Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere


Sub numele de Cleopatra a VII-a, regina (faraoneasa) a Egiptului, cea mai faimoasa femeie a Antichitatii, a incheiat dinastia Ptolemeilor lasata de Alexandru Macedon sa conduca acea tara. N-a fost o mare frumusete, dar a reusit sa seduca mari barbati de stat. I-a placut sa pescuiasca in ape tulburi (razboaie civile) si a fost aproape sa devina mare imparateasa la Roma, peste un imperiu in care copiii ei erau monarhi peste o zona importanta din estul Mediteranei. Asta daca l-ar fi sedus si pe Octavian, invingatorul lui Marc Antoniu, dar a esuat...

Colectia de amanti de mare calibru

Nascuta in anul 69 i.Ch., Cleopatra ajunge regina la 18 ani (coregenta cu doi frati). De origine greaca, a invatat egipteana si a fost considerata reincarnarea zeitei Isis. Inscriptiile oficiale erau scrise si-n greceste, fapt care a permis descifrarea hieroglifelor de pe Piatra Rosetta, in 1822. Avea o sora mai mica, Arsinoe, de care a scapat usor, cu ajutorul lui Marc Antoniu.

Printre amantii cu care Cleopatra nu a reusit mare lucru, conform ambitiilor sale, s-au numarat: marele general Pompei (cu 37 de ani mai varstnic, casatorit, adversar al lui Iulius Caesar) si Irod cel Mare (regele Iudeii, vasal Romei). Dar primul iubit care i-a oferit marea sansa a unei puteri exceptionale a fost Iulius Caesar. Pe cand se afla la Alexandria, Cleopatra i-a fost adusa drept cadou intr-un urias covor. Au devenit amanti, el fiind cu 31 de ani mai mare. Au avut un fiu, Caesarion (Micul Caesar). El era casatorit cu sfioasa Calpurnia, dar i-a facut faraonesei o statuie din aur pentru un Forum din Roma, fapt care l-a scandalizat pe Cicero. Numai ca Caesar este ucis in 44 i.Ch., iar Cleopatra pleaca in Egipt.

Cand la Roma izbucneste iarasi un razboi civil, Marc Antonius si Octavian devin dusmani de moarte (fusesera aliati in triumviratul la care mai participa si generalul Lepidus). Pentru a-l cuceri pe Antonius (cu 13 ani mai mare), Cleopatra se deghizeaza in zeita si apare la Tarsus, fermecandu-l imediat (anul 40 i.Ch.). Dar nu uita ca e roman si se casatoreste cu Octavia cea Mica (sora lui Octavian). Insa viata o favorizeaza acum pe Cleopatra, care-i naste lui Antonius trei copii: Cleopatra Selene, Alexandru Helios si Ptolemeu Philadeus. Pe toti trei (desi minori) i-a numit regi in vaste teritorii vecine Imperiului Roman, astfel incat daca Antonius ar fi cucerit Roma, ea ar fi devenit stapana peste un colosal imperiu. Dar confruntarile dintre Octavian si amantul ei s-au terminat tragic. Vicleana faraoneasa isi da seama ca Octavian e mai puternic si-l paraseste pe Antonius. Acesta este invins la Actium (31 i.Ch.). Un zvon ii spune ca iubita sa a murit si atunci se sinucide. Dar Cleopatra a mai trait, incercand sa-l cucereasca pe invingatorul Octavian. Dar el era cu sapte ani mai tanar, iar ea avea deja 39 de ani. Voia s-o duca la Roma ca pe un trofeu, pentru a o batjocori.

Precum un politician intelept, desi avea numai 32 de ani, Octavian isi da seama ca Egiptul este o comoara pentru Roma. O determina pe Cleopatra sa se sinucida (30 i.Ch.), apoi il ucide pe Caesarion, mostenitorul ei. Moartea faraonesei a intrat in legenda: s-ar fi otravit cu otrava din piatra de la inel (la masa cu Octavian), sau a cerut un cos de smochine cu doua vipere... A fost inmormantata alaturi de Antonius, pe litoralul Mediteranei. In urma ei, cei trei copii ramasi au fost crescuti, culmea!, de sotia parasita a lui Antonius, Octavia cea Mica.

PAUL IOAN

Vizualizări: 255

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O tempora !In 2000de ani lumea a avut parte de multe Cleopatre unele malefice altele benefice,citeva chiar eroine cum ar fi doar cele cunoscute de rominii nostri Ioana de Arc a Frantei si eroina de la jii Ecaterina Teodoroiu din cele citeva mii,despre cele malefice numarul lor e dublu dar cele 3 Elene din recenta istorie a Rominiei poporul asta va vorbi inca multa vreme e vorba de;Elena Lupescu,Elena Ceausescu recenta Elena Udrea .Oare cind va mai apare o Marie care sa faca o lume sa se vorbeasca cu respect de Rominia asa cum a fost regina Maria a Rominiei si sotia regelui Ferdinant a Rominiei Mari !

Cleopatra a fost considerată dintotdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume. "Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta", spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare şi că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Cezar şi pe Marc Antoniu. În realitate, nu se ştie cum arăta nasul Cleopatrei. În culegerea "Samhita", Sushruta descrie peste 180 de instrumente chirurgicale, folosite în timpul operaţiilor estetice, care erau posibile la acea vreme. Deşi aceste transformări chirurgicale erau "la modă", Cleopatra nu a apelat la ele. Există şi unele încercări de a demonta mitul frumuseţii Cleopatrei. După reprezentările pe o monedă descoperită recent, regina avea o frunte îngustă, părul cârlionţat, nasul proeminent şi buzele subţiri. Principalul ei mijloc de seducţie nu consta într-o frumuseţe neobişnuită, aşa cum îi este ea atribuită mai târziu, de Geoffrey Chaucer şi Shakespeare, ci în inteligenţa şi glasul ei plăcut. În limba greacă, "Cleopatra" semnifică "gloria tatălui", însă numele se pare că nu a fost bine ales deoarece "preferata tatălui" în familia reginei era Arsinoe, sora cea mică. Cleopatra nu purta bijuterii. Vorbea şapte limbi, beneficiind corespunzător originii de o educaţie aleasă. Ca regină a dat dovadă de duritate. Opinia publică romană o stigmatizase pe Cleopatra drept metresa lui Cezar şi Marc Antoniu, considerând-o drept o duşmană a Romei.

Mulţumesc frumos dl Muntean pentru acest film

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->