Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Ce monument este în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica evanghelică fortificată din localitatea Valea Viilor (Vorumloc) - jud. SIBIU

Biserica evanghelică fortificată din comuna Valea Viilor, denumire veche Vorumloc, județul Sibiu, este cel mai renumit monument istoric și de cultură din această comună, a fost construit în secolul al XV-lea și este inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO din România. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cu următoarele obiective: Biserica evanghelică fortificată și incintă fortificată, cu trei turnuri, turn de poartă și anexe. Biserica actuală a fost ridicată în secolul al XV-lea și transformată în cetate bisericească în jurul anului 1500, când biserica a suferit multe modificări fiind fortificată. În jurul anului 1520 intrarea principală din vest, sub clopotniță, a fost zidită. În fața intrării a fost ridicat un contrafort, care la o înălțime de 10 metri, legat de alti doi contraforți, formează un drum de strajă. Au fost deschise două intrări în biserică, una în partea de sud, cealaltă în nord. Fiecare poartă a fost înzestrată cu un grătar de apărare și un turn cu scară giratorie. Transformări mari a suferit corul, care a fost îmbrăcat cu zidul masiv al turnului, care se ridică deasupra în patru etaje. Deasupra primului acoperiș al turnului este un drum de strajă, iar deasupra acestuia un al doilea acoperiș. Alături de actuala biserică exista o capelă dedicată Sf. Cyriacus (Chiriac sau Țiriac), atestată în anul 1446. Biserica este înconjurată de o singură incintă ovală, în care se intra printr-un gang boltit situat în partea de vest, care putea fi închis cu o hersă. Se mai păstrează trei bastioane pe flancuri, în cele patru puncte cardinale. Zidurile ajung la 6 - 7 metri înălțime și au metereze și guri de aruncare sprijinite pe console.

Vizualizări: 38

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Școala Gimnazială Halmeu, Satu Mare (Şcoala Roşie)

Școală Gimnazială Halmeu
Halmeu, Satu Mare

        Până în anul 1952, în Halmeu exista învățământ românesc sub formă unei clase simultane, unde învățau copii de clasele I-IV și care avea sediul în incinta Centrului de plasament din comunăMai există o școală maghiarăavând șapte clase și care funcționa sub patronajul Bisericii reformate.

În anul 1954, școală românească și cea maghiară s-au unit formând o singură instituție. Nouă școală a început să funcționeze în clădirea numită "Școala Roșie" unde, până atunci, a fost Tribunalul Halmeu.

Denumirea școlii de datorează pereților exteriori din cărămidă.

        

În anul 1985 a fost dată în folosință nouă clădire a școlii, denumită "Școală Nouă", iar în 2008 corpul B al acesteia. Astăzi, școală Halmeu funcționează în patru corpuri de clădiri: două pentru ciclul primar și două pentru gimnaziu. Clădirile vechi au fost renovate, căpătând un aspect modern. Școală nouă cuprinde săli de clasa, un cabinet de informatică, un cabinet Ael și centrul de documentare și informare cu biblioteca. Sălile de clasa sunt de asemenea amenajate că și cabinete de limba română, matematică, limba maghiară, științe socio-umane, biologie, fizică-chimie respectiv limbi străine.  

        Astăzi, aici învață aproximativ 700 de elevi în câte trei clase paralele: două clase de secția română și o clasa de secția maghiară. Elevii provin din comună Halmeu și satele aparținătoare comunei: Mesteacăn, Dabolt, Halmeu Vii, dar și din Tămășeni și Porumbești. 

Istoricul Școlii Gimnaziale Halmeu, Satu Mare
     

Până în anul 1952, în comună Halmeu există învățământ românesc sub formă unei clase simultane, unde învățau copii de clasele I-IV și care avea sediul în cadrul Centrului de plasament. Mai există o școală maghiară, având șapte clase și care funcționa sub patronajul Bisericii reformate.
      Cel care a înființat propriu-zis școală din Halmeu a fost Gheorghe Rusu care, în 1952, a fost trimis de Petru Groza, primul ministru de atunci, să dezvolte mică școală din comună. Pentru început dl. Rusu a locuit în sediul Centrului de plasament, de unde a pornit, pe bicicletă, să cutreiere satele din jur (Batarci, Turț, Țarnă), încercând să conviga oamenii să își înscrie copiii în clasa a V-a la nouă școală din Halmeu. Pentru început, această clasa a avut 13 elevi, dar zvonul s-a împrăștiat repede și școală a ajuns, pe parcurs, la trei clase paralele.
      Nouă școală a început să funcționeze în clădirea numită "Școala Roșie" unde, până atunci, a fost Tribunalul Halmeu. Tot acolo, într-o clădire mai mică, a funcționat și internatul în care locuiau elevii. Datorită nivelului de trăi scăzut, oamenilor li s-a oferit posibilitatea de a plăti internatul în natură - animale sau produse agricole.  
       În anul 1954, școală românească și cea maghiară s-au unit formând o singură instituție, care avea doi directori: Gheroghe Rusu - director al secției române și Kotai - director al secției maghiare. De-a lungul anilor care au urmat, școală s-a dezvoltat mult, Halmeul fiind cea mai mare comună din județul Satu Mare. Că urmare, în anul 1960, a fost înființat liceul și Școală Agricolă. Absolvenții acestei școli primeau diplomă de tehnician agricol și a devenit destul de vestită, astfel încât aici au venit să învețe și elevi din județul Maramureș.
       În anul 1985 a fost dată în folosință nouă clădire a școlii, denumită "Școală Nouă", iar în 2008 corpul B al acesteia.

Astăzi, școală Halmeu funcționează în patru corpuri de clădiri: două pentru ciclul primar și două pentru gimnaziu. Clădirile vechi au fost renovate, căpătând un aspect modern.

Școala Gimnazială Halmeu, Satu Mare

ora 11.19 - 4 raspunsuri

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->