Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

mini-concurs Cronopedia – ediţia a 6-a – poem într-un vers cu tema „Toamna din ziua de ieri”

mini-concurs – ediţia a 6-a – poem într-un vers cu tema „Toamna din ziua de ieri”

Pentru luna octombrie 2018 vă propunem, în cadrul mini-concursului – ediţia a şasea – un mini-concurs de poeme într-un vers cu tema „Toamna din ziua de ieri”.

 

Se poate face poezie mare şi cu vorbe puţine. Lirica japoneză oferă tuturor o exemplară lecţie de sobrietate şi concizie pilduitoare iubire a frumosului din natură şi om. Ducând până la ultimele lui consecinţe „spiritul i tanka şi haiku”, Ion Pillat a creat un volum de Poeme într-un vers, precedat de un „cuvânt înainte” în care face următoarele consideraţii, valabile şi pentru poetica tipic niponă: „Poemul într-un vers ar fi acela în care unul singur e scris, cel dătător de mişcare, iar celelalte rămân sugerate până la sfârşitul poemului presimţit. […] Poemul într-un vers nu trebuie confundat nici cu epigrama greacă, rubaiatul persan sau hai-kai-ul japonez.

 

Nu se acceptă monovers sau monosih (strofă cu un singur vers)!

 

Câteva exemple de poeme într-un vers:

Ion Pillat

Poemul într-un vers

Un singur nai, dar câte ecouri în pădure…

 

Păstorul mării

Copilul gol mai cântă din fluier la delfini.

 

Îmbrăţişare

Suia o viţă de-aur pe negrul chiparos.

 

Pan

Prin frunza rară ţapul priveşte, faun trist.

 

Pasărea din basm

Zburau fazani de aur în focul din cămin.

 

Arta poetică

Nu vorbele, tăcerea dă cântecului glas.

 

Melancolie

Foşniră împuşcate lungi aripi. Dor târziu.

 

Pasărea mării

Un nor de taină zboară pe-o insulă-n amurg.

 

Trecutul

În ochii verzi porţi marea spălată de furtuni.

 

Reîntoarcere

Am pribegit cu zeii, la oameni să mă-ntorc.

vezi şi 

REGULAMENTUL GENERAL AL MINI-CONCURSURILOR

 REGULAMENTUL SPECIFIC

1. Genul abordat: poem într-un vers

2. Tema generică: Toamna din ziua de ieri. Fiecare poem va avea un titlu individual de maxim 2 cuvinte; atât tilul cât şi poemul vor descrie momente de toamnă trecute.

3. Număr maxim de poeme pe un participant: 10 (zece).

 

4. Condiţii speciale ale interviului:

- versul va fi de maxim 10 cuvinte (poemul-pilot va avea obligatoriu 10 cuvinte);

- verbul (verbele) folosite vor putea fi la unul din modurile:

- indicativ: trecut, viitor anterior (am fost, fostam, fusesem, fui, fusei, voi fi fost)

- condiţional-optativ: perfect (aş fi fost)

- conjunctiv: perfect (să fi fost)

- prezumtiv: perfect (o fi fost)

(propoziţia/propoziţiile pot fi eliptice de predicat, sau cu predicat subînţeles).

 

 

5. Juriul va fi format din: Ioan Muntean, Gabriela Mimi-Boroianu, Matei Ioaniţiu.

 

6. Valoarea premiilor (diplomă tipărită plus):

- premiul I – 50 lei (pachet 3 volume România, eterna poveste)

- premiul II – 20 lei (2 exemplare din revista pe luna octombrie 2018)

- premiul III – 10 lei (1 exemplar din revista pe luna octombrie 2018)

- menţiune – diplomă.

 

Poemele participante se pot reuni într-o culegere editată de Biblioteca în format electronic sau/şi în format tipărit în măsura în care sunt asigurate tipărirea a 50 exemplare (600 lei).

 

Noua adresă de comunicare pentru mini-concursurile noastre este de azi: miniconcurs.cronopedia@gmail.com.

 

 

 

Vizualizări: 1615

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Fiecare concurs e o provocare plăcută. Eu de aceea particip pentru a învăța cât mai multe despre mine... despre contracandidați.

Ei, da, Matematica fructelor a fost pe "gustul" multora, dar pe final nu ea a avut câştig de cauză! Chiar ar fi interesant să puteam afişa şi clasamentul TOP 10 al fiecărui concurent (eu am doar 3 astfel de clasamente, trimise înainte de afişarea rezultatelor, din propria iniţiativă a respectivilor concurenţi, dar nu le-am făcut publice pentru cu le solicitasem).

