Viorela Codreanu Tiron, doamna poeziei bârlădene, a murit!

VEŞTI TRISTE: O boală nemiloasă a secerat viaţa Viorelei Codreanu Tiron, o bârlădeancă dedicată poeziei. Filiala Bucureşti “Poezie” a Uniunii Scriitorilor din România (USR) anunţă cu tristete decesul poetei Viorela Codreanu Tiron. S-a nãscut la Bârlad, la 8 aprilie 1954. A debutat în 1969, în revista Cenaclum a Colegiului „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad. Conducãtor de cenaclu.

"Viorela Codreanu Tiron (62 de ani) a colaborat la reviste literare de prestigiu: Hyperion, România literarã, Convorbiri literare, Luceafãrul, Poezia, Dacia literarã si altele. A publicat numeroase volume de poezie, între care: Zidire în cer (1996); Anotimpuri ostile, (2000); Ochiul somnului – darul iubirii, (Bucuresti, 2005); Az alom szeme – a szerelem varazsa, – volum bilingv româno-maghiar, (2006); Taina/Tайна – vol. bilingv româno-rus; Vraj-B-a clipei, (2010); 101 poeme (2011), Poarta de la marginea zilei, (2014). A fost prezentã în diferite antologii de poezie în românã si în alte limbi. Prin disparitia Viorelei Codreanu Tiron,  poezia noastrã suferă o dureroasă pierdere”, este necrologul pus de USR.

Perioada Bârlad

Debut literar din anul 1969, în revista “Cenaclum” a Colegiului „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad ― sub directa îndrumare a dnei prof. Elena Rânceanu – eminent prof. de limbã românã, diplomat şi director al liceului.

În primii ani de colegiu, Viorela Codreanu Tiron a fost, mai întâi, membru al Cenaclului de poezie, iar ulterior, preşedintă a acestuia. În cadrul cenaclului aveau loc întâlniri bisăptămânale, unde erau invitaţi şi scriitori afirmaţi, majoritatea acestora fiind foşti absolvenţi ai Colegiului ― personalităţi care împărtăşeau din experienţa lor şi care i-au călăuzit paşii spre minunata lume a cărţii şi mai ales a literaturii de bună calitate (Cezar Ivănescu, Ion Hobana, Ştefan Zeletin, G.G. Ursu ş.a.). Împreunã cu membrii Cenaclului şi cu coordonatorul acestuia ― respectiv prof. Elena Rânceanu ― înfiinteazã, în anul menţionat mai sus, revista “Lyceum”, unde a fost redactor-şef pânã în 1974.

Perioada Bucureşti

Părăsind zona natalã, dar neuitându-şi rãdãcinile, se îndreaptã spre capitală cu speranţe de împlinire profesională şi cu dorinţa de a-şi manifesta aptitudinile literare în preajma şi sub îndrumarea celor care erau deja afirmaţi în plan literar. Urmează Facultatea de Litere şi Filologie, Bucureşti. Îsi începe cariera redacţionalã la Revista “Nemuritorii” – ca simplu redactor şi, ulterior, ca secretar de redacţie, dupã care urmeazã un stagiu la “România Liberă” – pagina culturală, alături de prof. C. Ignat.

Apare cu grupări de poeme în reviste literare de prestigiu, după care devine colaborator la reviste din toatã ţara şi din străinătate. Activează pe site-uri literare şi administrează site-ul Fundaţiei Dostoievski. Lucrează la “Interviuri” la Radio Cultural Bucureşti, Radio Cultural Oradea, B1 TV, TVRM, TVR1 etc. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Fundaţiei Dostoievski, de la înfiinţarea acesteia în anul 1997, sub conducerea prof. univ. Elena Loghinovkaia şi prof. univ. dr. A lbert Kovács, vicepreşedinte la Fundaţia “Erou Cãpitan Alexandru Şerbănescu” pânã în 2008  ăi membru de onoare în Uniunea Culturalã a Albanezilor din România.

Viorela Codreanu Tiron, deşi are mama la Bârlad, va fi înmomântatã la Bucureşti, acolo unde îi este familia: soţul şi cei doi copii. Dumnezeu să o odihnească!

sursa: vremeanoua.ro

Regrete și condoleațe familiei îndoliate!

Dumnezeu s-o mîntuiască pentru însuflețirea cuvintelor, iar noi, cei dragi, să-i păstreze memoria... Viorela, vei rămâne veşnic membru de onoare al "Cronopediei"!

Vizualizări: 254

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Regret profund.
Am avut ocazia să ne întâlnim, descopăr acum că, de prea puține ori.

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->