Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Origine nume - Călin

 

 

Calinic - Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit în ziua de 11 aprilie, este cel mai de seamă sfânt român din calendarul lunii aprilie. Calinic, numele călugăresc al acestuia, de străveche origine grecească, este analizabil în ajectivul kalos („frumos“sau „bun“, în funcţie de contextul gramatical) şi substantivul nike („victorie“), avînd sensul sintetic de „Învingătorul “sau „Biruitorul “. Astăzi nu mai funcţionează ca nume de botez, dar dăinuieşte ca nume monahal. Limba noastră veche a cunoscut şi forma Călinic, precum şi femininul (foarte rar) Călinichia. Deşi provenite din slavă, Călin şi Călina ar putea avea aceeaşi rădăcină (nu şi Cătălina/Cătălin, care stau în legătură mai degrabă cu Ecaterina).

 

Prenume de mare vechime la noi în ţară, Călin şi Călina sînt răspîndite în toate regiunile României. Ele şi-au cunoscut celebritatea în mare măsură datorită cunoscutului poem scris de Mihai Eminescu - „Călin”.

Călin şi Călina nu au legătură cu numele de arbust care face flori albe şi fructe roşii, şi care poartă acelaşi nume. Numele de faţă reproduc formele de Kalin şi Kalina, de origine slavă, întîlnite cu precădere în onomastica bulgarilor, a sârbilor, croaţilor, ruşilor şi a ucrainienilor. Există păreri care susţin ipoteza originii turco-tătare a lui Kalin, care ar avea semnificaţia de „gros, corpolent” (este însă puţin probabil, deoarece este o semnificaţie nepotrivită pentru un nume de botez).

Călin şi Călina aparţin familie onomastice Calinic, vechi nume calendaristic. Prezenţa numelui de Călin în documente e semnalată încă din anul 1391 în Ţara Făgăraşului. De la acest prenume a derivat şi numele unui sat din Argeş, Călineşti, atestat în anul 1388.

Există cîteva derivate ale numelui, cum ar fi; Călinaş, Călinel, Calincea sau Caliniţa, Călinescu.

 

 

Vizualizări: 1931

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Imagini pentru câlin mihai eminescu

La mulți ani! Inclusiv fiului nostru Nițu Călin Daniel. Felicitări pentru conținutul mesajului!

https://www.youtube.com/watch?v=VZjxqxL9v1I

Interesant! Mi-a plăcut întotdeauna acest nume! De altfel, unul din personajele feminine regăsite în volumul meu de proză din 2016 se numeşte Călina. :-) La mulţi ani purtătorilor lui! :-)

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->