Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Catedrala arhiepiscopală - TÂRGOVIȘTE.

Actuala catedrală arhiepiscopală din municipiul Târgoviște, cunoscută și ca Mitropolia nouă, are hramul „Înălțarea Domnului” și este situată aproape de centrul orașului. În anul 1518 Neagoe Basarab, cerând dezlegarea mitropolitului Nifon, începe zidirea mitropoliei din Târgoviște. Construcția a fost terminată în 1537 în timpul lui Radu Paisie, urmașul lui Neagoe Basarab. Tot acesta o acoperă cu tablă de plumb și o zugrăvește. Această biserică rămâne mitropolia țării din 1520 până în 1688 când se mută la București, sub domnia lui Radu Leon. Matei Basarab (1632 – 1654), înființeaza în clădirile mitropoliei o tipografie pentru cărți în grai românesc. Un secol și ceva mai târziu, eteriștii lui Alexandru Ipsilante i-au dezvelit acoperișul, topind plumbul pentru gloanțe. În periOada următoare biserica s-a deteriorata considerabil neavând acoperiș. În anul 1842 s-au dărâmat toate clădirile care au format mitropolia, rămânând în picioare doar biserica și clopotnița de la intrare cu cele 4 clopote. În anul 1889 s-a hotărât dărâmarea ei iar între anii 1892 – 1895 arhitectul francez Le Compte de Nouy începe construcția actualei biserici. Biserica actuală este construită în stil bizantin, în cărămidă, cu pridvor deschis, susținut de 12 coloane. Este în formă de cruce greacă înscrisă. La întretăierea celor două brațe ale crucii se înalță turla naosului, având 12 laturi și 12 ferestre. Altarul are de asemenea o formă caracteristică, cu o absidă mare în axul longitudinal și două abside alăturate servind de proscomidie și diaconicon. Sculptura în lemn a catapetesmei fost realizată de Pândele Theodorescu şi este o lucrare extrem de laborioasă, bogată şi aurită. Pictura executată în anul 1927 de Dimitrie Belizarie în stil bizantin pe fond aurit rămâne o lucrare de mare valoare artistică și peste timpuri. Biserica a fost sfinţitǎ la 12 noiembrie 1933, de cǎtre primul patriarh al românilor, Miron Cristea. Deşi o impresionantă lucrare arhitecturală, actuala Mitropolie nu mai păstrează aproape nimic din ţinuta şi stilul vechii biserici. Astăzi fosta mănăstire a Targoviștei serveste ca biserică de enorie, fiind catedrala orașului.

 

Vizualizări: 33

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Universitatea din Craiova - istoric clădire

Monumentala clădire a sediului central al Universităţii craiovene a adăpostit în trecut Palatul de Justiţie şi a fost concepută în spiritul academismului de şcoală franceză. Peristilul intrării principale, cele patru coloane ionice care-lmărginesc etc., într-un cuvânt, întreaga arhitectură exterioară şi interioară este compusă după principii şi cu elemente împrumutate din arhitectura clasică. A fost proiectată în 1890, de arhitectul Ion N. Socolescu.

(Sursă: Mic Îndreptar Turistic, Editura Meridiane, Bucureşti, 1968)

După 1972 i s-a adăugat încă o aripă, în stilul general al clădirii, destinată îndeosebi pentru extinderea bibliotecii universitare.

Universitatea din Craiova este o instituție de învățământ superior de stat din Craiova, România. Universitatea a fost înființată în 1947 și cuprinde 12 facultăți. Universitatea din Craiova este o instituție de învățămant modernă ce deservește peste 26.000 de studenți, în anul 2017. Oferta academică cuprinde studii universitare, postuniversitare, masterale și doctorale.

Clădirea Universității la 1900 (atunci Palatul de Justiție)

În 2011 a fost clasificată în a doua categorie din România, cea a universităților de educație și cercetare științifică.

Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova |

Istoric
Craiova este un vechi centru al învățământului românesc. Învățământul organizat este instituit aici în 1759 de Constantin Obedeanu. În primăvara anului 1826 școala Obedeanu este transformată în Școala Națională de Limba Română. Ca vechime, este a doua școală românească de grad mediu din Țara Românească, după liceul "Sfântu Sava" din București (1818).

Demersurile de întemeiere a unei instituții universitare în inima Olteniei au fost încununate prin Legea nr. 138 pentru înființarea și organizarea Universității din Craiova și a Eforiei ei, promulgată de Majestatea Sa, Regele Mihai I, la 21 aprilie 1947 și publicată în Monitorul Oficial al Regatului României (25 aprilie 1947).

În 1947, se înființează Facultatea de Agronomie, redenumită, un an mai târziu, Institutul Agronomic (initial cu Facultatea de Agricultură și, pentru o perioadă, cu Facultatea de Mașini Agricole, iar mai târziu, și cu Facultatea de Horticultură). În paralel, în perioada 1951-1958, în Craiova a funcționat Institutul de Mașini și Aparate Electrice (cu Facultatea de Electrotehnică și, pentru scurt timp, Facultatea de Electrificare a Industriei, Agriculturii și Transporturilor).

Palatul de Justitie - azi Universitatea din Craiova | Monumente Oltenia

În 1959, se înființează Institutul Pedagogic de 3 ani(cu Facultățile de Filologie, Fizică-Chimie, Matematică și de Științe Naturale).

Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 894 din 27 august 1965 ia naștere Universitatea din Craiova. În hotărârea menționată se stabilea că Universitatea din Craiova va cuprinde: Facultatea de Matematică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Filologie, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Electrotehnică, Facultatea de Agricultură și Facultatea de Horticultură. Hotărârea prevedea că, odată cu înființarea Universității, Institutul Agronomic își încetează activitatea, facultățile lui trecând în cadrul acesteia, iar Institutul Pedagogic de 3 ani va continua să funcționeze cu Facultatea de Istorie-Geografie și Facultatea de Științe Naturale, dar va fi integrat administrativ și funcțional noii instituții universitare.

Palatul de Justitie - azi Universitatea din Craiova | Monumente Oltenia

În aceste condiții, în septembrie 1966 se deschid oficial cursurile Universității din Craiova, cu șapte facultăți de profil universitar, agronomic, tehnic și economic, și cu două facultăți de profil pedagogic. În perioada 1970-1998 avea să funcționeze și Facultatea de Medicină (astăzi, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova).

Universitatea din Craiova - Craiova

Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură - Home | Facebook

ora 11.06 - 1 raspuns

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->