Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Sursă: Sexologisme: Muia din dex… nu din piața Victoriei! | 69

Sexologisme: Muia din dex… nu din piața Victoriei!

 

Scuzați-mă! Nu pot să mă abtin! Gândul înființării unei rubrici educative de limbă, maternă sau nu – nu contează, important e sa fie de limbă și să fie educativă – ce mă bate de ceva timp, m-a făcut să prind din zbor momentul disecării celei mai iubite și purtate din gură în gură, ca să zic așa, expresii actuale. Expresia lunii (august!) – muie! O sa fiu scurtă. Și la obiect. Exact ca subiectul în discuție! Din pur patriotism și ca să nu mă îndepartez de activitățile cotidiene naționale, adică sexul oral general și fără limită de vârstă, că am văzut și copii purtați de valurile tulburi ale (in)conștienței părintești în mijlocul evenimentelor în speranța poate de a răspunde urmașului neamului, în mod practic, la o etate infantilă, la întrebări complexe de tipul: Ce-i viața, tată? Răspuns: o muie! – mă folosesc de domnul google ca să ajung la domnul dex pentru a-mi spulbera incertețurile personale legate de conceptul ultrasupermegamediatizat. Dar și din nostalgia anilor trecuți, când domnul dex nu era încă îmbogățit cu expresia ce face obiectul zbaterilor mele lingvistice de sex, pardon sens, și formă de moment, când capete luminate și limpezi de redacții de oraș românesc fumegau a neputința și neștiința punerii pe hartie a cuvântului în forma corectă – adică, O fi cu i sau nu o fi cu i ?! Asta-i întrebarea! Și în stilu-mi caracteristic caracterizat de lenea indusă de miracolul tehnologiei moderne copy & paste, port aici părerea tehnico-dexică pentru toți cei care, ca și mine, mai au în străfundurile minții incomplet maturizate teama de a nu fi duși cu muia de vreun sens fară sens sau conotații sexual-sensuale indecise:

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

muie [ BL II, 174 / mâie, moi / (rar) mui / mui] () 1 Gură. 2 () A duce cu ~ia A face promisiuni înșelătoare a amăgi, a înșela3 () A duce cu vorba. 4-5 ( bărbați; ) A da ~ (A invita o femeie să practice sau) a practica sexul oral. 6 ( a da ~) Invitație la sex oral adresată unei persoane indiferent de sex, cu intenția de a jigni, de a înjosi. 7 Gest făcut prin ridicarea degetului cel mai lung de la mână și strângerea celorlalte patru, eventual orientându-l în direcția gurii, cu semnificația de muie (4-6). 8-9 (Rar; ) A da ~ la statuie A sfida (lumea în general sau) simbolurile ei consacrate.

MÚIE s. v. gură. MÚIE (; folosit adesea și mai ales în expresii) Gură, fleancă. (din mui (Graur, Juilland)) múie – () Gură, plisc. mui (Graur 174; Juilland 169). Se folosește aproape exclusiv în forma și în expresii. múie s.f. (reg. argotic) gură; (în expr.) a duce cu muia = a amăgi, a înșela, a duce cu vorba.

Pentru a spulbera orice urmă de dubiu dar și pentru o profundă documentare, vă las aici sursa https://dexonline.ro/definitie/MUIE cu multă… dragoste!

 

Vizualizări: 762

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Eiii! Eu îmi cer scuze, dar îmi vine să râd de mor, nu alta! Ptr. că mă gândesc la faptul că limba românului are mai multe înţelesuri. Mulţumesc mult, ptr această ,,muie''!

Uau! E oră sexuală? Care e etimologia? Din țigănească, pardon, rpmani?

Domnule Niţu, fie-mi permis să spun că e mai mult oră "muie"-rească! 

Nu te laşi, Rodica... le potriveşti din mers. Apropo... "muiere" de unde vine (mă refer la sensul de fmeie, nevastă)...?

De la "mujer", care în spaniolă înseamnă femeie, dar şi soţie. Mujer  citit "muher", preluat muier-e

Sunt fără cuvinte.

Cine îşi permitte să şteargă comentariile doar pentru că ele sunt adevărate şi deranjează.???

Halal site de literatură! Cine s-a pretat la aşa ceva e patetic şi jalnic!

Brava naţiune! Să fac print-screen până nu dispare şi comentariul ăsta.

Până aici a ajuns josnicia???

Uimită sunt şi eu până peste măsură! Nu cred că am greşit cu această postare şi nu am înţeles închiderea temporară a comentariilor şi răspunsurilor  poatate aici. Îl rog repectruos pe dl. Muntean să cerceteze "cestiunea".

