Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat clădirea Primăriei - BOTOȘANI.

Clădirea Primăriei municipiului Botoșani este o veche și frumoasă clădire, monument istoric și de arhitectură, inconfundabil, veritabilă emblemă arhitectonică a orașului, situat în Piața Revoluției, nr.1. Edificiul a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea , purtând amprenta unui stil eclectic de influență germană. În primul buget al Eforiei, adoptat în anul 1832, la capitolul cheltuieli apare menționata suma de 400 lei pentru „chiria casei munițipalității”. La acea vreme cancelaria sfatului orășenesc se afla într-o casă aparținând lui Mihai Bolfosu, de pe ulița Țigănimii. În anul 1851 prin generozitatea domnitorului Moldovei - Grigore Ghica, Eforia are un loc propriu, o casă care s-a aflat chiar pe locul unde este astăzi Primăria. Această casă a aparținut stolnicului Enachi Codrescu, de la care a trecut în anul 1806 prin testament la Gheorghe Loiz, fratele si Ioan Loiz, fiul stolnicului. Acesta din urmă a vândut-o hatmanului Anastasă Basotă. Pentru că fondurile locale nu erau suficiente, Grigore Ghica, în semn de dragoste față de aceste locuri, de care îl legau amintiri de familie, cumpără casele Codrescu-Basotă și le dăruiește Eforiei. Documentul care atestă acest lucru se păstrează, în original, la filiala Botoșani a Direcției Generale a Arhivelor Naționale. Clădirea este apoi restaurată între anii 1906 - 1914, iar la mijlocul secolul al XVIII-lea devine sediul Tribunalului unde în perioada octombrie 1864 - martie 1865 Mihai Eminescu a lucrat în calitate de copist. Arhitectura renovată , păstrează şi azi tipul de casă boierească ataşat străvechilor modele de conace din secolele al XVII-lea - al XVIII-lea cu parter înalt şi portic cu arcade în faţa intrării principale, destinat trecerii trăsurilor. În anul 2008 au fost declanşate ample lucrări de renovare cu refacerea structurii de rezistenţă a clădirii.

 

 

Vizualizări: 25

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Biserica evanghelică fortificată din Vulcan este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Vulcan, comuna Vulcan (Braşov).
Ansamblul este format din două monumente:

  • Biserica evanghelică
  • Incintă fortificată, cu turnuri, încăperi pentru provizii, anexe

Vulcan / Wolkendorf – Stiftung Kirchenburgen

Biserica fortificată din Vulcan cuprinde o navă rectangulară, acoperită cu planșee din lemn casetat, și are alipit pe latura vestică turnul-clopotniță masiv, cu cinci etaje.

Arcul de triumf este singura parte rămasă din basilica romanică din secolul XIII. Corul gotic este ridicat două secole mai târziu și este acoperit cu o boltă pe nervuri de piatră, care se sprijină pe console decorate cu măști.

Biserica Evanghelică Fortificată - Vulcan

După distrugerea așezării în 1611, de către armatele lui Gabriel Bathory (supraviețuitori: 5-6 persoane, plus 300 refugiați în alte părți), Vulcanul a fost reconstruit din temelii. Refacerea cetății a început la 1632, iar a bisericii la 1665. Din acea perioadă datează tavanul casetat al navei.

Vulcan | Transylvania Inns

Turnul clopotniță este ridicat în partea de vest la mai bine de un secol distanță (1794), odată cu montarea tribunelor de lemn la interior.

Fișier:RO BV Biserica fortificata din Vulcan (59).jpg - Wikipedia

Zidul de incintă din secolele XIV-XV avea acces protejat cu hersă (grilaj din lemn întărit cu fier) și gură de aruncare. Astăzi intrarea principală este mascată de clădirea primăriei. În fortificație se mai pot vedea încă cămările bine păstrate.

ora 11.13 - 1 raspuns

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->