Ce ziceţi, pe viitor, nu ca normă impusă, mai degrabă ca exerciţiu de conştiinţă, putem să acceptăm ideea de a trimite pe mail-ul concursului, în perioada în care nu se poate comenta, astfel de clasamente, care să fie publicate de mine înaintea clasamentului final?

Apropo, Aurelia! Aveai ceva de comentat la Matei, parcă, nu? O poţi face începând cu aseară!

       kisses Cred că trebuie să luăm concursurile ca o provocare cu noi înșine, ca o etapă a devenirii noastre, nu a orgoliilor. Modul de a recepta textele este specific fiecăruia dintre noi. Experiențele personale care ne caracterizează creațiile nu coincid cu percepțiile celorlalți. În această situație, în care ne-am asumat competiția, trebuie să acceptăm și înfrângerea. Cred că toți am câștigat pentru că am avut șansa de a învăța ceva despre acest tip de poezie, motiv pentru care îi mulțumesc dl. Muntean pentru că a știut să găsească o nouă provocare.

        Mulțumesc tuturor pentru frumosul pe care mi l-ați oferit. În schimb vă ofer și eu o melodie foarte dragă mie, care să vă înveselească sufletele în amurg de toamnă. 

Eu trebuie să vă mulţumesc vouă, participanţilor, pentru efortul depus suportând cu stoicism probele impuse de fiecare mini-concurs. Apoi să mulţumesc şi colegilor juraţi care au de făcut o muncă nu uşoară, ci foarte grea, mai ales că unii dintre ei şi-ar fi dorit, probabil, să participe în calitate de concurenţi...

Aşa că vin cu propunerea către dna Dorina, câştigătoarea acestei ediţii, ca timp de 2 ediţii (noiembrie şi decembrie 2018) să facă parte din juriul concursului, dând astfel posibilitate juratului care va fi eliberat de sarcini, să poată participa, dacă doreşte, la aceste mini-concursuri. (Regulamentul general are o prevedere în acest sent, e adevărat opţională, deci nici pt. dv. nu este obligatoriu să acceptaţi).

Sunt onorată de faptul că vă gândiți la mine, domnule Muntean, însă nu-mi doresc să fac parte din juriu. Pentru mine aceste concursuri înseamnă mult mai mult decât un clasament. Sunt ca o lecție deschisă de creație la care vreau să iau parte pentru a-mi îmbunătății stilul. Calitatea de jurat implică cunoaștere a ceea ce jurizezi. Nu pot spune că posed acea „cunoaștere” pentru a stabili o ierarhie corectă și cinstită. Dar dacă unul din jurați își dorește să schimbe haina - din jurat să fie concurent - noi îl primim cu drag în „clubul nostru” și dumneavoastră rămâneți în duet. Ar mai fi o variantă de propunere ca jurat: domnul Nitu Constantin sau... de ce nu Mihai Ștefan Arsene, membrii activi în site care nu cred că și-ar dori să fie concurenți. Eu vreau să rămân așa cum mă știți - un concurent care se străduiește să-și facă bine temele de casă.

Pupici din Timișoara.

În această noapte, lucrând deja la regulamentul specific noului concurs, neavând de la dv. nici un răspuns deja hotărâsem că rămân pe veche formulă! Vă mulţumesc însă pentru francheţea răspunsului!

Eu mă antrenez la... SPA.

Chiar vorbesc serios. Două ore dimineața, două ore după-masa sunt alternativ în piscină (înot... la greu!), jacuzi sau saună. Trebuie să profit de partea a doua a concediului.

Promit că după-amiază, în jacuzi, mă voi gândi la tine, în sensul că-mi ești pe-aproape. Când voi înota, voi mări viteza să nu... mă prinzi.

Pupici din Timișoara.

Nu este nevoie Aurelia! După cum am spus mai sus rămân pe vechea formulă şi cu 1-2 posibili concurenţi mai puţin. Ţie ţi.am explicat de ce la această ediţie nu doresc să te am în juriu! (deşi şi ca jurat sunt convins că aş fi avut un sprijin critic şi obiectiv în temă! Aşteptaţi în consecinţă noua ediţie!

Nu numai, dar când vei vedea tematica concursului vei înţelege...

Probabil ceva legat de... fotografie, unde Aurelia-i as. Vom vedea...

Imagine similară

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->