Şi sunt uimită şi de ştergerea răspunsului dv. dna Sorina. Sunt practici pe care nu le agreez şi nu le-am agreat nici prin alte zone pe unde am mai fost... Eu vreau să înţeleg gesrtul doar ca pe o greşeală (pe mail oricum cu toţii am primit conţinutul acelui răspuns). Poate un administrator va îndrăzni să reposteze acel răspuns - dacă nu, îmi voi asuma eu răspunderea.

Ei şi acum să trec de fap la "cestiunea" care m-a făcut să intervin. Tocmai înştiinţarea de pe mail m-a tulburat. Dacă în cele de mai sus ale acestui răspuns sunt de partea dv., răspunsul trimis de dv. dna Sorina şi toate acţiunile ce i-au urmat (dna Aurelia) m-au întristat un pic. Făcusem un subtil apel la calm şi "potolire" a pasiunilor interioare feminine de a fi mereu cea care dă ultimul răspuns... Acest obicei ne cam scade valoarea în faţa bărbaţilor dar şi a altor femei... Aşa că, în continuarea repostărilor mele internistice de gen voi face şi astăzi una care probabil va stârni iarăşi valuri... Sper să nu fie taifun...

Eu încă fac apel la toate părţile implicate în acest schimb de "amabilităţi" feminine să-şi întindă reciproc mâna spre iertare şi împăcare (dar să continue duelul "argumentelor" - nu mă deranjează atât timp cât nu sunt atacuri la persoană şi jigniri..., dimpotirvă îmi plac, le ador... pentru că sunt o zurlie!)

Deh, dacă nu pot participa la această ediţie a miniconcursului Cronopedia (apropo, dle Muntean situaţia nu vă inspiră un posibil temei pentru o temă de concurs?) - nu mă împac cu poezia clasică şi pace - ei, atunci mi-am zis să vin la "rampă" cu subiecte incitante...

Ce ziceţi, rămânem prietene?

În mod cert, ca oricărei alte fiinţe umane îmi place să am prieteni.

După cum tot în mod cert aţi observat, am urmărit să mă menţin fără atacuri la persoană şi oricum nu mi-am imaginat că pentru un amărât de "g" corectat să ating o asemenea "sensibilitate."

Am greşit de atâtea ori literele şi nu mi-a trecut prin minte vreodată să fac altceva decât să mulţumesc celor care mi-au atras atenţia.

Apreciez în mod sincer demersul dvs  şi aştept - în mod special - să aflu de ce s-a recurs la o astfel de metodă total KGB - istă, de tristă amintire, care din nefericire se mai propagă chiar şi astăzi.

De asemenea aştept repostarea comentariilor aşa cum au fost. Ne pot ajuta - prin aducerea aminte - să corectăm fiecare dintre noi ce ar fi de corectat.

Cu sinceritate şi prietenie,

Sorina

Doamnă Sorina,

Cu aprobarea dlui Muntean am extras din înştiinţări mesajele dv. şterse de pe postarea mea şi le voi reposta aici. Nu consider că prin aceasta dau dreptate vreunei părţi. Dimpotrivă rămân la părerea că fiecare are partea de vină, vina principală fiind necomunicarea şi neiertarea. În definitiv eu am făcut apel la înţelegere dar apelul meu probabil a fost înţeles greşit.

Oricum consider episodul încheiat - aici pe postarea mea, dacă doriţi continuarea, ea se poate realiza pe mesageria privată, nu în public.

Şi acum repostarea:

Sorina Zota a contribuit cu un răspuns la discuţia „Sexologisme: Muia din dex... nu din piața Victoriei!” a utilizatorului Rodica Bogdan pe Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

 

------------

Da, explicaţia dată de dna Rodica Bogdan este exact cea din Dex -  deşi n-am nici cea mai vagă idee de ce-a fost necesară "traducerera" ei, în codiţiile in care, de la bun început a fost utilizată corect ca sens atât de românul care a decis să-şi pună numere de înmatriculare după cum suntem noi -ca popor- trataţi de psdragnea, cât şi pe toate canalele de informare tip ştiri (news).

Şi, culmea, are exact acelaşi înţeles ca cea folosită de cei din piaţa Victoriei. Şi atunci, qui prodest?? Mă rog, oi fi eu înafara informaţiilor. De fapt aveam ce aveam cu "neadegvatul"- care - în mod corect- în limba română - că tot tragem cu scrupulozitatea ei aici - se scrie neadecvat. Dar şi mai bine folosit este: inadecvat. Am subliniat litera corectă, da' n-am habar dacă se vede - aşa că mai scriu odată aici: cu "c" în loc de "g".

Prin urmare atât afirmaţia că "cei care nu au consultat dexul" este neadevărată - dovadă sensul exact din dicţionar folosit de cei din piaţa Victoriei cât şi de absolut toţi cei care se poziţionează pe sensul opus tâmpeniei şi hoţiei- mai apar şi alte chestiuni "neadegvate".

În rest, numai bine!

