Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Izvorul "Unirea" din stațiunea Vatra Dornei - SUCEAVA.

Izvorul “Unirea”, denumire veche - Izvorul “Sfântul Ioan”, denumire actuală - Hotelul “Maestro”, a fost un vechi și însemnat monument istoric (pentru că astăzi este declasificat) din stațiunea Vatra Dornei, județul Suceava, situat pe Strada Republicii, la nr.1A. Clădirea iniţială a fost construită în anul 1828 și avea rol de protecţie a izvorului de apă minerală. Datorită interesului deosebit pentru cura cu apă minerală, pe seama creşterii numărului de turişti, în anul 1896 s-a dat curs pentru a se construi o clădire mai spaţioasă şi de interes din punct de vedere arhitectural. Clădirea nou construită avea camere unde suferinzii puteau consuma apa, dintr-un izvor care iniţial debita liber, pentru ca ulterior să fie amenajat. Clădire mai era cunoscută şi sub denumirea de Salonul de cură. A fost realizată şi analiza chimică a apei pentru a fi mai bine cunoscută utilizările ei. Această nouă construcție se încadra amonios în contextul clădirilor din zona băilor. Evoluţia diferitelor evenimente istorice a făcut ca acestă clădire să fie la dispoziţia publicului, între cele două războaie mondiale, iar după al doilea război mondial să fie folosită de către Oficiul de turism şi cură din Vatra Dornei. După anul 1989, a avut soarta nefericită de a fi utilizată de diferite firme, iar din 1995 a intrat în posesia unui particular, care i-a făcut multe modificări, clădirea pierzând statul de monument istoric şi dispărând din patrimoniul arhitectural al oraşului, datorită amenajărilor neadecvate care au fost realizate. Astăzi construcția găzduiește Hotelul restaurant Maestro.

Vizualizări: 35

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Gara din Jimbolia (judeţul Timiş) a fost construită în anul 1902 după planurile renumitului arhitect Pfaff Ferenc, din Budapesta.

 

Una dintre cele mai frumoase gări din România se află în oraşul de frontieră Jimbolia. Este una din creaţiile genialului arhitect budapestan Pfaff Ferenc, care a trăit între 1851-1913, şi care aproape toată cariera lui a proiectat gări.

 

De numele său se leagă vechea gară din Timişoara, distrusă de bombardamentele din al Doilea Război Mondial, dar şi cele de la Szeged, Pecs, Miskolc, Debrecen, Rijeka, Zagreb, Bratislava, Kosice, Vârşeţ, Cluj, Oradea, Carei, Satu Mare, Anina, Simeria sau Arad. Pe tritoriul actual al României Pfaff a realizat 47 de gări!

 

Prima gară din Jimbolia a fost construită în 1857, iar multe din vechiul edificiu se mai păstrează şi astăzi.

 

La 8 decembrie 1902 a fost dată în folosinţă moderna gară proiectată de Pfaff Ferenc. Atunci a fost montat pe peronul gării un ceas comandat special de la Paris. Este vorba de un ceas Paul Garnier care funcţionează şi astăzi.   

“Acest ceas de pe peron este legat de ceasul de birou al şefului de gară. E un pendul. A suferit o reparaţie capital acum 20 de ani. Este perfect funcţională şi astăzi. Asemenea ceasuri Paul Garnier, comandate de la Paris, aveau şi gările din Timişoara, Arad şi Curtici. La Timişoara, ceasul a scăpat după bombardament, dar când au apărut ceasurile electronice pur şi simplu a fost aruncat. Din păcate noi nu avem cultutl de a păstra istoria şi lucrurile pe care le avem”, a declarat Arcadie Ordodi, directorul Muzeului Căilor Ferate de la Jimbolia.  

 

Gara de la graniţa cu Serbia a fost renovată în 2011 în urma unui proiect de Gări Europene.

 

Gara din Jimbolia este unică şi pentru că are un muzeu al feroviarilor. Pot fi văzute aici câteva piese istroice de mare valoare. O triciletă cu care se făcea controlul liniilor în secolul 19, un birou de mişcare din secolul 20, felinare, diferite matriale şi aparate folosite în infrastructura feroviară.  De muzeu aparţine şi vechea clădire a gării din Jimbolia, construită în 1857.

 

"Din păcate am pierdut locomotiva cu aburi, care a fost dusă la Caransebeş. Dar am o veste bună. În scurt timp primim o altă locolotivă", a mai spus Ordodi.

 Muzeul Feroviarilor de la Jimbolia a fost inaugurat în 15 noiembrie 2007, la aniversarea a 150 de ani de darea în folosinţă a liniei de cale ferată Timişoara-Jimbolia-Kikinda-Szeged. Este singurul muzeu feroviar din zona de Vest, iar în România mai există doar la Agnita şi Bucureşti.  

 În gara Jimbolia au fost primiţi cu mari onoruri regele Ferdinand, generalul Berthelot, regele Mihai şi regina-mamă Elena, în 1940, ambasadorul Italiei şi mulţi alţii. Pe aici a trecut Carol al II-lea spre exil. Jimbolia este ultima localitate care a intrat în componenţa României după Primul Război Mondial. În urma negocierilor cu Jugoslavia, cele două state au făcut câteva schimburi de localităţi. Jimbolia a revenit în 1924 României. Marea majoritate a locuitorilor din acea vreme erau germani, care au început să emigreze în timpul comunismului. După Revoluţie a urmat un alt val de plecări a populaţiei de şvabi.

ora 13.15 - 1 raspuns

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->