Ce monument este in poza de mai jos? 

Ieri am prezentat Liceul Andrei Mureșanu din Bistrița, jud. BISTRIȚA NĂSĂUD.

Şcoala Regală Medie de Fete din municipiul Bistriţa, județul Bistrița Năsăud, denumire alternativă Liceul “Andrei Mureșanu”, azi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” este o prestigioasă instituție de învățământ liceal din oraș. Edificul este o construcție dezvoltată pe patru niveluri, pe un plan în forma literei L fiind situat pe Bulevardul Republicii, denumire veche Strada Fleischeralle / Aleea Măcelarilor, ce a fost inaugurată în data de 15 mai 1912. Clădirea are frontul lung paralel cu bulevardul un demisol cu luminatoare dreptunghiulare, un parter care are în axul median o poartă de acces și două intrări, una pentru personalul didactic și una pentru elevi.Limita dintre parter și primul etaj este subliniată printr-un brâu. La primul etaj fațada are deschideri dreptunghiulare, cu ferestre cu două canaturi, subliniate prin chenare și solbancuri, iar pe ultimul nivel deschiderile au partea de sus semicirculară. Sub cornișă a fost amplasat un decor din ghirlande. Acoperișul în două ape este străpuns de luminatoare în planul învelitorii. Clădirea a fost realizată după un proiect al arhitectului Ludovic Ybl, având amenajate 10 săli de clasă spațioase. În partea din dreapta era situată locuința directorului și a îngrijitorului. Partea de est era ocupată de Școala primară de stat, cea de sud revenea Școlii civile de fete. În anul 1919 Școala civilă maghiară a fost preluată de către statul român și a devenit „Școala civilă de fete Bistrița”. În perioada interbelică aceasta a funcționat sub denumirile de „Școala medie română de stat pentru fete”, „Școala secundară de fete”, „Gimnaziul de fete”. După reforma învățământului din anul 1948 se contopeste cu Liceul Al. Odobescu și devine „Scoala medie mixta nr. 2”. Fără a reprezenta o realizare arhitecturală de primă mărime, construcția foste școli ungurești este printre puținele edificii din Bistrița care să fie marcată de spiritul artei anului 1900. Sub acest raport construcția se constituie într-un reper istoric și de arhitectură care a impus includerea sa în categoria monumentelor de valoare locală din Lista monumentelor istorice. Fără a suferi transformări majore în timp, imobilul rămâne o construcție unitară căreia în deceniul șapte al secolului trecut i-a fost adăugată încă o aripă moderna care dau actuala planimetrie sub forma literei, cu o curte interioară. Din anul 1999 liceul teoretic devine Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, denumire pe care o poartă şi astăzi.

 

Vizualizări: 46

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Biserica Evanghelică Fortificată Codlea (Braşov)

Acesta este cel mai vechi și totodată cel mai important monument istoric, construit în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII- lea, protejat de metereze, până în anul 1432, când a fost construită cetatea bisericească. Tavanul bisericii, edificat în anul 1702, orga cu cele 2000 de tuburi, altarul, amvonul și turnul clopotniță cu ferestre neogotice, completează panorama, oferind vizitatorilor largi posibilități de a cunoaște istoria, cultura și civilizația acestor meleaguri.

Biserica evanghelica fortificata din Codlea

Cetatea bisericească din Codlea este dominată de turnul clopotniței, care în urma completărilor din diferitele etape de construcție a ajuns să aibă ziduri de 5 m grosime. 

Biserica Evanghelica fortificata din Codlea : Obiective turistice Braşov - Deștepți.ro
Biserica a fost ridicată în sec. al XIII-lea, iar în sec. al XV-lea a fost transformată în biserică sală gotică. 

Biserica fortificată din Codlea | La pas prin Brasov
Primele invazii otomane i-au convins pe localnici că au nevoie de o bună apărare. Drept urmare ansamblul a fost înconjurat cu un zid de incintă înalt de peste 8 m și gros de 2 m, prevăzut cu goluri de tragere și guri de aruncare. La interiorul acestuia se construiesc cămări de provizii, astfel pe lângă vieţile oamenilor fiind protejate și bunurile lor.

Interiorul bisericii este dominat de tavanul casetat pictat, format din 252 de panouri și realizat la început de sec. XVIII. Nu mai puțin impresionantă este orga din 1783, opera maestrului Prause din Silezia, unul dintre cele mai valoroase instrumente din Transilvania, de a cărui cromatică s-a ocupat pictorul Oelhahn.
Localitatea Codlea a fost fondată pe vremea Cavalerilor teutoni, ca sat cu o singură stradă și cu biserica evanghelică în piața centrală.
Aici se află cea mai mare biserică evanghelică și fără turn din Țara Bârsei. A fost construită în secolul XIII, iar fortificarea ei cu 3 inele de apărare și șanț cu apă se începe în 1432, după năvălirea tătarilor. Incendiile din 1685 și 1701 au provocat mari distrugeri. În secolul XIX a fost demolat turnul rotarilor și o mare parte din zidurile de apărare, astfel au rămas doar trei turnuri de apărare, al țesătorilor (cu creneluri), al dogarilor și turnul fierarilor.
Ultimul a fost transformat în clopotniță, are 65 m înălțime și găzduiește 4 clopote, cel mai vechi fiind din 1477. Zidul interior este căptușit cu cămări de provizii. Tavanul cu 252 de casete a fost realizat în 1702, iar orga a fost construită în 1709.
Biserica Evanghelică din Codlea va fi reabilitată în acest an. A fost construită în 1250, la puțin timp după colonizarea sașilor în Ardeal - Biz Brasov
Codlea: Biserica Fortificată (The Fortified Church) - Best of Romania
Biserica Fortificata din Codlea | Foto-galerie | brasovtour.com

Biserica Fortificată din Codlea - Braşov - (Evenghelică)

ora 11.23 - 2 raspunsuri

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->