Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Liceul Agricol - Tecuci - jud GALAȚI

Piatra de temelie a clădirii Liceului Agricol, denumire alternativă Centrul Școlar Agricol, denumire actuală Colegiului Național de Agricultură și Economie – Tecuci), a fost pusă în prezența Ministrului învățământului dr. C. Anghelescu la data de 6 decembrie 1923. Clădirea a fost proiectată pentru Școala Normală de Băieți Tecuci de către arhitectul Constantin Nănescu iar realizarea ei demarează în primăvara anului 1924. În anul 1930 Școala de Băieți își încetează existența și se dă spre administrare Primăriei Tecuci. Din anul 1930 și până în momentul cutremurului din 1940 Școala Comercială Elementară, apoi Liceu Comercial, și-a desfășurat activitatea în frumosul imobil cu etaj al fostei Școli Normale de Băieți. În anul 1950 odată cu înființarea Școlii Medii Tehnice Agricole Tecuci,  clădirea este preluată de Ministerul Agriculturii și Silviculturii care o reface până în anul 1958.  Grupul Școlar Agricol Tecuci a luat ființă  prin Decizia Ministerului Agriculturii și Silviculturii ca Școală Medie Tehnică Agricolă la data de 1 septembrie 1950. De-a lungul vremii instituția a purtat mai multe denumiri; între anii 1950-1955 este Școală Medie Tehnică Agricolă; între anii 1955-1966 Centru Școlar Agricol; între anii 1966-1975 Liceu Agricol; între anii 1975-1990 Liceu Agroindustrial; între anii 1990-2004 Grup Școlar Agricol; din anul 2004 Colegiul Național de Agricultură și Economie. Instituția de învățământ este situată pe Strada 1 Decembrie 1918, la nr. 107.

 

Vizualizări: 44

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu.

Primele preocupări muzeistice la Giurgiu sunt legate de personalitatea plurivalentă a lui Nicolae Droc-Barcian, directorul Gimnaziului. Acesta înfiinţează în 1876 o grădină botanică, iar în 1883 un muzeu şcolar de ştiinţele naturii. îmbogăţit succesiv cu piese arheologice şi documente, patrimoniul acumulat s-a pierdut în urma distrugerii oraşului din 1916.

Muzeul judeţean a fost înfiinţat în 1934, printr-o hotărâre a Prefecturii de Vlaşca. La sugestia savantului Ion Andrieşescu, i s-a dat numele primului profesor de arheologie al Universităţii din Iaşi, giurgiuveanul Teohari Antonescu. In fruntea instituţiei a fost numit, cu titlu onorific, tânărul profesor Dumitru Berciu, care a condus-o până în 1948. După un hiatus de doi ani, ea a fost reînfiinţată şi dezvoltată pe parcursul a două decenii, de către profesorul Gheorghe Rădulescu, absolvent de Belle-Arte, ajutat de muzeograful-restaurator Mihai Ionescu.

Intre 1950 şi 1980 muzeul a fost pe rând raional, municipal şi secţie fără personalitate juridică. A redevenit judeţean în 1981, în urma corecturii aduse reformei teritorial-administrative, cu secţii de istorie şi etnografie şi Oficiu pentru patrimoniu cultural naţional. Intre 1977-1990 expoziţia lui permanentă s-a numit “Muzeul luptei pentru independenţa poporului român”. Din 1993 îşi reia patronul antebelic, iar între 1999-2005 se reface expoziţia secţiilor de arheologie şi istorie.

Prin retrocedarea localului secţiei de etnografie din comuna Floreşti-Stoeneşti, patrimoniul acesteia a fost adus la Giurgiu, unde s-a inaugurat o nouă expoziţie permanentă la sfârşitul anului 2006.

Din anul 2003 în administrarea Muzeului judeţean a intrat şi Casa memorială a poetului Petre Ghelmez din comuna Gogoşari.

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu.

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” este un muzeu județean din Giurgiu, amplasat în Str. C. Dobrogeanu Gherea nr. 3. Primele preocupări muzeistice la Giurgiu sunt legate de personalitatea plurivalentă a lui Nicolae Droc-Barcian, directorul Gimnaziului.

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu.

ora 10.24 - 4 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->