Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Stăpânii sau sclavii datelor și informațiilor?

Cartea Revoluției Deschise

 

O lume deschisă, o lume în care datele și informația sunt deschise și libere pentru noi toți

 

Revoluția digitală ne va da „dictaturi digitale” sau „democrații digitale”? Uitați tot ce credeți că știți despre epoca digitală. Nu este vorba de confidențialitate, de monitorizare, de acces la date și informații sau de blocaj - este vorba de proprietate. Într-o epocă digitală, cine deține date și informații controlează viitorul. Astăzi, datele și informațiile sunt peste tot. De la ADN-ul tău până la cele mai noi blockbuster-uri, de la salvarea vieții la aplicațiiile de pe telefonul tău, de la volume mari de date la algoritmi. Toți, noi și datele, suntem într-un „nor” (cloud)!

Panoul frontal al telefonului mobil Samsung S9

Economia globală este construită INTEGRAL pe date și informații și pe regulile din jurul nostru, pe care le stabilesc doar unii; toate datele și informațiile afectează fiecare zi din viața noastră. Cum datele și informațiile se mută continuu în domeniul digital, acestea pot fi copiate și distribuite cu ușurință, mai important fiind că cineva deține accesul și chiar controlul asupra celorlalți. Dar regulile existente pentru acest lucru, derivate din modul în care gestionăm proprietatea fizică, sunt în mod necondiționat nepotrivite pentru lumea digitală. În această carte importantă și provocatoare, Rufus Pollock arată că trebuie să se facă o alegere între facilitarea accesului liber la date și informații „deschise” tuturor, împărtășită de toți, sau de a face ca datele și informațiile să fie „închise” și cifrate, deținute și controlate în mod exclusiv, și modul în care economia digitală „închisă” de astăzi este sursa de probleme, de la creștere a inegalității, de acces diferențiat la medicamentele eficiente sau ineficiente, la puterea unei „mite” de monopoluri tehnologice pentru a controla modul în care gândim și votăm. Alegerea „datelor deschise” (tuturor) - nu cele personale, desigur, este calea către un viitor mai echitabil, inovator și profitabil pentru toți.

Detalii găsiți la: https://openrevolution.net

 

Despre autor:Dr. Rufus Pollock este cercetător, tehnolog și antreprenor. A fost un pionier în mișcarea globală a „dateloe deschise” tuturor (Open Data for all), care a consiliat guvernele naționale, organizațiile internaționale și industria pentru a reuși în lumea digitală. El este fondatorul fundației Open Knowledge, ONG cu o prezență în peste 35 de țări, fără legătură cu Soros, împuternicind oamenii și organizațiile să aibă acces la informații, astfel încât să poată crea o perspectivă și o schimbare. Anterior, el a fost Mead Fellow în economie la Emmanuel College, Universitatea din Cambridge. A avut o bursă de $ 1m Shuttleworth, este membru Ashoka și membru al RSA. Este doctor în economie și are o catedră de matematică la Universitatea din Cambridge.
Detalii despre carte la:
 
https://openrevolution.net/media/open-revolution.pdf

Iar între date și informații, un loc aparte (80%) îl au datele și informațiile geografice, reprezentările grafice, inclusiv hărțile, având un loc aparte!

Exemplu de „date și produse geografice”: „Alergări” în diferite țări

Să fiți iubiți!

Constantin NIŢU

„Amintirile noastre sunt singurul paradis din care nu putem fi izgoniți." Jean Paul Richter

 

http://webdidacticanova.blogspot.ro/

http://lenusa.ning.com/profiles/blog/list?user=2xbgg4a2kinp8

http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html

nitu.constantin@yahoo.com

constantin.nitu@g.unibuc.ro

Vizualizări: 170

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Septembrie 17, 2018 la 4:26pm

Absolut corect! Pe unii doar 6 case îi fac fericiți!

© 2020   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

--> /********* ********/