------------

 

 

 

Sorina Zota a contribuit cu un răspuns la discuţia „Sexologisme: Muia din dex... nu din piața Victoriei!” a utilizatorului Rodica Bogdan pe Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

 

------------

Informativ -fără combateri - doar cu constatări- şi fără absolut nici o tirmitere la politic, dar cu trimitere expresă la limba română a fost şi comentariul meu. Credeam că se vede limpede.

 

Dacă totuşi vi se pare că am făcut trimiteri politice, chiar vă rog să mi le arătaţi.

 

Cât despre ce public - e suficient să -mi căutaţi numele şi veţi găsi tot ce aveţi nevoie.

 

Părerea mea e că de fapt v-a deranjat corectura. Da' ce ştiu eu?

 

Numai bine!

 

 

 

Sorina Zota a contribuit cu un răspuns la discuţia „Sexologisme: Muia din dex... nu din piața Victoriei!” a utilizatorului Rodica Bogdan pe Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

 

------------

Şi eu mă refeream la postările de aici.

Cât despre "croşetat" poate vă ocupaţi dvs de aşa ceva.

Personal consider că dacă sunt româncă şi mai şi postez în site-uri literare, atunci ar trebui să cunosc limba română.

Atâta tot.

Cât despre "ironia majoră" nimeni nu vă opreşte s-o faceţi- dacă şi numai dacă aveţi la ce.

Mă gândeam că îmi pot exprima părerea fără să fiu catalogată în vreun fel.

Aţi scris greşit un cuvânt pe are ar fi trebuit să-l cunoaşteţi în calitate de scriitoare, prin urmare v-am atenţionat! Nimic mai mult.

Dacă am greşit-mea culpa! Pe viitor vă puteţi face de râs fără ca nimeni să îndrăznească să vă atenţioneze.  Tot numai bine!

------------

 

 

 

Sorina Zota a contribuit cu un răspuns la discuţia „Sexologisme: Muia din dex... nu din piața Victoriei!” a utilizatorului Rodica Bogdan pe Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

 

------------

O POEZIE GENIALĂ pentru recitit, găsită prin arhivele statului (degeaba) scrisă de Camil Petrescu, ȋn care găsim „PORTRETUL“ naţiei noastre!!!

 

Scrisă probabil prin anii ’50, ne face să ȋnţelegem că românii, de atunci și pâna astăzi, nu s-au schimbat prea mult!

 

Camil Petrescu (n. 22 aprilie 1894 — d. 14 mai 1957) a fost romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet.

 

ZEFLEMEAUA

 

de CAMIL PETRESCU

 

{Motto: „Românii e deştepţi!“}

 

Cînd va veni sfîrşitul lumii

Românii nu vor fi atenţi

Isus a spus: „Talita kumi“

Dar nu pentru inconştienţi.

 

Iar Ziua Domnului, ca hoţul

În miez de noapte va sosi

Femeia va dormi, iar soţul

Reviste porno va citi.

 

N-avem conştiinţa tragediei

Şi totul luăm „à la légere“

Noi, campionii băşcăliei

Am compromis orice mister.

 

Avem o scuză de faţadă:

„Lasă, că merge şi aşa!“

Trădăm la primul colţ de stradă

Şi-apoi încălecăm pe-o şa.

 

Senzaţia e de plutire

De infinit paraşutism

Noi am făcut mişto subţire

Şi de marxism, şi de fascism.

 

Ce Decebal şi Burebista?

Ce patriotul cărturar?

Trăiască Miţa Biciclista

Şi berea rece la pahar!

 

Mitică veşnic să trăiască

Şi noi pe lîngă el, noroc!

Filozofia chelnărească

E tot pe loc, pe loc, pe loc!

 

Întreaga drojdie se scurse

Din mahalale de Fanar

Şi-n loc să fim un roib de curse

Noi am ajuns din cal – măgar.

 

Pe primul loc e-njurătura

Ea pentru toate e un leac

Simţi cum îţi umple toată gura

O moştenim din veac în veac.

 

Noi „facem“ şi „băgăm“ de-a valma

Noi suduim neîncetat

Iar la acest popor, sudalma

E o religie de stat.

 

La treburile serioase

Noi nu ne concentrăm destul

Avem o somnolenţă-n oase

Şi-o zeflemea de prost fudul.

 

Si doar la reluări de faze

Parcă ne mai trezim puţin

N-avem profil de kamikaze

Tiparul nostru-i byzantin.

 

Apocalipsa furtunoasă

Îi sperie pe pămînteni...

Pe noi nu ne-o găsi acasă –

Vom fi la meci, sau la pomeni.

 

Aceasta, poate, ne e soarta

S-o tragem şi pe asta-n piepţi

N-aveţi decît să-nchideţi poarta

Dacă tot face ea pe moarta...

 

Hai, că românii e deştepţi!

 

Camil Petrescu

------------

 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->