Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Cum se fac bliniile de Salcâm

Unul dintre cele mai interesante și ciudate preparate culinare românești sunt bliniile de salcâm. Această gustare este extraordinară prin simplul fapt că își are rădăcinile în timpuri demult apuse. Pe lângă acest aspect istoric, gogoșelele de salcâm sunt o adevărată delicatesă, pe care puțini au șansa să o guste.

Cuvântul blinie provine din slavonă și semnifică un fel de mâncare făcut dintr-un aluat ca al clătitelor” (DLRLC, 1955-1957 și ”(Mold.) un fel de jumări” (Șăineanu, 1929). Bliniile de salcâm mai sunt cunoscute precum gogoșele de salcâm, frigănele sau chiar șoricei.

Acest preparat culinar își are originile în negura timpului, în vremea în care dulciurile nu se găseau la fiecare colț de stradă și gospodinele, fiind extrem de creative, au inventat această delicatesă.

Cum se prepară bliniile de salcâm?

Ingrediente: 

 • 250 gr de făină (o cană)
 • 200 gr lapte integral
 • 150 gr bere albă neflitrată
 • 50 gr zahăr (2 linguri)
 • 2 ouă de țară
 • 1 păstaie vanilie
 • 1 lingură rom bun
 • 1 linguriță sare

Înainte să vă apucați de prăjit, pregătiți la îndemână:

 1. într-un tuci puneți la încins 2 căni de ulei
 2. acoperiți un platou, pe care veți scoate bliniile, cu mai multe straturi de hârtie de bucătărie absorbantă.
 3. țineți la îndemână un clește sau o pensetă de bucătărie cu care veți scoate bliniile din ulei. Paletele rețin prea mult ulei și de aceea nu le recomand.

Se amestecă ingredientele într-un bol mare, până la omogenizare, folosind un tel. Florile se cufundă pe rând în aluat, se scurg până nu mai picură, apoi se cufundă, tot pe rând, în baia de ulei încins. Se țin, întorcându-le pe cealaltă parte, până se rumenesc frumos. Cam două minute de fiecare. În fine, se scot pe hârtia absorbantă.

Din cantitatea de aluat de mai sus vor ieși suficiente blinii pentru un lighean întreg. Se servesc cu zahăr pudră pe deasupra, sau, și mai bine, cu înghețată de vanilie.

Vizualizări: 255

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O contraofertă culinară, tot cu flori de salcâm:

Imagini pentru clătite cu salcam

Am încercat-o acum vreo doi ani. La început... a fost interesant, însă tot clătita tradițională, pufoasă o ador. A fost... altceva!

O, pare gustos!

Sincer, eu  mâncam florile de salcâm aşa, crude, culese din pom!

Se pot consuma și acum... florile de salcâm. Mie-mi plac mai mult decât ceaiul de salcâm.

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->