Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Cum a murit scenaristul Titus Popovici? În timp ce vâna un iepure sau asasinat pentru că a dezvăluit că Ceaușescu a fost „fetița” lui Gheorghiu-Dej în pușcărie? Un pictor-scriitor destramă misterul

Cum a murit scenaristul Titus Popovici? În timp ce vâna un iepure sau asasinat pentru că a dezvăluit că Ceaușescu a fost „fetița” lui Gheorghiu-Dej în pușcărie? Un pictor-scriitor destramă misterul

La sfârșitul lui noiembrie 1994, vestea decesului lui Titus Popovici a produs stupoare în rândul lumii artistice. Apropiații știau că scriitorul era sănătos tun. Ba mai mult, plecase spre Tulcea, unde în acea perioadă a anului obișnuia să vâneze. De aici înainte, povestește Alecu Ivan Ghilia, pictor și scriitor, dar și un apropiat al lui Titus Popovici: „El era împătimit după pescuit și vânătoare. Dar mai ales după vânătoare. Țin minte - odată am plecat împreună cu mai mulți prieteni spre Hațeg. Titus avea acolo o vilă frumoasă, în vălicica unui pârâu plin cu păstrăvi. Nu se putea controla când vedea vreun animal sălbatic. De obicei, mergea cu pușca după el, avea șofer, mașină de teren, tot ce-i trebuia. Era foarte bine văzut de comuniști, făcea parte deja din CC al PCR, era mare ștab, ce să mai... Așa, revenind. În plimbarea asta a noastră prin Hațeg, vede, pe culmea unui munte, un ciopor de capre negre. A tras în ele direct din mașină, ne-a șocat atunci”.

Avea șofer personal

Ajuns la 86 de ani, Alecu Ivan Ghilia are amintiri neprețuite din perioada comunistă: „De ce v-am povestit episodul cu caprele? Pentru că este deosebit de important. La nici douăzeci de ani distanță, după Revoluție, în 1994, Titus avea să-și găsească sfârșitul într-o astfel de situație. Ce s-a întâmplat? A plecat la vânătoare în Deltă, avea după el un șofer de ocazie, pentru că el, personal, nu conducea. Mergând așa, din hârtop în hârtop, pentru că se aflau pe un drumeag desfundat, Titus, aflat pe scaunele din spate ale autoturismului, a observat, la un moment dat, un iepure”.

 

 

Capul i-a fost strivit de un copac

Pictorul-scriitor își drege vocea: „N-a stat pe gânduri. A scos pușca, s-a ridicat în picioare - pentru că mașina era decapotabilă, ca un fel de Jeep - și a tras după iepure. În momentul detunăturii, șoferul, neavertizat, s-a speriat groaznic. A tras puternic de volan, în stânga, a intrat într-un copac. Ca șofer, s-a ferit, el n-a pățit nimic. Doar că bietul Titus a fost strivit de pom. Mai exact capul său.

mai mult.....

Vizualizări: 78

Răspunde la Aceasta

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->