Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Expozitia PUNCT la galeria Kibutz- Tel Aviv

PUNCT este o expoziţie comună a doi artişti membri ai kibutzulul ha-Maapil din regiunea Emek Hefer. 
Artişti: Yuval Danieli şi Yossi Veissid.

Deşi despărţiţi de o generaţie, cei doi menţin un dialog îndelungat care se materializează în expoziţii itinerante prin kibutzurile Israelului. La galeria de pe strada Dov Hoz din Tel Aviv am avut plăcerea să-i întâlnim pe Yuval şi Yossi într-o după amiază dedicată dialogului cu publicul. 


Yuval Danieli, este artist şi arhivar, prezintă sculptură şi instalaţii executate în tehnici combinate plecând de la suprafeţe simple, puţin prelucrate, apoi suprapuse. 
Foloseşte materiale găsite în şantierele de construcţie ale kibuzului său: fier, scânduri, cuie ruginite, lăzi, bucăţele de tablă, prelucrate ca să sugereze motivele artei sale: garduri, rândurile de pini, tufişurile de cactuşi de la margina kibutzului , sau paznicul mitologic care supraveghează orizontul. Daniel îşi aduce aminte de zilele proclamării statului Israel (petrecută în tinereţea sa), de kibutzul în care trăieşte, şi mărturiseşte: " mă strădui să fiu un artist local. Minimalizez inspiraţia mea la "buricul locului", nu mă jenez să fiu provincial..şi nu voi folosi motive străine de kibutz, oricât de apetisante ar fi ele.." 
Yoss Veissid - artist şi arhitect, s-a născut în kibutz, apoi l-a părăsit pentru viaţa urbană în Statele Unite din care a revenit după ani, înapoi, acasă. 


În arta sa Yossi critică mediul înconjurător, situaţia politică instabilă, cu semnale îngrijorătoare. În expoziţie vom găsi lucrări pe hârtie şi lemn. El foloseşte materiale triviale, ieftine, ca banda adezivă, tipex, smoală, vopsele acrilice etc ca să redea scene bazate pe amintirile copilăriei sale în kibutz, în paralel cu o privire actualizată realităţii în perpetuă schimbare. Expoziţia propune un nou model existenţialist, modificat, al kibutzului. 


În loc de clădiri dispersate cei doi propun un zgârie nor, plasat peste sala de mese, care să cuprindă pe toţi membrii kibutzului. Turnul va oferi toate funcţiile necesare vieţii de zi de zi. În jur spaţiul va fi verde, plantaţie sau teren agricol. Lucrarea critică situaţia actuală în care kibutzurile în dezvoltare demografică folosesc terenurile şi natura verde pentru construcţii insipide.

"Punct" sugerează termenul dat la începuturile colonizării Israelului, unei aşezări noi, stabilite pe hartă. Dar Punct are şi altă conotaţie - sfârşit - iar expoziţia celor doi aduce la un loc concepţiile lor diferite care se şi împletesc: despărţirea de kibutzul "bun şi vechi" , nostalgic şi funcţional, opusă vizunii critice, îngrijorate de un viitor incert, imprevizibil.

AG 2016

Vizualizări: 218

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Are axonometria la degetul mic!

Felicitări mii!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->