Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica romano-catolică din stațiunea Băile Herculane, CARAȘ-SEVERIN.

Biserica romano-catolică, din stațiunea Băile Herculane, județul Caraș Severin este un vechi lăcaș de cult, având statut de monument istoric, situat pe Strada Piața Hercules, la nr. 5. Este ultima clădire care închide la nord Piata Hercules, la capătul dinspre Strada Romană. Biserica poartă hramul  "Adormirea Maicii Domnului " și a fost construită între anii 1836 - 1838, în timpul împaratului Ferdinand I. Înainte de construirea acestei biserici, în anul 1758, din dispoziția împaratului Iosif al II- lea, fiul împărătesei Maria Tereza, s-a construit în localitate o capelă catolică rotundă, dar aceasta a fost distrusă în anul 1788 de către turci. În biserica actuală împărăteasa Elisabeta (Sissi), cu suita sa, a participat în Săptămâna Patimilor, în zilele Sfintelor Paști și în celelalte duminici din timpul sejurului de șase săptămâni, pe care l-a petrecut la Baile Herculane în anul 1887. În perioada sejurului împărătesei, serviciul de paroh romano - catolic a fost îndeplinit de Emil de Folly, canonicul din Timișoara. Această biserică este un importnat obiectiv turistic al stațiunii, fiind deschisă la orice oră din zi, în toate zilele anului. Pe frontonul capelei, sprijinit pe cele patru coloane în stil ionic, se poate citi anul 1838 de sfinţire a bisericii. În spatele capelei se înalţă turnul clopotniţei, unde se poate urca pe scările de la baza pădurii. Interiorul bisericii este destul de simplu decorat, curat,  mereu luminos și cu multe flori proaspete. Aici, la orice oră din zi, găsești liniște și îți poți oferi o mică pauză de rugăciune și regăsire. Ultima renovare a bisercii s-a făcut între anii 1997 – 2000. Parohia catolică din Băile Herculane are în subordine trei filiale: Mehadia, Toleț și Șumița.

Vizualizări: 37

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Hotel Grand, Constanţa

Hotelul Grand pe harta Constanţei.

 

Sub denumirea de Grand, pe Bulevardul Ferdinand, de-a lungul veacului trecut au fost cunoscute mai multe repere citadine ale Constanţei: Arenele Grand (zona actualului parc al Primăriei), Sala Grand în locul căreia în anul 1927 a fost construit teatrul Tranulis (Fantasio de astăzi), şi hotelul Grand pe care îl cunoaştem astazi.

 

Constanţa - Bulevardul Carol - Locul unde avea să se construiască Hotelul GRAND (dreapta jos).

Constanţa - Bulevardul Carol - În coltul din stânga jos clădirea din ansamblul Şcolii Primare "Principele Ferdinandşi Principesa Maria". Acesta era localul permanent al şcolii nr.1 de băieţi şi nr.1 de fete.Poziţia şcolii este indicată în harta din 1897 a lui M.D.Ionescu Dobrogianu (legenda - nr.8). În locul clădirii din centrul imaginii (jos) se va ridica ulterior farmacia Miga

 

Se observă din hartă că la poziţia nr.7 se afla Divizia Activă Dobrogea. Alături se afla clădirea Cercului Militar.

 grand_pozitia_de_locatie.jpg

După cum se observă ca reper, mica fântână arteziană din faţa Cercului Militar există şi astăzi în parcul din spatele Primăriei.

 

În anul 1912, Stavro Dumitriu a cumpărat de la Primăria Constanţa un teren de 1.450 de metri pătraţi, în plin câmp, la marginea oraşului, cu suma de 98.870 de lei şi 50 de bani. La acel moment prietenii proaspătului proprietar i-au spus acestuia că este nebun că a luat un teren acolo pentru a ridica un hotel.

 

În anul 1915 proprietarul terenului a început ridicarea construcţiei comandându-i arhitectului francez Goue un edificiu care să cuprindă parter plus trei etaje. Clădirea a fost începută şi construcţia ei a durat până în anul 1920 traversând zbuciumata perioadă a primului război mondial.

 

În anul 1920, având un etaj mai puţin decât fusese stabilitîn planurile iniţiale, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în timp, unul dintre reperele Constanţei. Adăugarea celui de al treilea etaj a rămas doar în fază de proiect.

 

Noul hotel dotat cu electricitate şi încălzire centrală a avut un succes imediat în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare în imediata apropiere a gării. Hotelul avea la parter restaurant, sală de lectură şi muzică, spaţii comerciale închiriate, el fiindunul dintre punctele de atracţie ale oraşului.

 

În anul 1924 în Ghidul Constanţei şi al Techirghiolului există referinţe despre Hotelul Grand.

 

După cum se observă şi din lista hotelurilor care funcţionau în Constanţa în acel an, hotelul Grand era trecut precum hotel de categoria I.

 

În anul 1940, după moartea lui Stavro Dumitriu afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Era asemeni tatălui său, un abil om de afaceri, fiind un întreprinzător important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Dumitru St.Dumitriu îşi petrecuse tinereţea în străinătate. Începând cu anul 1926, era dejareprezentant direct al societăţii Ford Motor Company la Trieste în Italia, Alexandria în Egipt şi Istanbul în Turcia. Din 1932 el a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Preluând hotelul, a înfiinţat la parterul său reprezentanţa Ford în Dobrogea. Influenţa pe care o avea pe plan local Dumitriu este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa.

 

Înainte de ridicarea construcţiei locul destinat acesteia era puţin reprezentativ, iar strada Carol cuprindea o serie de mici dughene. Din acea perioadă s-au păstrat câteva fotografii, unele dintre acestea chiar din timpul primului război mondial.

 

Deşi este greu de identificat în fotografia de mai sus, se observă intersecţia dintre strada Carol şi Bulevardul Ferdinand.

 

Anterior existenţei hotelului, pe locul acestuia funcţionase chiar un cinematograf.

 

În perioada interbelică remarcăm clădirile respective şi devenirea oraşului sub imperiul modernităţii după cum sevede în fotografia de mai sus.

 

Chiar şi în timpul războiului cele două clădiri erau uşor de identificat tot datorită amănuntelor puse în evidenţă.

 

În prezent cele două clădiri traversând deceniile au căpătat natura prezentului precum se observă în imagine.

 

În vecinătatea hotelului au rămas şi cele două clădiri ce au făcut parte din patrimoniul companiei englezeşti care a construit calea ferată şi gara veche.

 

În anul 1946 pe colţul dinspre fosta şcoală nr.1 din diagonala hotelului Grand, fiind un loc public intens circulat, se aflau panouri de propagandă. În prezent în aceeaşi poziţie funcţionează de asemenea, un panou de afişaj.

 grand_in_viziunea_europeana.jpg

După cum se observă, Hotelul Grand în prezent este locul de unde începe Uniunea Europeană.

ora 11.17 - 1 raspuns

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->