Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Palatul administrativ - TULCEA

Palatul administrativ din municipiul Tulcea, denumiri alternative Palatul Pașei sau Conacul Pașei, denumire și destinație actuală Muzeul de Arte (din anul 1982) este o clădire impunătoare, cu statut de monument istoric, ce face cinste orașului de la gurile Deltei Dunării ce se află pe Strada Grigore Antipa, nr.2. Cladirea a fost ridicata intre anii 1863-1865 ca palat administrativ al sangeacului Tulcea. Palatul Paşei a fost ridicat aproape de port, pentru a putea fi văzut de pe corăbiile care treceau pe Dunăre, pentru a sublinia, încă o dată, faptul că viaţa la Tulcea este mai bună de când aici au ajuns turcii. Dobrogea, fiind sub stapanire otomana timp de aproape 460 de ani, a cunoscut organizarea administrativa a Imperiului Otoman, impartit in guvernământe (vilaeturi), departamente (sangeacuri), districte (cazas). Din 1860, Tulcea devine resedinta de sangeac cu districtele Kilia, Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Macin, Sulina, Harsova, Babadag, Kustendje, Medgidia, Mangalia, Cernavoda, Silistra. In sediul palatului isi desfasurau activitatea mutesariful – administratorul sangeacului si murdirii – administratorii celor 9 districte. Cu plecarea din Tulcea a ultimului mutesarif, Fahry Bey (7 aprilie 1877) s-au inmormantat pentru vecie cei 460 de ani de stapanire otomana. Dupa reunirea Dobrogei cu Romania, la etajul palatului functionau sediul noului organ administrativ local – Prefectura Judetului Tulcea, iar la parter Tribunalul Judetului, Parchetul, Corpul Portareilor si Curtea de Jurati. Primul prefect al judetului a fost George M. Ghica numit prin Inaltul Decret Regal din 10 noiembrie 1878. Intre anii 1893 – 1895 au loc lucrari de reconstructie, in valoare de 120.000 lei, executate de inginer constructor Stefan Bors urmate de cele din 1941, ca urmare a cutremurului din 1940, sub prefectura lui Constantin Ionascu. Lucrarile au fost estimate la suma de 190.000 lei.

Dupa infiintarea sfaturilor populare, septembrie 1950, in cladirea fostei prefecturi va functiona pana in 1970 Sfatul Popular Raional Tulcea. Palatul este o clădire rectangulară, cu o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi, cu birouri, săli, holuri şi dependinţe dispuse pe două etaje. În palat a fost descoperit şi un pasaj secret subteran, prin care ar fi fugit Paşa şi oamenii săi, în caz de alertă.

 

 

Vizualizări: 38

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Oficiul Poştal nr. 1 Râmnicu Vâlcea, Vâlcea

Poşta Veche din Râmnicu Vâlcea, judetul Vâlcea (Oficiul Poştal nr. 1)

Poşta Veche (ambele corpuri de clădiri) se află în municipiul Râmnicu Vâlcea pe bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 6.

Romania - Romania - Ramnicu Valcea - Palatul Oficiului Postal

Datează din sec. XX (1907 – 1909) fiind creaţia arhitectului Alexandru Referendaru (1876 – 1926).

Prin originalitatea volumelor împletită cu decorarea faţadelor, edificiul este una dintre atracţiile arhitecturale din centrul Râmnicului.

Construcţia reprezintă o realizare arhitectonică deosebită emanând un farmec cu tentă “medievală”.

MEMORIA RAMNICULUI - <a href=www.partidulverdevalcea.com"/>

Ramnicu Valcea: Oficiul Postal - a photo on Flickriver

...

Oficiul poştal nr. 1 din Râmnicu Vâlcea.

Palatul Poştei - Oficiul Poştal nr. 1, Râmnicu Vâlcea

“Printre puținele clădiri din centrul Râmnicului care mai păstrează o fărâmă din spiritul orașului de odinioară se numără și edificiul Poștei, în cărămidă aparentă, cu frumoase ancadramente din piatră la ferestre, ridicată după planurile arhitectului Ghica-Budești. Pe vremuri era reper și loc de întâlnire pentru tineri. Silueta ei cărămizie, odihnitoare, realiza un echilibru cu cealaltă clădire, tot în cărămidă aparentă, a liceului “AlexandruLahovari”. Rătăcită azi în decorul unei sistematizări bizare, Poșta și-a pierdut preeminența și expresivitatea, amintind doar un trecut îndepărtat, ireparabil.

În zona actualului hotel “Alutus” se întindeau pe vremuri curțile Poștei, cu magazie și grajduri pentru caii diligenței. Din fața sediului Poștei porneau în chiote și plesnete de bici poștalionul și diligența trase de șase cai mânați de vizitiu, alături de dorobanțul cocoțat pe capră. Prima diligență, pe traseul Râmnicu-Vâlcea- Pitești, a pornit din fața Poștei în ziua de 1 mai 1860, sub privirile nedumerite și curioase ale locuitorilor orașului. În anii mai apropiați de noi, pe colțul Bulevardului cu strada Praporgescu își instalase atelierele tipografia “Gutenberg”, unde trudeau trei-patru oameni îmbrăcați în halate bleumarin, pe care lumea îi putea vedea prin geamurile largi ce răspundeau în stradă. Tipografia tipărea afișe electorale, cărți de vizită, reclame, faire-part-uri sau anunțuri de spectacole.

Din dreptul Poștei, Bulevardul începe să coboare ferm spre Olt. Vizitatorul e confiscat imediat în sfera de autoritate a Parcului. Emoția apropierii de Parc se resimțea odinioară de îndată ce parfumul de glicină devenea pregnant, atotcuprinzător. Și teii parcă erau mai ispititori în porțiunea aceasta a Bulevardului...

Cu 40 de ani în urmă, Bulevardul, în partea lui centrală, mai însemna încă locul de promenadă al orașului. La ora înserării, sute de tineri se îndreptau spre centru într-un cortegiu ce se perinda pe Bulevard, între strada Traian și colțul Parcului, ca într-o procesiune ritualică. Spectacolul, caracteristic mai tuturor orașelor provinciale, crea un fel de solidaritate relevantă pentru mentalitatea arhaică și mic-burgheză a vechilor locuitori ai Râmnicului. La colțul Parcului cortegiul se întorcea și avansa încet, până la pompa de benzină. Ieșirea la plimbare, în centru, seara, semnifica nu numai evadarea din anonimat, dar și participarea tinerilor la viața mondenă și sentimentală a urbei.”

Constantin Mateescu - “Cartea Râmnicului”, 1999

ora 11.14 - 4 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->