Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Ce monument este în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Hotelul Parc din Slatina, jud . OLT

Hotelul “Parc” din municipiul Slatina, județul Olt este cea mai mare unitate hotelieră din oraș, fiind situată pe Bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 49. Hotelul este situat în centrul municipiului Slatina, la o distanţă de doar 3 minute de mers pe jos faţă de zona pietonală din centrul oraşului, cu acces la drumul european E70, la 40 km distanţă de Aeroportul Craiova şi la 180 km distanţă de Aeroportul Henri Coandă Bucureşti. Hotel “Parc” este certificat la trei stele și îmbină business-ul cu relaxarea, fiind potrivit atât pentru familii, cât şi pentru întalniri de afaceri, punând la dispoziţia clienţilor săi:

  • Cazare în 58 de camere (dublă matrimonială, dublă twin, single, 4 apartamente)
  • Toate camerele dispun de: televizor cu programe TV prin cablu, telefon, feon, internet wi-fi, aer condiţionat.
  • Salon Primavera: 170 de locuri
  • Salon Doina – 150 de locuri
  • Terasă închisă: 50 de locuri
  • Terasă deschisă 140 de locuri
  • Laborator propriu de cofetărie
  • Parcare exterioară: 46 de locuri

Hotelul deţinut de omul de afaceri Constantin Goanţă este în curs de renovare şi ar putea fi deschis sub brandul Ramada. Pe site-ul hotelului se arată că societatea Complex Hotelier Parc, care controlează unitatea de cazare, a luat fonduri pentru renovarea acestuia. Se are în vedere extinderea facilităţii de cazare turistică deţinută de beneficiar de la 58 de camere la un total de 85 de camere cu acces la dotări de tip săli de conferinţă, sală de evenimente, restaurant, terasă etc și recertificarea hotelului după realizarea investiţiei la 3 stele plus.

Vizualizări: 50

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Biserica evanghelică fortificată de la Valea Viilor, Sibiu

Pe locul actualei biserici a existat mai întâi o bazilică romanică, urme ale acesteia fiind descoperite chiar sub podeaua sacristiei. Bazilica a fost ridicată probabil în secolul XIII odată cu întemeierea localităţii.

Biserica de astăzi a fost contruită în secolul XIV, în stil gotic. Ulterior, pentru a face faţă invaziilor necontenite, biserica a fost înconjurată cu ziduri şi turnuri de apărare. Astăzi se mai păstrează 4 turnuri şi zidurile înalte de 6-7 m, prevăzute cu metereze. În biserică există numeroase obiecte deosebit de valoroase precum stranele de la 1528, altarul din 1779, orga din 1807 şi baldachinul amvonului datat în 1746. Un alt element important al acestei biserici este hersa, aflată deasupra portalului de nord, care s-a păstrat intactă din 1525.

La intrarea în curtea bisericii se află un mic muzeu al culturii săseşti unde puteţi admira costume tradiţionale săseşti, fotografii şi alte obiecte donate de membrii comunităţii din Valea Viilor. Biserica se află pe lista monumentelor protejate - UNESCO.

Valea ViilorBiserica evanghelică fortificată

Biserica evanghelică fortificată din Valea Viilor, județul Sibiu, a fost construită în secolul XV. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cu următoarele obiective:
- Biserica evanghelică fortificată, secolul al XV-lea, modificată în secolul al XVI-lea;
- Incintă fortificată, cu trei turnuri, turn de poartă, anexe, secolele XV-XVI;

Biserica fortificată din Valea Viilor este inclusă în Lista patrimoniului mondial UNESCO din România.


Biserica

În secolul al XIV-lea este ridicată o biserică gotică sală, poate inițial o bazilică, asemenea celor din satele învecinate. De la această construcție, menționată în 1414, nu putem identifica astăzi nimic. Biserica actuală a fost ridicată în secolul al XV-lea și transformată în cetate bisericească în jurul anului 1500, când biserica a suferit multe modificări fiind fortificată. În jurul anului 1520 intrarea principală din vest, sub clopotniță, a fost zidită. În fața intrării a fost ridicat un contrafort, care la o înălțime de 10 metri, legat de alti doi contraforți, formează un drum de strajă. Au fost deschise două intrări în biserică, una în partea de sud, cealaltă în nord. Fiecare poartă a fost înzestrată cu un grătar de apărare și un turn cu scară giratorie. Transformări mari a suferit corul, care a fost îmbrăcat cu zidul masiv al turnului, care se ridică deasupra în patru etaje. Deasupra primului acoperiș al turnului este un drum de strajă, iar deasupra acestuia un al doilea acoperiș.

În anul 1738, biserica suferă unele stricăciuni din cauza unui cutremur, reparațiile fiind gata în 1742. Renovări s-au făcut și în 1781 si 1826. În cursul unor lucrări de restaurare efectuate între 1969-1970 a fost consolidat zidul de incintă pe latura de SE și s-a reconstruit drumul de strajă pe latura de N. În 1987 a fost consolidat turnul corului, iar între 1996-1997 au fost reparate drumurile de strajă de la turnul clopotniță și turnul corului.

Alături de actuala biserică exista o capelă dedicată Sf. Cyriacus (Chiriac sau Țiriac), atestată în anul 1446.

Fortificația

Biserica este înconjurată de o singură incintă ovală, în care se intra printr-un gang boltit situat în partea de vest, care putea fi închis cu o hersă. Se mai păstrează trei bastioane pe flancuri, în cele patru puncte cardinale. Zidurile ajung la 6-7 metri înălțime și au metereze și guri de aruncare sprijinite pe console.

Biserica evanghelică fortificată de la Valea Viilor, Sibiu

ora 11.04 - 4 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->