicul cu ele! Bunicul bătea cu ciocanul într-un cuţit strîmb, cu o coadă de lemn, lungă.

- Ce este aceasta?

- Este o coasă.

- De ce baţi în coasă, n-ai altă treabă de făcut? Porumba plânge de foame în poiată (grajd, adică). Nu-i dai ceva ca să mănânce? Mi-era necaz că eram prea mic şi nu puteam să-i dau eu.

- De aceea bat coasa, ca să o ascuţesc, apoi o să-i tai, adică o să-i cosesc, nişte iarbă şi buruieni din grădină.

M-a buimăcit.

- Cum să baţi în coasă ca să taie?

- Ca să înţelegi, hai şi priveşte: Am aici ileul acesta din lemn, cu un picior înfipt în pământ şi în ileu am înfipt piciorul acestei mici nicovale din oţel. Aşez coasa pe capul bombat al nicovalei şi bat în gura coasei, cu vîrful ciocanului, pînă se subţiuază ca tăişul unui cuţit. În timp ce povestea a şi făcut ceea ce spunea..A tot bătut pe coasă, de la un capăt la altul. Ei, acum luăm arcerul (o bucată de piatră zgrumţuroasă), îl înmuiem în apa din tocul ce atârnă la brâu şi mîngîiem puţin gura coasei. Plimbând coasa prin iarbă, a făcut o cărare şi iarba era adunată într-un şir. Din când în când mai mângîia coasa, ca să nu se supere.

 Priveam fascinat cum fâşâia coasa prin iarbă, iar aceasta parcă făcea o plecăciune în faţa mestrului, apoi, vrăjită cu coasa magică, se dădea deoparte din faţa lui. Abia aşteptam ca să cresc şi să mă fac şi eu un magician, ca bunicul.

MdR, aprilie 2014

Vizualizări: 70

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Gordan Mircea pe Martie 30, 2016 la 8:42pm

Muțam, doamna maria giurgiu! O sară faină!


ACTIV
Comentariu publicat de maria giurgiu pe Martie 29, 2016 la 10:41pm

Frumos! Am poposit cu plècerea lecturii! 

© 2018   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Live Support