Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – BISERICA SFÂNTUL NICOLAE DIN MUNICIPIUL NĂSĂUD, JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD

Biserica Sfântul Nicolae” fostă greco-catolică, este astăzi un semeț lăcaș de cult ortodox, cu statut de monument istoric, ce face cinste municipiului Năsăud, județul Bistrița Năsăud și este situat în Piața Unirii, la nr. 1. Piatra de temelie a acestui lăcaș de cult s-a pus în data de 12 iulie 1880 iar sfințirea s-a făcut în data de 19 octombrie 1884. Clădirea este o construcţie din zidărie mixtă pe fundaţii din piatră aşezată pe un grătar din lemn masiv de stejar la aproximativ 3 metri adâncime. Biserică se compune dintr-o sală cu două turnuri care flanchează intrarea vestică, naosul și altarul de plan dreptunghiular continuată spre extremitatea estică de o sacristie de plan rectangular. Parterul este dezvoltat pe un plan dreptunghiular, cu cele două turnuri adosate şi înglobate în structura iniţială. Intrarea se face printr-un mic windfang, iar pridvorul este înglobat în interiorul bisericii. Naosul cuprinde trei travei marcate prin arce, acoperite cu bolţi în cruce, rezolvarea fiind asemănătoare şi la altarul delimitat de iconostas. Din altar se face legătura cu sacristia pe latura estică a navei. 

Fațada principală are în plan median intrarea în biserică accentuată printr-un fronton dublu triunghiular, flancată de două turnuri clopotniţă. Faţadele laterale sunt asemănătoare şi primesc un fronton triunghiular pe a treia travee, iar faţada posterioară (estică) primeşte adosat un volum cu o înălţime mai mică decât nava principală, acoperită cu o şarpantă în două ape, rezultând un fronton triunghiular. 

Devizul bisericii a fost întocmit de către inginerul Lindopol din Bistriţa în anul 1865, dar lucrările efective au început în anul 1880 și au durat 5 ani.  În cursul anilor biserica a fost zugrăvită în exterior, pictată şi resfiinţită de P.F. Patriarh Teoctist împreună cu I.P. Sf. Bartolomeu, P.Sf. Irineu Bistriţeanu la data de 23 mai 1993.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/05/udine-italia.html

 

 

Vizualizări: 35

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Este o biserică maiestuoasă, cinste localnicilor!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->