Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

- 1821 -

Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie

Tudor Vladimirescu (n.1790-d.1821), revoluţionar român din Muntenia Tudor Vladimirescu, portret de Teodor Aman (realizat postum conform descrierilor pandurilor)
Tudor Vladimirescu (n.1790-d.1821), revoluţionar român din Muntenia

Tudor Vladimirescu, portret de Teodor Aman (realizat postum conform descrierilor pandurilor)

La 18-19 ianuarie 1821 Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie. În scurt timp urma să înceapă revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu ce avea ca obiectiv înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.

 

- 1855 -

Este desfiinţat, prin decretul ţarului, biroul special de pe lîngă cancelaria lui M.S.Voronţov, instituit temporar, în 1846, pentru a soluţiona chestiuni referitoare la gubernia Novorosia şi Basarabia ţaristă

La 18 ianuarie 1855 în legătură cu demisia lui M.S.Voronţov din postul de rezident imperial al Caucazului, este desfiinţat, prin decret imperial rus, biroul special de pe lîngă cancelaria acestuia, instituit temporar, în 1846, pentru a soluţiona chestiuni referitoare la gubernia Novorosia şi Basarabia ţaristă.

 

- 1872 -

La Bălţi, gubernia Basarabia, este deschis un spital

La 18 ianuarie1872 la Bălţi, gubernia Basarabia, este deschis un spital.

 

- 1879 -

La Bucureşti, România, are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale "O noapte furtunoasă"

La 18 ianuarie 1879, la Bucureşti, România, are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale "O noapte furtunoasă ".

 

- 1919 -

Au loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care au participat inclusiv şi delegaţii din partea României şi guberniei Basarabia

La 18-21 ianuarie 1919 au loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat inclusiv şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

Conferinţa de Pace de la Paris avea drept obiectiv dezbaterea noii configuraţii politico-teritoriale şi rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace.

Primul tratat a fost încheiat cu Germania, la Versailles (28 iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint-Germain en Laye (10 septembrie), pe care România, din cauză că se impuneau anumite clauze referitoare la minorităţi, clauze care au determinat demisiile succesive ale guvernelor Ion I. C. Brătianu şi general Artur Văitoianu, nu l-a semnat decît la 9 decembrie, prim-ministru fiind generalul Constantin Coandă.

Pacea cu Bulgaria s-a semnat la Neuilly pe 27 noiembrie. Prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia iar Serbia unele rectificări de frontieră, cu România fiind menţinut hotarul din 1916.

Vizualizări: 36

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->