Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

ROCCO LEONARD MARTINO, inventatorul smartphone-ului: „Îmi cer scuze pentru răul pe care curiozitatea mea l-a provocat umanitătii”

 

Inventatorul Rocco Leonard Martino, un savant cu o biografie bogată, și-a exprimat regretul pentru partea negativă a celei mai celebre invenții, telefonul mobil inteligent. Contextul acestei confesiuni/penitențe publice a fost prezentarea noii sale cărți, „Apology for my curiosity” – Apologia pentru curiozitatea mea.

Aș vrea să spun câteva cuvinte – două de fapt – despre noua mea carte. Iată cele două cuvinte: I’m sorry! – Îmi pare rău! Îmi cer scuze pentru teribilul rău pe care l-a provocat curiozitatea mea umanității.

 

În primul rând: curiozitatea mea a creat din toți copiii dumneavoastră dependenți de utilizarea telefoanelor inteligente. Nu pot trăi fără telefoanele lor smartphone. Nu pot să mănânce fără telefonul smartphone lângă ei. Mulțumim lui Dumnezeu că profesorii lor sunt suficient de inteligenți pentru a interzice accesul cu smartphone-uri în sala de clasă – poate așa ar trebui să facă și clericii noștri la biserică. Personal, aș vrea să le văd interzise la cină. Dar, din păcate, și eu îmi țin propriul smartphone lângă farfuria mea, la fel cum faci și tu, și amândoi suntem adesea întrerupți de mesaje și e-mailuri urgente pe care trebuie să le citim și să le răspundem. Deci, probabil că trebuie să fim foarte atenți, dacă interzicem copiilor noștri să-și aducă telefoanele inteligente la masă, ca nu cumva să ne dăm seama ca avem nevoie de aceeași disciplină noi înșine.

 

În al doilea rând: Îmi cer scuze pentru faptul că invenția mea a distrus conversația dintre oameni. Dumneavoastră și cu mine am văzut adesea cupluri și grupuri întregi de tineri care se plimbau pe stradă, scriindu-și masaje unul altuia, în loc să vorbească. Când stau în sufragerie, adesea mai degrabă își scriu decât purtând o discuție plină de spirit. Pentru asta vă cer iertare. În genunchi îndoit, vă cer iertare.

 

În al treilea rând: Vă rog să mă iertați pentru faptul că am distrus sănătatea copiilor dumneavoastră, dacă nu și pe a dumneavoastră. Nu cu mult timp în urmă, dacă aveați nevoie să cercetați un subiect, aveați nevoie de o plimbare la bibliotecă. Deoarece nu puteați să dați un click și gata, trebuia să mergeți câțiva kilometri pentru a ajunge la bibliotecă și acolo să vă petreceți niște ore ca să găsiți răspunsurile căutate. Acum, pur și simplu dați click pe telefonul inteligent și îi permiteți companiei Google să facă toată munca pentru dumneavoastră. Deci, Google este foarte sănătos, dar dumneavoastră vă transformați rapid într-un cartof pe farfurie. De asemenea, îmi pare rău că copiii dumneavoastră nu mai vin la dumneavoastră să vă întrebe curiozitățile lor, deoarece se duc pe Google. E o pierdere prețioasă.

 

În al patrulea rând, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că degetul arătător al copiilor noștri și al nostru înșine devine osificat în poziția alungită, pentru a atinge cât mai bine ecranul sensibil la atingere.

 

În al cincilea rând, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că brațul dumneavoastră drept, dacă sunteți dreptaci, sau brațul stâng, dacă sunteți stângaci, se alungește, astfel încât să vă puteți ține telefonul în acea mână în timp ce faceți selfiuri. Și, de asemenea, trebuie să-mi cer scuze pentru zâmbetul artificial, ce este întotdeauna pus pe fața dumneavoastră, astfel încât să fiți pregătiți în permanență pentru un selfie.

 

Da, toate acestea au nevoie să fie iertate și vor mai fi multe care vor veni. În 1952, din întâmplare, am descoperit ceva numit plasmă în unde de șoc; la vremea aceea le-am sugerat unor cercetători germani în rachete că, în loc să construiască ceva înalt de 65 de etaje, să-l umple cu explozivi și să îi dea foc, s-ar putea să fim mai eleganți să folosim propulsia cu plasmă și să avem o rachetă care decolează ca un avion, apoi accelerează în spațiul extraatmosferic utilizând primele jeturi turbo, apoi ramjet și apoi propulsia cu plasmă. Mi-au spus, fără îndoială, că eram copil care nu știa despre ce vorbește.

 

Acum asta se întâmplă. Exista o preocupare intensă pentru propulsia cu plasmă pentru rachete care ies în afara spațiului terestre. Excursii pe Lună, iar mai târziu excursiile de colonizare pe Marte, care vor avea loc cândva, în deceniile următoare, vor folosi cu siguranță plasmă.

 

Următorii 10 ani vor fi ceva dramatic, așa cum am discutat în cartea mea veche. În Statele Unite, fiecare casă va avea un robot. S-ar putea chiar să avem un robot care să candideze pentru președinte. După cum scriu, se face un efort continuu în Noua Zeelandă pentru a construi un robot menit să candideze la funcții politice.

 

Uneori, în următorii doi sau trei ani, vom vedea o serie de sateliți adăugați celor aflați deja pe orbită, astfel încât toți oamenii din lume să fie interconectați. Vă puteți imagina ce înseamnă întreruperea mesei de seară când mesajele pot veni din orice parte a lumii de la orice oră a zilei sau a nopții? … Cină? Ce este aceea masă de seară?

Vizualizări: 166

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Persoanele care folosesc mult timp tableta sau telefonul mobil riscă să aibă probleme grave de sănătate peste câţiva ani. Un studiu realizat de Asociaţia Chiropracticienilor din Marea Britanie a demonstrat că poate exista o legătură între acest obicei şi bolile pulmonare şi cardiovasculare.

Potrivit cercetării, persoanele care scriu mesaje sau mailuri pe tabletă sau mobil tind să stea aplecate, cocoşate, iar acest lucru duce la o respiraţie proastă.

Coastele nu mai stau în poziţie firească, iar inima şi plămânii fac eforturi mai mari pentru a funcţiona normal. Riscurile pentru sănătate sunt la fel de mari în acest caz ca şi obezitatea.

În timp, această poziţie incorectă duce la formarea unei cocoaşe (afecţiune numită în termeni medicali hipercifoză).

Astfel, dacă pe termen scurt persoanele afectate nu sunt conştiente de această problemă, o dată cu înaintarea în vârstă poziţia incorectă va avea efecte grave. Bolile cardiovasculare care pot fi provocate de cocoaşă le vor reduce chiar speranţa de viaţă.

Bătrânii care suferă de această afecţiune au un risc mai mare de mortalitate decât cei care nu au hipercifoză. Riscul este la fel de mare ca în cazul persoanelor obeze, spun autorii studiului.

Chiropracticianul Edwina Waddel spune că a remarcat un număr tot mai mare de pacienţi care stau aplecaţi în faţă, din cauză că tot mai mulţi folosesc telefoane mobile şi tablete.

Ea atrage atenţia că o postură incorectă nu înseamnă doar un aspect fizic neplăcut, ci poate avea efecte grave pentru sănătate.

Soluţia ar fi să utilizăm mai rar dispozitivele mobile şi atunci când trebuie să le utilizăm, să le ţinem sus, în dreptul ochilor, ca să nu mai fim tentaţi să ne aplecăm.

Trist! 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->