Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

sursa: Cupluri celebre din mitologia greacă mai puţin… romantice


Cupluri celebre din mitologia greacă mai puţin… romantice


Aceste cupluri celebre din mitologia greacă sunt mai puţin romantice decât cele cu care deja v-aţi obişnuit.

Vorbim despre zei şi pasiunile lor adesea dezlănţuite, de capricii, de promisiuni încălcate, dar şi de gelozii, de furii şi de pierderi dureroase. Bun venit în universul zeităţilor din Olimp!

Apollo şi Casandra

Zeul soarelui şi al artelor s-a îndrăgostit de superba fiică a regelui Priam din Troia. Pentru a o avea, Apollo i-a făgăduit că îi va dărui harul de a fi oracol şi de a putea prezice viitorul. Casandra iniţial este de acord, dar odată aflată în posesia darului profeţiei, ea nu mai doreşte să i se dăruiască zeului, atrăgând după sine cumplitul blestem al acestuia, care nu i-a mai putut lua înapoi harul dobândit, dar a găsit o altă cale de a se răzbuna.

Afrodita şi Adonis

Seducătorul Adonis, cel născut din incest, a avut parte de o iubire tragică. Pasiunea pe care Afrodita a făcut-o pentru acest bărbat a ajuns şi la urechile lui Ares, care s-a metamorfozat în mistreţ şi l-a rănit mortal pe Adonis. Adonis va ajunge în infern, unde şi Persefona va fi fermecată de acesta, iar Afrodita se va vedea nevoită să i se plângă lui Zeus. Hotărârea zeului suprem nu prea are de-a face cu romantismul deoarece Adonis va fi împărţit între cele două zeiţe urmând să petreacă jumătate de an cu una şi jumătate de an cu cealaltă.

Hera şi Zeus

Gelozia Herei nu este necunoscută, la fel şi tendinţa lui Zeus de a o înşela pe puternica zeiţă ce nu va lăsa lucrurile să se rezolve de la sine. Deşi au avut împreună o sumedenie de copii, cei doi au avut şi numeroase conflicte, Hera răzbunându-se de fiecare dată pentru infidelităţile lui Zeus, iar acesta din urmă încercând mereu să „repare” sau să atenueze daunele aduse de soţia sa a cărei mânie nu putea fi oprită cu uşurinţă.

Artemis şi Orion

Iscusitul şi giganticul vânător Orion face greşala de a se îndrăgosti de zeiţa Artemis. Numai că, atunci când va încerca să-şi exprime sentimentele îmbrăţişând-o, aceasta se va simţi atât de ofensată de gestul lui, încât îl va ucide cu veninul unui scorpion. Regretele tardive ale lui Artemis o fac pe aceasta să îl transforme pe uriaş într-o constelaţie pe care o va aşeza pe cer.

Orfeu şi Euridice

Se spune că Orfeu reuşea să farmece cu lira sa, inclusiv sirenele şi să oprească vraja acestora asupra marinarilor. Îndrăgostit de nimfa Euridice, acesta nu se va bucura de iubita lui decât prea puţin deoarece fata moare muşcată de un şarpe. Pentru Euridice, Orfeu va coborî în lumea de dincolo şi-l va convinge pe Hades să o poată lua cu el pe pământ. O va pierde însă din nou pentru că nu va respecta indicaţiile zeului.

Trebuie să recunoaştem că aceste cupluri celebre neconvenţionale au un farmec aparte, chiar dacă poveştile lor de dragoste nu sunt tocmai pline de romantism. Vă invităm să le citiţi poveştile detaliat şi să vă bucuraţi de lectură!

Vizualizări: 1798

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->