Zile de naştere

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Banca austro-ungară din CLUJ-NAPOCA, azi Universitatea tehnica

 

Palatul băncii Austro-Ungare (fost institut de cercetare și proiectare, sediu a altor bănci românești, azi corp clădire aparținând Universității Tehnice - Cluj) a fost construit în 1904 și este situat în centru orașului, pe strada Memorandumului, foarte apropae de Primărie. Edificiul este construit în stil eclectic, în interior cu elemente de art-nouveau, dar şi o ciudată combinaţie de vechi şi nou. Clădirea s-a construit de la bun început cu destinația de bancă. După marea unire de la 1918, clădirea a rămas tot bancă, însă românească, cu diferite denumiri. Aici și-a avut sediul cunoscuta bancă clujeană Dacia Falix, în perioada anilor ’90. În anul 2007 clădirea a fost cumpărată de Ministerul Educației pentru 2,3 milioane de euro. Acest minister a investit importante sume pentru renovarea clădirii. S-a refăcut totul la interior dar și la exterior. S-au înlocuit ferestrele cu profile din lemn stratificat, pentru a nu fi afectată fațada, s-a introdus aer condiționat prin tavane, inclusiv wireless în toată clădirea.

Vizualizări: 64

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Muzeul Pompierilor călărăşeni din municipiul Călăraşi.

Printre clădirile cu care se mândrește Călărașiul se află și fosta Cazarmă a Pompierilor, care astăzi adopostește Filiala județeană a Arhivelor Naționale. Puțini știu însă că această frumoasă și impunătoare clădire s-a construit numai în trei luni de zile. Și asta în condițiile tehnice ale anului 1897!

14524390_1744958919104603_4899991579165287546_o

Foto: Foișorul de Foc/Cazarma Pompierilor - construita în anul 1897, în prezent Arhivele Naționale ale României - Direcția Călărași.

Muzeul Pompierilor călărăşeni din municipiul Călăraşi

Cazarma Pompierilor/Muzeul Pompierilor din Călăraşi

Muzeul Pompierilor (Cazarma Pompierilor) din Călăraşi.

ora 11.25 - 5 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->