Zile de naştere

VIAȚA FALSĂ A INSTAGRAMULUI

sursa:   Anna Georgescu

 

Viața falsă din spatele Instagramului există, deși mulți se străduiesc să o ascundă.

 Instagram e despre poze și mai puțin despre descrieri. Pozele sunt toate grozave. Dacă dai o tură vezi numai vacanțe, peisaje de vis, farfurii decorate deosebit și femei perfecte. Oare?

Ce nu știe lumea, sau nu vrea să se vadă e ce se întâmplă în spatele unei poze atent gândite. Sau ce stă în spatele unei filmări de 14 secunde.

Toți se cred influenceri. Toți, mai puțin ăia care sunt de mult. Influenceri adevărați au sute de mii de urmăritori și trăiesc din asta. Restul doar mimează.

Sunt convinsă că sunt femei care poate înainte cu o oră sa pună o poză, au plâns. Dar în feed, se vede toată un zâmbet. Lumea nu știe. Altele zic că au primit flori și sunt ale prietenei. Totul ține de amărâtele de aparențe. Și sunt atâtea eforturi inutile ca să pari altfel… 

Am auzit că sunt fete care au notițele pline cu statusuri care abia așteaptă să fie lansate. Nu e nimic despre realitate. E despre părerile celor din jur. Hashtaguri puse intr-o engleză stricată sau închipuite de ele cu înșiruiri de cuvinte care ar forma un text, nu o frază. De unde deducem că de fapt, lumea nu știe ce înseamnă hashtag. Dar îl folosește. Uneori pun pauză intre # și cuvânt și nu se mai vede gen “hiper link” .

Toată lumea parcă cere validare. Vor să li se recunoască niște merite. Sunt fetițe de 10-12 ani care pun poze pline de durere, chiar de răzbunare, uneori. Pozează provocator, ceea ce mi se pare foarte periculos.

Rar sunt cei care scriu despre realitate. Am intrat cu toții într-un joc al perfecțiunii din care nu vrem să ne trezim.

Degeaba îți editezi fața, dacă în realitate nu ești frumoasă. Lumea te vede așa cum ești pe stradă, nu cu filtre. Nu ți-e rușine pe urmă să te arăți altfel decât ești? Dacă nu ești slabă, nu te subțiezi. Îți asumi. Aia e. Trebuie să te accepți mai întâi și apoi să ieși în față.

Totul e fake. Pentru o poză cu o farfurie perfectă, bucătaria e varză pe lângă. Contează doar bucata pozată. Și e ok, înseamnă că s-a muncit pentru poza aia. Dar realitatea de pe lângă, e alta.

Când te gătești cu tot ce ai mai nou, se vede. Nu mai ai timp să le asortezi. Lumea face eforturi inutile. E la modă o cafea, păi toți și-o cumpără. Le place, nu le place, se pozează cu ea. E adevărat, se fac eforturi pentru o poză bună. Dar care să inspire, să transmită ceva, nu doar pentru 20 de likeuri. Că te străduiești degeaba.

Instagram e o rețea de socializare distractivă. Nu o competiție, așa cum pare. Bloggerii și vloggerii adevărați au principii. Nu postează ce nu le place. Nu mănâncă salam, nu-l promovează. Scurt. Nu vor să-și asocieze numele cu ceva ce nu-i reprezintă. Pe când omul obișnuit tocmai asta face. Preia niște tipare și și le însușește ca și cum asta ar vrea el să facă.

Nu, nu mai ieșiți în față cu imagini care nu expun adevărul. Care nu vă reprezintă și nu vă arată așa cum sunteți cu adevărat. Se vede nasol, mai ales la cei care știu adevarul. Știu, toți trișam pe undeva, dar hai s-o facem subtil, nu dramatic sau că așa e la modă.

Vizualizări: 53

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Din păcate aceasta este lumea spectacolului de prost gust, promovat de aceia care nu au dobândit maturitatea spirituală pentru a face ceva durabil, care să fie de folos și altora. O mascaradă deșănțată, surprinsă de autoare în totala goliciune și nimicnicie a efemerului lipsit de valoare. Asemenea texte sunt întotdeauna bine venite...

Total de acord, domnule Neagu. Este un fel de autopăcăleală.

Când nu ai ce face mai deschizi pagina pe Instagram sau pe facebook.  Printre câteva informații adevărate mai găsești goliciune, informații false și multă răutate.  De fapt și televiziunile fac la fel. Rar vezi , rar auzi ceva despre o carte, un film sau un eveniment cultural.  Cu cat stai mai departe de aceste false informații cu atât mai bine. Nu ai nimic de pierdut. 

Nicoleta, lumea mă ştie de zurbagie încă de pe vremea concursului cu proză scurtă despre cafea, unde promovam într-un anume fel "goliciunea" trupului (nu a sufletului). Da, eu iubesc trupul, îm place să privesc trupul aşa cum a fost el creat (până la urmă Adam şi Eva au fost izgoniţi din rai şi pentru că s-au ascuns privirilor sub nişte frunze, fiindu-le ruşine de propriul lor trup).

Dar da, sunt total de acord că nu poţi arăta orice şi oricum, chiar şi "goliciunile" au farmecul lor în arte de tot felul, sunt descrise şi înscrise în picturi, fotografii, sculpturi, poezii sau proze, cântece, pe scene sau în natură...

Că ne mai pierdem vremea pe navigări absurde, iar e adevărat, uneori vrei să treacă timpul cumva, să scapi de "necazul" interior ce te apasă (sunt convinsă că oricare din noi avem necazurile noastre lăuntrice, pe care ni le ferecăm privirilor, mirosurilor, auzurilor sau pipăirilor şi chiar gusturilor celorlalţi cât putem mai strâns, mai tainic).

Şi astfel comportamentul nostru faţă de instagram, faţă de facebook, twitter, zoutube şi alte reţele sociale devine "personalizat", poate chiar fals în esenţă... privim sau ne expunem pe noi înşine numai într-un anume fel, cu scopt definit sau nedefinit.

Mă bucur că mi-ai citit această repostare preluată de pe o astfel de reţea de socializare, semn că noi, cu toţii, cu toatele, avem nevoie de comunicare, de socializare, chiar şi de aceasta virtuală impusă în graznica pandemie...

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->