Zile de naştere

Expoziţia „Excelsior – pictori contemporani din România” la Institutul Cultural Român Budapesta Expoziţia „Excelsior – pictori contemporani din România” la Institutul Cultural Român Budapesta

15012_0_1

Expoziţia „Excelsior – pictori contemporani din România” la Institutul Cultural Român Budapesta
Miercuri, 15 ianuarie 2014 18:00 – Marţi, 15 aprilie 2014
sediul ICR Budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta organizează în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2014 expoziţia de pictură „Excelsior – pictori contemporani din România”.

Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, 15 ianuarie 2014, orele 18:00, la sediul ICR Budapesta în prezenţa criticului de artă Oliv Mircea, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

„Expoziţia de pictură ”EXCELSIOR” are în componenţa ei opt nume proprii ale picturii româneşti contemporane (Paul Gherasim, Horea Paştina, Cristian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Gheorghe Ilea, George Mircea, Mihai Sârbulescu, Bogdan Vlăduţă).

Lucrările de pictură aduc în discuţie componenţa hieratic-iconică, cea simbolică, cea realist-spiritualistă, dar şi cea legată de orientările cele mai recente din interiorul generaţiei mai noi (George Mircea şi Bogdan Vlăduţă).

Atenţia excepţională pe care pictorii o arată faţă de tehnicile specifice genului artistic, dar şi circumscrierea tematică a fiecărui autor fac în aşa fel încât ansamblul expoziţional să ofere o imagine expresivă şi revelatoare asupra civilizaţiei vizuale româneşti din ultima jumătate de secol.

Au fost rare momentele în care curatorul reuşeşte să pună în valoare lucrări de pictură care aparţin atât autorilor care sunt legaţi de stilistica interbelică a picturii cu cei care au o importanţă şi o influenţă majoră în arta românească a ultimilor trei decenii, dar şi cu artişti care au debutat şi şi-au conceput traseele de carieră după anii 2000.

„EXCELSIOR” face o etalare a ”feţei luminoase-diurne” pe care o are arta şi creativitatea românească a ultimelor decenii.”

(Oliv Mircea, curator)

15012_1_3

Vizualizări: 113

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->