Zile de naştere

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Circul de Stat - Chișinău - REP.MOLDOVA

Circul de Stat din Chișinău este un local construit în anul 1981 și prevăzut pentru reprezentații de circ, situat pe Bulevardul Renașterii la nr.38.  Autorii proiectului și unii realizatori ai lui (arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev) au fost distinși cu Premiul de Stat al RSSM.  Sala de spectacole, are 1900 locuri dispuse în amfiteatru, iar arena are diametrul de 13 metri.

Vizualizări: 76

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Castelul Huniade Timişoara

Timisoara - Castelul Huniade - inainte de 1900 | Timisoara ...

Castelul Huniazilor  Timişoara

Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 13081315 de Carol Robert de Anjou și reconstruit după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului Timișoarei din 1849 și refăcut în forma actuală în 1856. Astăzi adăpostește Muzeul Banatului.

Timiş: La Castelul Huniade ar putea începe reabilitările în acest ...

Timișoara, Castelul Huniazilor

Primul castel al Huniazilor a fost construit de Iancu de Hunedoara între anii 1443 - 1447, pe ruinele unui vechi castel din secolul XIV. construit de Carol Robert de Anjou. El în urma unei vizite în 1307 a hotărât să construiască o reședință la Timișoara. Construcția a fost terminată probabil în 1315, pentru că, în 1316, regele era stabilit în noul său castel unde a locuit 8 ani. Edificiul s-a dezvoltat în jurul unei curți patrulatere cu turnuri de colt. Iancu de Hunedoara a deținut funcția de comite de Timișoara între 1441 și 1456.

El a dispus ridicarea unui nou castel, pe ruinele vechiului castel regal, grav avariat de un cutremur. Castelul nou a servit drept reședință pentru toți regii care până în 1552 au poposit la Timișoara. În perioada ocupației otomane (1552-1716), a fost reședință a comandanților militari ai Pașalâcului de Timișoara. În timpul recuceririi Banatului de catre armata imperială, castelul a fost deteriorat.

După renovare a devenit cazarmă de artilerie și depozit militar. În anul 1849, revoluționarii maghiari, asediind Timișoara, au distrus castelul. Lucrările de reconstrucție și renovare s-au terminat în 1856. Partea superioară a fațadei este crenelată ceea îi conferă un aspect de cetate.

Turnul castelului este de formă rectangulară, cu creneluri. Intrarea principală este flancată de doi pilaștri masivi ce au în partea superioară câte o colecție de arme specifice Evului Mediu. Din 1947, castelul găzduiește Muzeului Banatului. În fața castelului se află două felinare, sub care se pot citi în mai multe limbi, că Timișoara a fost primul oraș al Europei, care în 1884, a întrodus iluminatul public electric.

Muzeul Național al Banatului - Home | FacebookTimisoara - Castelul Huniade (1908),... - Banatul Timișoarei ...Neuromed - Castelul Huniade – inima Cetății Timişoarei O... | Facebook

Timişoara - Castelul Huniade (Castelul Huniazilor)

ora 10.16 - 5 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->