În urmă cu câteva secole, un celebru artist a fost angajat pentru a picta interiorul catedralei dintr-un oraş sicilian. Subiectul lucrării era viaţa lui Hristos. Vreme de mulţi ani, maestrul a lucrat fără încetare şi, în cele din urmă, lucrarea era gata, cu excepţia a doua importante portrete: cel al lui Iisus copil şi cel al lui Iuda. Pictorul a căutat peste tot, în lungul şi în latul Siciliei, modelele potrivite pentru aceste esenţiale portrete.

Într-o zi, în vreme ce se plimba prin oraş, atenţia i-a fost atrasă de câţiva copii ce se jucau în stradă. Printre ei, era un băiat de 12 ani, a cărui faţă l-a tulburat până în străfundul sufletului. Înaintea lui se afla o imagine copleşitoare a purităţii, dar şi a puterii de a elibera oamenii de suferinţe şi amăgiri. A luat copilul cu el la catedrala şi, timp de câteva săptămâni, zi de zi, băiatul a stat nemişcat până când portretul lui Iisus copil a fost desăvârşit.

Pictorul nu reuşea însă să găsească nici un bărbat ale cărui trăsături să redea cât mai expresiv înfăţişarea lui Iuda. A ajuns chiar până acolo încât să ofere o mare recompensă acelui om care ar fi putut să îi ofere modelul unei figuri încărcate de toate păcatele omenirii. Nu s-a resemnat nici o clipă şi a continuat să umble de colo colo, prin satele şi cătunele italiene. Căutările lui au durat săptămâni, luni, ani..

După mult timp, pe când îşi îneca amarul în băutură într-o tavernă, a fost surprins de o apariţie înfiorătoare. Un bărbat cu o fată inspaimantatore, plină de zbârcituri şi cicatrici, a păşit pragul cârciumii şi a început să se milogească pentru un pahar cu vin. Faţa lui părea să fie o oglindă a tuturor viciilor umane. Traversat de o bucurie fără margini, artistul l-a apucat de braţ pe cerşetor şi l-a îndemnat: „Vino cu mine şi îţi voi cât vin doreşti!

Zi şi noapte, pictorul nu şi-a scăpat din ochi modelul şi a lucrat febril la finalizarea capodoperei sale. Pe măsură ce înainta în muncă, s-a petrecut însă o transformare profundă în atitudinea bărbatului ce îi stătea în faţă. O stranie tensiune a pus stăpânire peste el şi i-a îndepărtat expresia îndobitocită şi resemnată pe măsuţa ce îşi aţintea cu nelinişte şi oroare ochii injectaţi peste portretul său ce începea să capete contur.

Într-o seară, nemairezistând atmsferei încordate din biserică, artistul şi-a pierdut răbdarea şi a întrebat: „Ce se întâmplă cu tine, omule? Ce anume te face să suferi atât de crunt?

Bărbatul şi-a îngropat fata în palme oftând din greu. După un timp, şi-a ridicat capul, dându-şi la iveală lacrimile:

 

Maestre, nu îţi mai aminteşti de mine? Cu mulţi ani în urmă, m-ai ales drept model pentru portretul lui Iisus copil!

 

(artistul era Leonardo da Vinci şi povestea e descrisă în „Viaţa şi învăţăturile maeştrilor din extremul orient” de Baird Spalding – sursa:filedelumina.ro

Vizualizări: 171

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Cât pot urâți chipul și sufletul alegerile pe care le facem in viața! Mulțumesc domnule Ioan pentru această lecție de viață.

Cina cea de taină

Demult, pe când omul punea-n ce făcea

Iubire și suflet și har

Trăia un Da Vinci ce-n artă sclipea

Și toți se mirau de-al său dar.

 

Odată picta un lăcaș de-nchinat,

O scenă din sfinte scripturi:

Chiar ”Cina de taină”  ce Domnul a dat

În cinstea preasfintelor guri.

 

Dar munca-i se-opri la chipuri ce-aveau

Un Bine și-un Rău de-ntrupat:

Isusul preasfânt și Iuda-și cereau

Modelul de chip de pictat

 

Găsi într-un cor un chip visător

Seninu-i cu drag i-a pictat.

La rău căutând modele de zor

Trei ani ca o clipă-au zburat.

 

În zdrențe, băut, într-un șanț a găsit

Un tânăr pierdut în păcat

În chipu-i un Iuda perfect a zărit

Și iute s-a pus pe lucrat

 

Încet revenindu-și bețivul a spus:

- Pictura aceasta o știu!

Am stat ca model să-l pictezi pe Isus!

S-a dus tot ce-aveam pe pustiu...

 

Căci toate-s gândite-n ceaslovul de sus

Din ce ne-a fost dat pe pământ:

Când simți fericirea ai chip de Isus

Și Iudă când lumea-ți s-a frânt...

Frumos!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->