Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica reformată (calvină) din localitatea Băța...

Biserica reformată (calvină) din localitatea covăsneană Bățanii Mari, comuna Bățani, este un lăcaș de cult vizibil de la mare distanță, cu statut de monument istoric, ce este situată pe Strada Bisercii, la nr, 126. Biserica a fost construită în secolul al XV-lea și a suportat cele mai importante lucrări de renovare, restaurare, modernizare în anul 1679 și mai târziu între anii 1798 – 1801.

***

Bățani (în maghiară Nagybacon) este o comună din județul Covasna, zona de vest – Depresiunea Baraolt, formată din satele: Aita Seacă, Bățanii Mari (reședința), Bățanii Mici, Herculian și Ozunca-Băi. La recensământul din anul 2011 populația comunei număra 4403 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4501 locuitori) dintre care: maghiari – 83,07%, romi – 12,24%, români – 1,4% și restul – necunoscută sau altă etnie. Structura confesională a populației comunei covăsnene Bățani astăzi se prezintă aproximativ astfel: reformați – 75,15%, penticostali – 11,83%, romano catolici – 4,61%, ortodocși – 2,08% și restul – necunoscută sau altă religie.

 

 

Vizualizări: 62

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova este o unitate de învăţământ cu tradiţie în pregătirea tinerilor pentru meserii specifice căii ferate.

Gimnaziul fiilor de militari D.A. Sturdza, ulterior denumit Liceul Militar „D.A. Sturdza“ (Foto: Facebook: Craiova de ieri)

Vechiul liceu, în care funcţionează astăzi Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, a fost inaugurat în 1885, în prezenţa Regelui Carol I. Era instituţia care a dat militari de elită ai oştirii româneşti, dar şi oameni de cultură şi de ştiinţă proeminenţi. Era Liceul Militar al Craiovei de altădată.

Ansamblul de cladiri al fostului Liceu Militar D. A. Sturdza - in prezent Grupul Scolar CFR - Craiova

Tinerii Craiovei de odinioară care visau la o carieră în armată îi treceau pragul, cu gândul că pregătirea dobândită la Liceul Militar îi poate transforma în comandanţi de seamă. Unii dintre ei şi-au văzut visul împlinit, astfel încât astăzi sunt emisari ai vremurilor de demult, căci Liceul Militar al Craiovei s-a desfiinţat, lăsând în urmă doar amintirea locului unde odinioară păşeau personalităţi de seamă ale României, dar şi viitori militari de carieră.

I-au trecut astfel pragul, de-a lungul existenţei sale, regele Carol al II-lea şi primul-ministru Armand Călinescu (1938), ministrul de război Pantazi (1943).

La 1 septembrie 1972, printr-un Decret de Stat, a fost înfiinţată o unitate de învăţământ numită Liceul Mecanic Nr. 1. După 8 ani, la 1 septembrie 1980, aceeaşi şcoală şi-a schimbat denumirea în Liceul Industrial de Căi Ferate Nr.3.

În acelaşi timp, îşi desfăşura activitatea şcoala profesională (înfiinţată în 1921) care, începând cu 1 septembrie 1980, a fost numită Şcoala Profesională Nr. 8.

Atât liceul cât şi şcoala profesională s-au aflat sub patronajul Ministerului Transporturilor pregătind lucrători în calea ferată pentru toată regiunea Oltenia.

În 1992 unitatea de învăţământ trece sub patronajul Ministerului Educaţiei şi capătă denumirea de Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate Craiova.

Din anul 2012 unitatea de învăţământ are şi Şcoală postliceală cu 4 specializări: Tehnician echipamente de calcul, Tehnician transporturi interne şi internaţionale, Tehnician electromecanic auto, Agent feroviar.

Din anul 2014 liceul are și Școala de maiștri - Domeniul transporturi - Maistru electromecanic locomotive.

Tot din anul 2012, luna septembrie, denumirea liceului este LICEUL TEHNOLOGIC TRANSPORTURI CĂI FERATE CRAIOVA.

La Liceul CFR s-a dat startul la şcolarizarea profesională | Cuvântul Libertăţii

CRAIOVA – LICEUL TEHNOLOGIC TRANSPORTURI CAI FERATE | Ghid Auto Service Romania

Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, Dolj

...

Sediul în care funcţionează, astăzi, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova a fost inaugurat în 1885, în prezenţa Majestăţii Sale, Regele Carol I, la momentul respectiv fiind destinat pregătirii militarilor de carieră, unul dintre cursanţi fiind şi Mareşalul Ion Antonescu.

De-a lungul anilor, printre cei care i-au trecut pragul s-au numărat, M.S. Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu, etc.

Pe 1 septembrie 1972, prin Decret de Stat, a fost înfiinţată o unitate de învăţământ, numită Liceul Mecanic nr.1. După opt ani, a promit denumirea de Liceul Industrial de Căi Ferate nr.3. În acelaşi timp, aici, îşi desfăşura activitatea Şcoala Profesională (înfiinţată în 1921), care, începând cu 1 septembrie 1980, a primit titulatura de Şcoala Profesională nr. 8.

Ambele structuri se aflau sub tutela Ministerului Transporturilor, unde eru pregătiţi specialişti pentru calea ferată, pe toată Oltenia. În 1992, şcoala intră sub patronajul Ministerului Educaţiei şi, până în septembrie 2012, se numeşte Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Craiova, iar, din 2012 capătă denumirea actuală.

Văd persoane cunoscut pe-aici... interesantă acţiune!

Va invit si pe dvs sa scrieti raspsunsul?

Multumim pentru aprecieri!

Felicitări!

Va invit si pe dvs sa scrieti raspsunsul.

Multumim!

Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova

ora 11.07 - 4 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->